Τότε είχε προγραμματιστεί ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στην πόλη της Λάρισας. Οι τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και της Μακεδονίας, έκαναν τις ανάλογες προετοιμασίες για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω ομιλία. Η Αιανή πρωτοστάτησε σ’ αυτή την εκδήλωση. Οι θέσεις των (5) πέντε λεωφορείων ήταν υπερπλήρεις. Σε ένα από τα πέντε λεωφορεία, επιβάτης, που πριν από την αναχώρηση, φρόντισε να πιει λίγο πιοτό, για να έχει εύθυμη και ευχάριστη παρουσία η δική του συμμετοχή. Όταν το λεωφορείο πήρε την κατηφόρα του Σαρανταπόρου, εκείνος δεν αρκούνταν στη θέση του λεωφορείου, παρά φέρονταν και άγονταν στο διάδρομο, εύθυμος και χαρωπός, τραγουδώντας διάφορα δημοτικά τραγούδια, όπως «Στέλλα μωρ Στέλλα, κακιά κοπέλα» και στα διαλείμματα των στίχων των τραγουδιών αναφωνούσε: «Ω! Ανδρέα!! Ζήτω ο Καραμανλής», ενώ το λεωφορείο είχε προορισμό την ομιλία του Ανδρέα στη Λάρισα. Εδώ οι συνεπιβάτες του είχαν την ευκαιρία για αρκετό γέλιο.

Β’. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Γυναίκες του χωριού, μετά τον εκκλησιασμό τους, κλήθηκαν από φίλη τους για καφέ στο σπίτι της, που βρισκόταν κοντά στην εκκλησία και εκείνες, χωρίς δεύτερη κουβέντα, δέχτηκαν το κάλεσμά της. Αφού ήπιαν τον καφέ τους, αρχίζει η συζήτηση για το τι «καιρό» θα κάνει και άλλα δικά τους. Όμως, οι επικείμενες εκλογές δεν τις άφησαν αδιάφορες και κάποια από την παρέα τους, ανοίγει τη συζήτηση, κάμνοντας την ερώτηση, την οποία απευθύνει και στις υπόλοιπες κυρίες. «Τι λέτε εσείς, βρε γυναίκες, ποιος θα κερδίσει στις εκλογές που θα γίνουν την άλλη Κυριακή»; Απάντηση δεν πήρε άμεσα η γυναίκα που έκανε την ερώτηση για να συμπληρώσει μια άλλη και να πει: «Τι περιμένετε καημένες, αφού και η εκκλησία ακόμη διαβάζει «και πάντων και πασών». Το «πασών» το εκλαμβάνανε για ΠΑΣΟΚ. Αυτά βέβαια συνέβησαν πριν από (36) τριάντα έξι χρόνια και πριν από το 1981.

Στη συνέχεια διαβάστε τι έγινε σε προεκλογική περίοδο το 1963, όταν ο γέρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπανδρέου διεκδικούσε κι εκείνος την πολιτική εξουσία.

Γ’. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Οι γιατροί της περιοχής παίρνουν οδηγίες από την παραπάνω υπηρεσία να κάνουν διάφορες ομιλίες στα χωριά που είχαν υπό την δικαιοδοσία τους, με θέματα υγειονομικής φύσεως. Ένα θέμα που επέλεξε να κάνει, ο μακαρίτης πια, Νικόλαος Χαντζιάρας, παθολόγος, που τότε υπηρετούσε στην Αιανή, ως αγροτικός γιατρός, ήταν ο «ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΟΣ». Αφού αναφέρθηκε με λεπτομέρειες για τη νόσο, από πού προέρχεται, πώς μεταδίδεται και πώς καταπολεμάται, στο τέλος, απευθύνει σχετική ερώτηση στο ακροατήριό του. «Έχετε καμιά ερώτηση, καμιά αμφιβολία;», ρωτάει ο γιατρός. Εκεί που περίμενε ο ομιλητής ερώτηση σχετική με το εχινόκοκκο, στο βάθος της αίθουσας του καφενείου, βλέπει κάποιον να σηκώνει το χέρι. «Ορίστε Σωτήρη, ακούω την ερώτησή σου». «Πώς βλέπετε γιατρέ τις εκλογές, θα βγει ο Παπανδρέου»; Τι να πει ο γιατρός στο Σωτήρη, ενώ το ακροατήριο ξέσπασε σε γέλια.

Κι όμως, αυτά που γράφουμε συνέβησαν. Έρχομαι κι εγώ τώρα με τη σειρά μου να ρωτήσω: Σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, και όποτε αυτές γίνουν, θα ομιλήσει ο «κυρίαρχος λαός» ή το λόγο θα έχουν οι «κυρίαρχοι πιστωτές μας»;

ΚΟΖΑΝΗ 4-8-2017

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΓΡ. ΚΟΝΤΟΣ