Σαντορίνη: Άρωμα Ιστορίας και χρώματα ηλιοβασιλέματος

8 Ιανουαρίου 2017
08:52
Κανένα σχόλιο
Όπως ολόκληρη η Ελλάδα, έτσι και η Σαντορίνη έρχεται από πολύ μακριά, από τα βάθη των αιώνων, και έχει πολύ μέλλον μπροστά της, αφού χάρη στην πρωτόγονη ομορφιά της αποτελεί διαχρονικό πόλο έλξης για κάθε τουρίστα, κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να πάψει να ισχύει.

Εκείνο όμως που την κάνει να ξεχωρίζει, πέρα από το ηφαίστειο και τα διάσημα πια σε όλον τον κόσμο ηλιοβασιλέματά της, είναι η ισχυρή ιστορική της παρουσία, όπως αποδεικνύεται και από τα αρχαιολογικά ευρήματα που μπορεί να δει κανείς εκεί. Και μόνο μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας, που χτίστηκε το 1960 για να αντικαταστήσει το παλιό, που είχε οικοδομηθεί το 1902 αλλά είχε καταστραφεί στους σεισμούς του 1956, μας πείθει για το υψηλό επίπεδο του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, αλλά και για τη συνεχή ιστορική πορεία του νησιού.

Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται γλυπτά από την αρχαϊκή και ρωμαϊκή εποχή, επιγραφές από τις ίδιες περιόδους, αλλά και κεραμικά σκεύη και πήλινα ειδώλια από τη γεωμετρική έως και την ελληνιστική εποχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και το Ακρωτήρι, δίπλα στην Κόκκινη Παραλία, όπου οι ανασκαφές του σπουδαίου αρχαιολόγου Σπυρίδωνος Μαρινάτου έφεραν στο φως τις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις πως στο νησί υπήρξε κάποτε ένας πολύ αξιόλογος πολιτισμός – και όχι μόνο στη Σαντορίνη, αλλά και σε άλλα νησιά του Αρχιπελάγους.

Τη διαχρονικότητα της ιστορίας της Σαντορίνης αναδεικνύουν και οι πολλές εκκλησίες που υπάρχουν στο νησί, τόσο οι βυζαντινές όσο και οι μεταγενέστερες, ενώ υπάρχουν και καθολικές μονές, εκτός από τις ορθόδοξες. Στοιχείο ιστορικότητας αποτελεί και η χρήση του Ημεροβιγλίου, αφού το γραφικό χωριουδάκι που σήμερα συγκεντρώνει πλήθος τουριστών, τα παλιά χρόνια, όταν οι πειρατές ήταν ο φόβος και ο τρόμος των ντόπιων, αποτελούσε παρατηρητήριο για τον έγκαιρο εντοπισμό τους από μακριά.

Εκτός από αυτή της τη διάσταση, υπάρχει και η Σαντορίνη τού σήμερα, το νησί του κοσμοπολιτισμού και της πολυτέλειας, που συναγωνίζεται στα ίσια τη Μύκονο σε ό,τι αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση και το επίπεδο του υψηλού τουριστικού προϊόντος που προσφέρει. Πεντάστερα ξενοδοχεία και ονομαστά εστιατόρια που έχουν διεθνή φήμη και φιγουράρουν σε όλες τις σχετικές λίστες έχουν συμβάλει από την πλευρά τους στην ποιοτική άνοδο της Σαντορίνης ως τουριστικού προορισμού.

Αλλά και κάποια άλλα αξιοθέατα του νησιού, όπως είναι το βιβλιοπωλείο με σπάνιες εκδόσεις στην Οία, ο θερινός κινηματογράφος στο Καμάρι, το υπόσκαφο Μουσείο Οίνου που βρίσκεται στον οικισμό του Βόθωνα, με ντόπιες ποικιλίες κρασιού, δίνουν στον επισκέπτη ακόμα περισσότερες επιλογές για να περάσει τον χρόνο του στις διακοπές του, πλάι στις κλασικές, που είναι η θέαση του ηλιοβασιλέματος και το μπάνιο στις παραλίες της.

Εκτός από τις γνωστές Περίσσα, Καμάρι και Βλυχάδα, αξίζει να επισκεφτεί κανείς και τον Κολούμπο, μια πιο απόμερη παραλία που έχει και υποθαλάσσιο ηφαίστειο και χάρη στον κάθετο βράχο που βρίσκεται από πίσω της έχει φυσική σκιά αρκετές ώρες την ημέρα.

Αυτές και πολλές ακόμη ομορφιές του νησιού μπορεί να ανακαλύψει κανείς αν κάνει τον γύρο του νησιού και έχει κάποιον χρόνο στη διάθεσή του, αν και είναι σίγουρο πως βλέποντας τα κάλλη της Σαντορίνης θα θελήσει να την ξαναεπισκεφτεί πολλές φορές.          
Πηγή ενημέρωσης: pegasussuites      

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.