«Αόρατες» αναπηρίες. Ό,τι δεν φαίνεται, δε σημαίνει πως δεν υπάρχει (της Βασιλικής – Ραφαέλας Βακουφτσή)

22 Ιουλίου 2017
18:21

Αναπηρία (η) [αρχ.] (αναπηριών) η απώλεια (συνήθ. μόνιμη) της υγείας λόγω βλάβης και διαταραχής, έμφυτης ή επίκτητης , ορισμένων σωματικών, ψυχικών ή πνευματικών λειτουργιών του οργανισμού : απαλλάχθηκε απο τη στρατιωτική του θητεία λόγω αναπηρίας // μερικής /ολικής/σωματικής/διανοητική (καθυστέρηση) -ΑΝΤ. Αρτιμέλεια

Πηγή: Γ.Μπαμπινιώτης, Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας

Με το άκουσμα της λέξης αναπηρία, το μυαλό μας πηγαίνει σε αναπηρικό αμαξίδιο, κινητικά προβλήματα, δυσμορφίες κι ό,τι άλλο εμφανές.

Είναι η αναπηρία όμως πάντοτε ορατή;

Η απάντηση είναι όχι. Η αναπηρία δεν είναι πάντοτε ορατή.

Η προκατάληψη και οι στερεοτυπικές αντιλήψεις της κοινωνίας για την αναπηρία, θέλουν το άτομο να φερει εμφανή σημάδια της αναπηρίας του.

Η ελλιπής ενημέρωση, η στρεβλή αντίληψη και η παραπληροφόρηση διαιωνίζουν αυτά τα στερεότυπα.

Άτομα με χρόνιες ασθένεις, όπως κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη, αλλά και άλλες παθήσεις, δεν έχουν στην εμφάνιση του τίποτα που να «προδίδει» την αναπηρία τους.

Ωστόσο,  τα άτομα με τις παθήσεις αυτές βιώνουν μια μορφή αναπηρίας, επηρεάζονται λειτουργίες ζωτικής σημασίας του οργανισμού τους και ο τρόπος ζωής του διαμορφώνεται ανάλογα.  Μπορεί ακόμα να επηρεαστεί η επαγγελματική κατάσταση του ατόμου ή/και η κοινωνικοποίηση του και η ένταξη του στο κοινωνικό σύνολο.

Εξαρτώνται από πολυδάπανες θεραπείες, έχουν ανάγκη για αρκετές νοσηλείες, χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, έχουν να δώσουν μια μάχη ως «αόρατοι» σε μια κοινωνία γεμάτη προκαταλήψεις και στερεότυπα, μια κοινωνία που κάνει διακρίσεις.

Πολλοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον ρατσισμό, φαινόμενο κοινωνικής νοσηρότητας.

Για τί;

Για την αναπηρία τους, για την οποία δεν είναι καν υπεύθυνοι οι ίδιοι. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην θέλει να είναι υγιής

Είναι σκληρή η καθημερινότητα σε μια κοινωνία που καθημερινά εξευτελίζει την αξιοπρέπεια σου.

Σχεδόν καθημερινά πρέπει να αποδεικνύεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, γιατί σου έτυχε μια μη εμφανής αναπηρία. Και να εξηγείς ξανά και ξανά… Και να σε αντιμετωπίζουν με τον χειρότερο τρόπο, γιατί δεν ταιριάζεις στο καλούπι που έχουν ως δεδομένο.

Έχει ευθύνη η πολιτεία για αυτή την κατάσταση;

Φυσικά και έχει, μεγάλη ευθύνη κιόλας.

Η πολιτεία είναι αυτή που έχει την υποχρέωση να εκπαιδεύσει και να  ευαισθητοποιήσει τους πολίτες γύρω από τις διάφορες μορφές αναπηρίας, να καλλιεργήσει τον αλληλοσεβασμό.

Η πολιτεία είναι αυτή που έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο, να δώσει στα άτομα με αναπηρία ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση και εργασία, ασφάλιση και περίθαλψη.

Και κυρίως, η πολιτεία είναι αυτή που στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στις οποίες ζούμε έχει ΧΡΕΟΣ να προστατεύει τα άτομα με αναπηρία και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα τους.

Τα άτομα με αναπηρία δεν ζητούν τη λύπηση και τον οίκτο, ζητούν την ίση μεταχείριση.

Δυστυχώς, κατά τη γνώμη μου, η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πίσω σε τέτοια θέματα, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω αδιαφορίας, και χρειάζεται πολλή δουλειά για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία.

                            Ας ξεκινήσουμε όμως με κάτι βασικό..

Ας μην κρίνουμε τους άλλους από την εμφάνιση τους.. Δεν ξέρουμε ποτέ τι μάχη δίνουν και τι κρύβεται πίσω από την εμφάνιση τους και το χαμόγελο τους.

Βακουφτσή Βασιλική – Ραφαέλα

Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Κοζάνης

Εκπρόσωπος Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Κρον κι Ελκώδη Κολίτιδα για τον Νομό Κοζάνης

15 σχόλια

  • Γλυκιά μου Βάσω- Ραφαέλα, τα άταμα με αναπηρία έχουν Αξιοπρέπεια, είναι Μαχητές της ζωής και της περισσότερες φορές Νικητές!!! Η πολιτεία…απλά είναι ανύπαρκτη. Η ζωή από μόνη της ειναι ένα δώρο. Για κάποιους η ζωή….τους χαρίστηκε, εμείς….απλά την κερδίσαμε!!!!!!!

