Μια… αλυσίδα από σημαντικότατα ζητήματα διαβίωσης των κατοίκων της Ακρινής έφερε στην επιφάνεια τόσο η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης στον οικισμό, όσο και κυρίαρχα η κατολίσθηση στους Αναργύρους. Η Ακρινή, απαιτεί και διεκδικεί χρόνια τώρα τη μετεγκατάστασή της, ενώ κάτοικοι και εκπρόσωποι Συλλόγων, εκμεταλλευόμενοι στο… ακέραιο την παρουσία τόσο της Δημοτικής αλλά και Περιφερειακής Αρχής. όσο και την παρουσία των διευθυντικών στελεχών της ΔΕΗ Α.Ε. στον οικισμό τους, ξετύλιξαν το «κουβάρι» των αιτημάτων τους, αλλά κυρίαρχα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη διαβίωσή τους στην Ακρινή. Κορωνίδα των αιτημάτων η μετεγκατάσταση, που σήμερα – μετά και το θλιβερό περιστατικό με την κατολίσθηση στους Αναργύρους-  φαντάζει πιο αναγκαία από ποτέ για τους διαβιούντες στην Ακρινή.

«Πίνουμε νερό από αμίαντο… Τη στιγμή που σχεδιάζονται υγειονομικές ταφές του και απομακρύνεται το υλικό από Σχολεία και δημόσια κτίρια, εμείς πίνουμε νερό με αμίαντο», είπε κάτοικος της περιοχής στη Δημοτική Αρχή και τα στελέχη της ΔΕΗ.

«Ναι θα φύγουμε, θα έρθει το Προεδρικό Διάταγμα ναι, και τι σημαίνει αυτό; Εμείς θα ζούμε σε αυτή την κατάσταση;», σχολίασε άλλος κάτοικος.

Μάλιστα, αρκετοί κάτοικοι στάθηκαν στα συναισθήματα «απαξίωσης» όπως είπαν που βιώνουν από στελέχη της Επιχείρησης: «πολλές φορές έχουμε θέμα απαξίωσης. Οφείλει η ΔΕΗ να σέβεται και να συμπαραστέκεται στους κατοίκους της Ακρινής….».

Η οδική σύνδεση και οι «αλλαγές» που συντελούνται λόγω της επέκτασης των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης στην όλη περιοχή προβληματίζουν εντονότατα τους κατοίκους. «Υπάρχει κάποια πρόβλεψη από πλευράς πολιτείας και ΔΕΗ για το οδικό μας δίκτυο; Πότε θα γίνει σωστός δρόμος για Γαλάνη; Πότε δρόμος για Κοζάνη; Ο δρόμος προς το Καπνοχώρι έγινε πλέον μονόδρομος, το γνωρίζετε; Υπάρχει κάποια μελέτη; Είμαστε εδώ, πληρώνουμε αυτά που πρέπει να μας αναλογούν και να μας συμπεριφέρεστε όπως πρέπει», αρκετές από τις τοποθετήσεις των πολιτών.

«Το πολιτικό προσωπικό κι όχι το Αυτοδιοικητικό προσωπικό χρωστάει μια μεγάλη συγνώμη στους κατοίκους και την περιοχή. Για το ιστορικό της υπόθεσης κάποιοι έχουν ευθύνες….». Με τα λόγια αυτά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς στάθηκε από πλευράς του στην τοποθέτησή του στα όσα έγιναν έως φτάσουμε στην ανακοίνωση για μελλοντική υπογραφή του Π.Δ. για τη μετεγκατάσταση Αναργύρων-Ακρινής: «στο παρελθόν πολλές φορές –γνωρίζουν και οι κάτοικοι- κατεβαίνοντας στην Αθήνα είχαμε δημιουργήσει τη μεγάλη προσδοκία για μετεγκατάσταση, φύγαμε με απογοήτευση. Ακούσαμε τα ίδια και τα ίδια. Το πολιτικό προσωπικό κι όχι το Αυτοδιοικητικό προσωπικό χρωστάει μια μεγάλη συγνώμη στον τόπο. Για το ιστορικό κάποιοι έχουν ευθύνες. Πιθανόν και εμείς να μην κάναμε κάτι. Μην μηδενίζουμε όμως το γεγονός ότι σήμερα πήραμε ξεκάθαρη δήλωση ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η έκδοση του Π.Δ. για την Ακρινή», ήταν τα σαφή του λόγια.

Μάλιστα, προσπαθώντας να απαντήσει στις «Κασσάνδρες» και να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες των κατοίκων, ο ίδιος σχολίασε: «Διέγνωσα μια προσπάθεια να μηδενιστεί αυτό, το Προεδρικό Διάταγμα», ενώ σχολιάζοντας την κατολίσθηση, είπε με χαρακτηριστική σαφήνεια: «Η ισορροπία επανήλθε από τη φύση. Εάν δεν γινόταν η κατολίσθηση δεν θα γινόταν τίποτε. Η φύση έφερε μια ισορροπία σ’ αυτό που προσπαθούσαμε πολιτικά τόσο καιρό». Τέλος, πρότεινε επαναληπτική επίσκεψη των φορέων στην περιοχή της Ακρινής ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα της πορείας του Π.Δ.  

Τη δική του απάντηση στις «κατηγορίες» των κατοίκων περί απαξίωσης… έδωσε το διευθυντικό στέλεχος των Ορυχείων της ΔΕΗ κ. Παλαβός: «επειδή κάποιοι αναφέρθηκαν στις σχέσεις της ΔΕΗ με τους κατοίκους κι επειδή βρέθηκα στο Νότιο Πεδίο την περίοδο 1991-2009  θέλω να πω ότι διαχρονικά και με τόσα προβλήματα είναι φυσικό να υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις αλλά εγώ βάζω θετικό πρόσημο στην όλη συνεργασία μας. Σας σεβόμαστε διαχρονικά….», σχολίασε.

Ως προς τα της μετεγκατάστασης δε, ήταν σαφής: «Για τη μετεγκατάσταση έχω να πω ότι ο ρόλος της ΔΕΗ τελείωσε πολύ νωρίς, πλέον τον λόγο έχει η πολιτεία».

Το παρόν στη συνεδρίαση αυτή έδωσε και ο Βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το ποιος θα αναλάβει το κόστος της μετεγκατάστασης.

«…. Μέσα από την εμπειρία του 2011 που ψηφίσαμε στη Βουλή το άρθρο που αφορούσε την Ακρινή διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σε όσες εξαγγελίες ακούγονται αυτό το διάστημα μέχρι να δω στο Π.Δ. και το όνομα του χωριού σας. Οφείλω να κάνω δύο παρατηρήσει για να ξέρουμε να πατάμε σε σταθερά σανίδια. Οποιαδήποτε τροπολογία έρθει στη Βουλή θα πρέπει να συνοδεύεται από το έγγραφο του Λογιστηρίου του Κράτους που θα αποτυπώνει το κόστος που θα επιβαρύνει τον όποιο θα αναλάβει το κόστος Αναργύρων-Ακρινής. Χαιρετίζω τις δηλώσεις του Υπουργού αλλά να αποτυπωθούν στο χαρτί. Οι εξελίξεις τρέχουν αυτές τις μέρες επειδή το βλέμμα είναι στραμμένο στην περιοχή των Αναργύρων, όμως οι ζωές των κατοίκων στην Ακρινή είναι υπό διαρκή απειλή….», σχολίασε.

Tίνα Παπαντωνίου για το kozan.gr