Σε δύο από τους μεγαλύτερους αγώνες δρόμου που διεξάγονται στη χώρα μας έτρεξε ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων της ΑΕΚ, κάτοικος Πτολεμαΐδας,  Γιώργος Ζαχαριάδης. Συγκεκριμένα, στις  28, 29 και 30 Απριλίου 2017 έτρεξε στον 6ο Δόλιχο δρόμο (http://www.doliho.gr/). Μια διαδρομή 255 χλμ, ένας απαιτητικός αγώνας που ενώνει δύο μεγάλα μνημεία της χώρας μας, τους Δελφούς με την Αρχαία Ολυμπία και την ψυχή με το σώμα, ένας διαφορετικός αγώνας που τα ζεις όλα, διάρκειας 48 ωρών και τερμάτισε σε 44 ώρες και 10 λεπτά.

Ο ίδιος αναφέρει ότι:

«Έτρεξα στην χώρα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, κουβάλησα στην πλάτη μου την Ελληνική σημαία τα τελευταία 6 χλμ, και φτάνοντας στην Αρχαία Ολυμπία, ο κόσμος χειροκροτούσε και με καλωσόριζε. Μπαίνοντας στο χώρο του Μνημείου τυλιγμένος με την γαλανόλευκη σημαία ήρθε ο αρμόδιος ασφαλείας να μου την πάρει, κάνοντας μου την παρατήρηση να την κατεβάσω επειδή  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ καθόσον ο χώρος είναι της Unesko… μνημείο παγκόσμια κληρονομιάς!!!

Επίσης, μετά από 13 μέρες ξεκούρασης και συγκεκριμένα την 13 και 14 Μαϊου 2017 έτρεξε σε έναν άλλο μεγάλο ιστορικό αγώνα, τον Ευχίδειο άθλο, απόστασης 215 χλμ, διάρκειας 36 ωρών, και τερμάτισε σε χρόνο 32 ώρες και 32 λεπτά, 7ος στη γενική κατάταξη και 3ος Έλληνας.

Ο Ευχίδειος Άθλος  είναι ένας ιστορικός υπέρ μαραθώνιος που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Κεντρική Ελλάδα. (Δελφοί-Πλαταιές). Είναι ένας από τους δύσκολους αγώνες υπέρ αποστάσεων και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Αναβιώνει τα βήματα του Ευχίδα, ενός αρχαίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος κατά το μύθο, το 479 π.Χ., έτρεξε την απόσταση Πλαταιές-Δελφοί-Πλαταιές, σχεδόν 200 χλμ,  μετά τη Μάχη των Πλαταιών, θέλοντας να φέρει στις Πλαταιές νέο «ιερό πυρ» από τους Δελφούς, γιατί οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι αυτό που είχαν μολύνθηκε από την παρουσία των Περσών.

Ο Ευχίδας, οπλίτης  ημεροδρόμος και γοργοπόδαρος, καλείται να πάει τρέχοντας μέχρι τους Δελφούς και να επιστρέψει φέρνοντας καθαρή καινούργια φωτιά, «εξαγνισμένη» που θα την πάρει από το ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Ξεκινά και περνώντας δάση, βουνά και ρεματιές, φτάνει στον προορισμό του, εξαγνίζει το σώμα του στην Κασταλία Πηγή, φορά δάφνινο στεφάνι, παίρνει  καθαρό πυρ από το ιερό του Απόλλωνα την καινούργια – «καθαρή» φωτιά και επιστρέφει στις Πλαταιές, όπου εξαντλημένος αφού την παραδίδει στους συμπολίτες του πέφτει νεκρός, περνώντας στην ιστορία. Ο ηρωικός ημεροδρόμος έτρεξε σύμφωνα με τις μαρτυρίες, περίπου 1.000 στάδια (δηλαδή περίπου 200 χιλιόμετρα).

Οι Πλαταιείς τον ενταφίασαν στο ιερό της Ευκλείας Αρτέμιδας, χαράζοντας επάνω στον τάφο του, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, το επίγραμμα:

«Ευχίδας Πυθώδε τρέξας ήλθοε τώδ’ αυθημερόν»

     «Ο Ευχίδας έτρεξε στην Πυθία και επέστρεψε αυθημερόν «.

Όπως λέει ο ίδιος, σ΄ αυτόν το αγώνα οι δρομείς καλούνται να τρέξουν με τον Ευχίδα, να γευτούν το ελληνικό χρώμα του αγώνα, να συναντήσουν τις μούσες στον Ελικώνα, να εξαγνίσουν το σώμα τους στην Κασταλία πηγή, να φορέσουν δάφνινο στεφάνι και να μπουν νικητές στο Ιερό του Απόλλωνα, να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες στους ιστορικούς δρόμους, να ξεπεράσουν τα όριά τους να γίνουν οι σύγχρονοι Ευχίδες!!!

Μάλιστα κατά την διάρκεια του αγώνα, περνώντας από χωριά, πλήθος κόσμου τους υποδέχονταν με χειροκροτήματα και χαρές και ο ΤΕΜΟΝΑΕΚ μοίραζε στους μικρούς φίλους που περίμεναν, αποκόμματα εισιτηρίων από τον Ημιτελικό ΑΕΚ-ΟΣΦΠ και από τον Τελικό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και οι πιτσιρικάδες τρελαίνονταν!!!

Τέτοιοι αγώνες θέλουν Ψυχή, ξεπερνάς τα ανθρώπινα όρια και κάθε φορά νιώθεις κάτι διαφορετικό. Έχοντας όμως στο στήθος και στην καρδιά τον Πόντο και την ΑΕΚ, τίποτα δεν είναι δύσκολο, τα πόδια πάνε μόνα τους, η ψυχή μπροστά και το σώμα ακολουθεί.

Ευχαριστεί όλους όσους ήταν δίπλα στους δρομείς κι έδιναν κουράγιο, ένα χαμόγελο, έναν καλό λόγο. Συγχαίρει όλους τους δρομείς που έτρεξαν και προσπάθησαν κι έκαναν τον αγώνα τους, είτε φτάνοντας στο τέρμα ή όσα χλμ μπόρεσαν. Οι αγώνες αφιερωμένοι στα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.»

Θανάσης Τέγος