    • Ακόμα και επίδομα να παίρνει κάποιος, εντελώς ενημερωτικά να ξέρεις πως τα τρώει σε γιατρούς και φάρμακα. Και τρώει και ακόμα πιο πολλά.

      • “Καλό παιδί”στα 40 μου χρόνια παλεύω με τον καρκίνο εδώ και 2 χρόνια.Τα έξοδα πού έχω κάνει δεν θέλεις να τα μάθεις ποτέ!Με παιδιά με ενοίκιο και φυσικά άνεργος όπως και η γυναίκα μου,φυσικά δεν σε ενδιαφέρουν αυτά!Σου εύχομαι ποτέ μα ποτέ σου να μην χρειαστείς κάποιο επίδομα για κάτι τέτοιο….

    • Να μαθει τους πολιτες της οτι δεν ειναι ολα θεμα χρηματων αλλα θεμα ευαισθητοποίησης, αποδοχής, και μη ευκολης κρίσης γιατι στον καθενα μπορει να συμβει οποιαδήποτε στιγμη της ζωής του… δηλαδη αν εδινε ενα γερό επιδομα θα ηταν ολα εντάξει;…. αυτο λείπει νομιζεις απο αυτη τη κοινωνία μονο;;;;

  • Για κάποιο λόγο αυτό το παιδί όταν το έβλεπα στο ωδείο όπου πήγαινα το γιο μου, το θαύμαζα… Τελικά δεν είναι μόνο καλή μουσικός, αλλά γράφει και όμορφα… Με άγγιξε και της εύχομαι ότι καλύτερο. Μακάρι να αγγίξει και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας

  • Να συμπληρώσουμε και τα άτομα με συμπεριφορικές ακόμη διαφορετικότητας που αντιμετωπίζονται ακόμη και στο σχολειό από μαθητές και δασκάλους και διευθυντές ως εξιλαστήρια θύματα για ότι συμβεί… Άρα ας ξεκινήσουμε από την παιδεία που δεν έχουμε πλέον ως άνθρωποι και κοινωνια

  • Θα ήθελα να ενημερώσω το “καλό παιδί ” να μην χρειαστεί να πάρει κάποιο επίδομα αναπηρίας(πραγματικής). Του δίνω όποιο επίδομα θέλει, για να ζήσει έναν μόνο μήνα όπως ακριβώς ζουν αυτά τα άτομα και μετά να έρθει να μου πει για επιδόματα και άλλες χαζομάρες.Πριν γράψουμε κάτι θα ήταν καλύτερα να το σκεφτούμε λίγο.

  • “Καλό παιδί” μάλλον δεν είχες ποτέ κάποιο τέτοιο άτομο στο περιβάλλον σου και μιλάς εκ του ασφαλούς. Ελπιζω ποτε να μην βρεθείς σε αυτή τη θέση ούτε εσύ ούτε καποιος απο την οικογένεια σου.
    Τα ΑΜΕΑ δε ζητούν λεφτα, δεν ειναι ζητιάνοι, ανθρωποι με αξιοπρεπεια είναι και μάλλον ποιοτικά καλύτερης πάστας από εσένα.
    Α, και ξέρεις και το καλύτερο; Δε θα το πιστέψεις, αλλά δουλεύουν, έχουν οικογένειες, βγαίνουν έξω και δε σε έχουν καμία ανάγκη, “ανθρωπάκο”.
    Και να ξερεις θελει πολλα κοτσια για να ζεις μια τετοια ζωή, οπου ο δρομος δεν ειναι ευθεία, δεν ειναι ευκολος.

  • Μην απορείτε με το καλόπαιδο παραπάνω. Αυτό είναι το καλό των ανώνυμων σχολίων. Συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι εκεί έξω. Που έχουν την ελάχιστη επίγνωση της βλακείας τους και ντρέπονται να τα ξεστομίσουν αυτά στις συζητήσεις στους καφενέδες. Τυχαία νομίζετε φτάσαμε εδώ που φτάσαμε; Δεν είναι και λίγοι σαν ετούτο εδώ.

  • Κι εγώ πάσχω από αυτοάνοσο.. αλλά υπομένω καί βγάζω σπυριά με τούς διάφορους συλλόγους … Καλημέρα και καλή τύχη στίς εκλογές σε όσους ασχολούνται…

    • Ελπίζω να μην πληγούν ποτε αυτά που δικαιούσαι και χρειαστείς κάποιον σύλλογο.
      Γιατί οι σύλλογοι ασθενών όλοι οι σύλλογοι όχι κάποιος συγκεκριμένος σύλλογος χωρίς να έχουν έσοδα παλεύουν να κερδίσουν τα αυτονόητα.
      Επίσης ελπίζω το αυτοάνοσο σου να μην είναι κάποιο από αυτά που προκαλούν αναπηρία γιατί τότε θα καταλάβαινες τι σημαίνει να μην μπορείς να περπατήσεις, να μην λειτουργούν τα νεφρά σου, να μην έχεις έντερο και πολλά αλλα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.