Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ και βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης κατέθεσε την παρακάτω Ερώτηση (αρ. πρωτ. 6521-20/6/2017)

ΕΡΩΤΗΣΗ
 

Προς τους υπουργούς

 1) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
2) Οικονομικών

Θέμα: Πολλά τα προβλήματα του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών   Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.)
 
Σύμφωνα με το νέο φορολογικό σύστημα που ισχύει από την 1/1/2017, εφαρμόζεται μείωση φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και σε όσους αποκτούν εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α. Για να χαρακτηριστεί κάποιος ως «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», απαιτείται εγγραφή στο ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» και επικαιροποίηση του κάθε έτος σύμφωνα με την απόφαση 273/21-2-2011.
Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2016, πολλοί παραγωγοί σπεύδουν για ενημέρωση των στοιχείων του ΜΑΑΕ για το έτος 2016, ώστε στο ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας να φαίνονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το αντίστοιχο κουτάκι χαρακτηρισμού να είναι «τσεκαρισμένο». Η κατάσταση όμως έχει φορτώσει το ηλεκτρονικό σύστημα του ΜΑΑΕ, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργεί η διαδικασία επικαιροποίησης του και να δημιουργούνται προστριβές μεταξύ παραγωγών, λογιστών και φορέων υποδοχής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
Παράλληλα, απαιτείται περισσότερη ενημέρωση από πλευράς ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ για τις υποχρεώσεις των παραγωγών απέναντι στο ΜΑΑΕ, καθώς και έγκαιρες προειδοποιήσεις όσο αφορά τις επικείμενες διασταυρώσεις στοιχείων του ΜΑΑΕ από το ΚΕΠΥΟ, ώστε να αποφεύγονται μελλοντικά προβλήματα.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί

  1. Θα υπάρξει άμεση αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΜΑΑΕ ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί μεγαλύτερο όγκο χρηστών ταυτόχρονα;
  2. Θα προλάβουν οι υπηρεσίες των ΚΕΠΥΕΛ να ελέγξουν και να εγκρίνουν τις αιτήσεις επικαιροποίησης ΜΑΑΕ που κατατίθενται αυτή την περίοδο;
  3. Θα δοθεί κάποια παράταση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων ώστε να προλάβουν οι παραγωγοί να ενημερώσουν το ΜΑΑΕ;

Ο ερωτών βουλευτής 
Γιάννης Αντωνιάδης