Αύριο εκλέγουμε τον ηγέτη της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης (του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, δικηγόρου, πολιτευτή Π.Ε. Κοζάνης)

18 Νοεμβρίου 2017
13:15
Κανένα σχόλιο

Φίλες και φίλοι,

Εμείς, τα (συν)ιδρυτικά μέλη του υπό ίδρυση νέου φορέα της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης, που συμμετείχαμε στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, καλούμαστε να αναδείξουμε τον επικεφαλής του νέου φορέα αύριο Κυριακή, 19/11. Από τη μεριά μου και επιθυμώντας να συμβάλλω στη διαμόρφωση της απόφασης για την επιλογή του προσώπου στο οποίο θα εμπιστευθούμε τόσο το σχεδιασμό και την υλοποίηση των υπολοίπων βημάτων μέχρι τη διεξαγωγή του Ιδρυτικού Συνεδρίου και την οριστική αποκρυστάλλωση της ιδεολογικής κατεύθυνσης αλλά και της οργανωτικής μορφής που θα λάβει ο νέος φορέας, όσο και τον σχεδιασμό πολιτικών τακτικών και στρατηγικών, αλλά και λήψη αποφάσεων εντός του υφιστάμενου πολιτικού πλαισίου, θα ήθελα να σημειώσω τα παρακάτω:

1.Με ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ του 2015 αποφασίσθηκε η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης. Η απόφαση αυτή όχι μόνον καθυστέρησε να υλοποιηθεί από τη σημερινή ηγεσία, αλλά φαίνεται ότι υλοποιείται δυόμιση σχεδόν χρόνια μετά, υπό την πλήρη ‘’εποπτεία’’ και τον απόλυτο οργανωτικό έλεγχο της ηγεσίας, που έφθασε στο σημείο να καταργήσει εκλεγμένα συλλογικά όργανα του κόμματος, μόνον και μόνον για να διατηρηθεί η απόλυτη οργανωτική καθοδήγηση της δημιουργίας του νέου εγχειρήματος. Στα πλαίσια αυτά, η ένταξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη άλλων κομματικών σχηματισμών, ομάδων, ‘’τάσεων’’ και προσωπικοτήτων δεν ήταν αποτέλεσμα μιας θεσμοποιημένης διαδικασίας διεύρυνσης, αλλά αποφάσεων της ηγεσίας, η οποία βεβαίως διατήρησε και τον απόλυτο έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέλη της, που, αυτονόητα επιθυμούν την επανεκλογή τους…. Συνεπώς, αντί να οδηγηθούμε στον σχηματισμό του νέου φορέα ‘’από τα κάτω’’, με τη διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου, τον καθορισμό ιδεολογικού και οργανωτικού πλαισίου από αυτό και ,εν τέλει, την ανάδειξη των οργάνων του, όπως συμβαίνει ακόμη και σε ένα απλό Σωματείο, με βάση τη ‘’δημοκρατική αρχή’’, την οποία όλοι κατά τα λοιπά επικαλούνται, όσον αφορά στην ‘’εσωκομματική δημοκρατία’’, φθάσαμε να καλούμαστε να επιλέξουμε την ηγεσία του υπό Ίδρυση φορέα υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της σημερινής ηγεσίας, που διατηρεί την ύπαρξη των επιμέρους κομμάτων και κινήσεων σε μια μορφή συνομοσπονδίας κομμάτων, χωρίς ιδεολογική και πολιτική ‘’πυξίδα’’ για την επόμενη ημέρα, ώστε να υφίσταται ορατό το ενδεχόμενο να εκλεγεί ηγεσία του υπό ίδρυση φορέα, ο οποίος στο οργανωτικό του συνέδριο να τοποθετηθεί ιδεολογικά πέρα από τις θέσεις και τη στρατηγική του εκλεγόμενου Προέδρου….Το πλαίσιο και η κατεύθυνση της στρατηγικής, που η σημερινή ηγεσία είχε επιλέξει για τον υπο ίδρυση φορέα, ήδη βέβαια είχε διαφανεί τόσο από την ‘’αριστίνδην’’ συγκρότηση των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όσο και από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το φετινό καλοκαίρι, με συνέδρους ‘’ex officio’’ τοποθετημένους….

