Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης «αναστατώνει» τις «γειτονιές» της πόλης και των χωριών στο πλαίσιο του θεσμού «Λασσάνεια» 2017, με τη «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη, σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου. Σήμερα η παράσταση παρουσιάστηκε στον αύλειο χώρου του Πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Αθανασίου. Την Παρασκευή η παράσταση θα παρουσιαστεί στην πλατεία του χωριού Καρυδίτσας στις 9:00 μ.μ και Σάββατο 24 Ιουνίου, στο χώρο του φανού της περιοχής του Αγίου Δημητρίου στις 9:00 μ.μ. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις παραστάσεις των επόμενων εβδομάδων στις γειτονιές και τα χωριά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Θανάσης Τέγος

Λίγα λόγια για το έργο:

«Η Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη είναι μία νουβέλα που δημοσιεύτηκε το 1900, μαζί με άλλα διηγήματα τού συγγραφέα με τον τίτλο «Η Μαζώχτρα και άλλες ιστορίες».

Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», όπου δύο νέοι ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Αλλά ένα αρχοντόπουλο δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Ο Πανάγος  παίρνει τον λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού. Δεν συμβιβάζεται όμως με την κοινωνική αδικία κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό, σπέρνει τη συμφορά. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες…

Ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες. «Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη φύτρα και τη ρίζα τού κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»