2. Η προοπτική της ίδρυσης ενός νέου φορέα της Προοδευτικής Παράταξης, που θα κάλυπτε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του χώρου, δόθηκε με την ‘’Ελιά’’ στις ευρωεκλογές του 2014, προοπτική που τότε λοιδορήθηκε αλλά και υποσκάφθηκε, από όσους σήμερα ομνύουν στο όνομα της διεύρυνσης, προφανώς γιατί εκείνο το πρώτο εγχείρημα ήταν ‘’απροϋπόθετο’’ και βασιζόταν στην αυτενέργεια και αυτοοργάνωση των δημοκρατικών προοδευτικών πολιτών, μακρά και πέρα από τους υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς και-κυρίως- μηχανισμούς. Σε εκείνη την πρωτοβουλία διεύρυνσης του χώρου, που έλαβε ποσοστό επιδοκιμασίας περί τα 8% τότε και σε ένα περιβάλλον πολιτικά άκρως εχθρικό για τον ορθολογικά δομημένο προοδευτικό χώρο, αναδείχθηκε ως ευρωβουλευτής, με εκλογικό σώμα, το σύνολο τής επικράτειας, Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, που στη διαδρομή του έκτοτε τίμησε την ιδιότητα του ως Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού αναδείχθηκε σημαίνον στέλεχος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας τόσο στο ίδιο το ευρωκοινοβούλιο, όσο και στις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει ,πολλές από τις οποίες κρίσιμες για τα ελληνικά συμφέροντα.

3.Μετά τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, οι επιδιώξεις πολλών ‘’παραγόντων’’ του ευρύτερου προοδευτικού χώρου έγιναν πλέον ορατές. Πέρα και ανεξάρτητα από τις τακτικές και επιδιώξεις των εν λόγω ‘’παραγόντων’’, ο προοδευτικός κόσμος εκφράσθηκε στην απόλυτη πλειοψηφία του, υπερ ενός κόμματος σύγχρονου, ‘’ανοικτού’’, με εσωκομματική δημοκρατία και αξιοκρατικά κριτήρια στη λήψη αποφάσεων. Αυτός ο προοδευτικός κόσμος, ανεξάρτητα από αυτόκλητους, ή πολλές φορές αυτοαποκαλούμενους ‘’εκφραστές’’ του, δεν μπορεί παρά να στηρίξει τον ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ως το πρόσωπο που θα κληθεί να οργανώσει και να σχηματοποιήσει ιδεολογικά και οργανωτικά το νέο φορέα, με τρόπο δημοκρατικό, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς παραγοντισμούς, με τη δημιουργία εκείνου του οργανωτικού σχήματος που θα διασφαλίσει την έκφραση του συνόλου των τάσεων στον υπο δημιουργία ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, μακρά και πέρα από τα ξεπερασμένα ‘’φέουδα’’ όσων θεωρούν ότι έχουν- δήθεν ‘’δικαιωματικά’’- τον ‘’πρώτο λόγο’’ στις εξελίξεις, παρ’ότι, δυστυχώς, πολλοί από αυτούς εμπόδισαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους τις μέχρι τώρα κινήσεις ενοποίησης του πολιτικού προοδευτικού χώρου σε ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ σύγχρονο κόμμα.

Φίλες και φίλοι,

Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε αύριο ότι είμαστε, ‘’στα λόγια και στα έργα’’ προοδευτικοί πολίτες. Τα μάτια της κοινωνίας, στο σύνολο της οποίας απευθυνθήκαμε την προηγούμενη Κυριακή, είναι στραμμένα πάνω μας. Ας μην απογοητεύσουμε τους δημοκρατικούς πολίτες, επιχειρώντας μια συντηρητική επιλογή, τη στιγμή που ακόμη και η συντηρητική παράταξη της Ν.Δ. έκανε πρόσφατα ένα βήμα εκσυγχρονισμού της, παίρνοντας αποστάσεις από το λαϊκισμό του παρελθόντος. Ας ψηφίσουμε όλοι με το βλέμμα στο αύριο και την προσδοκία της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ των κατεστημένων. Γι’αυτό, ας ψηφίσουμε τον ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ.