Δεκέμβρης: Μήνας θεάτρου για τους πολίτες από τους πολίτες της Κοζάνης (της Ελένης Δημοπούλου – Καλλιτεχνικής Διευθύντριας ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης)

3 Δεκεμβρίου 2017
13:25

Με μεγάλη μου χαρά και συγκίνηση βλέπω ανθρώπους αυτής της πόλης να ασχολούνται σοβαρά με το θέατρο, να συνεργάζονται και να δοκιμάζονται στην υποκριτική, στη σκηνοθεσία, στη φωνητική με μόνη κινητήριο δύναμή τους την αγάπη τους για το θέατρο.

Ο Δεκέμβρης θα είναι για την πόλη της Κοζάνης μήνας Θεάτρου για τους πολίτες που αγαπούν το θέατρο, ασχολούνται με την υποκριτική ερασιτεχνικά και δοκιμάζονται σε σημαντικά κείμενα του παγκόσμιου δραματολογίου ή σε νεοελληνικά κείμενα πρώτης πανελλήνιας θεατρικής παρουσίασης.

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, σκηνογράφοι, χορογράφοι, φωτιστές, ένας ολόκληρος κόσμος δημιουργίας για την τέχνη του θεάτρου στην Κοζάνη.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης καλωσορίζει και αγκαλιάζει την παράσταση «Γέρμα» του Φεντερίκου Γκαρθία από την θεατρική ομάδα της πόλης ΟνειρόDrama, χαίρεται με την ανταπόκριση του κοινού γιατί με αυτή την παράσταση πραγματοποιείται και επιβεβαιώνεται ο κοινωνικός ρόλος του θεάτρου.

Προσωπικός μου στόχος αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ήταν να υπηρετήσω πάνω από όλα την κοινωνική διάσταση του θεάτρου, να δημιουργήσω για την πόλη της Κοζάνης ένα θέατρο όπου οι πολίτες από θεατές γίνονται συνεργοί στη δημιουργία κάθε εκπολιτιστικής προσπάθειας. Να δημιουργηθεί ένας στενότερος δεσμός θεατών και εκτελεστών γύρω από την τέχνη του Θέατρου.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης έχει ανοίξει από καιρό τις πόρτες στο μαγικό κόσμο του θεάτρου για τους πολίτες κάθε ηλικίας. Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες με ή χωρίς αναπηρία είναι ευπρόσδεκτοι να μάθουν, να ασχοληθούν, να τολμήσουν, να δημιουργήσουν, να κάνουν θέατρο.

Με την ίδρυση των θεατρικών ομάδων «Μικρή Άρκτος» για νέους με και χωρίς αναπηρία και «Η πόλη στη σκηνή» με αποφοίτους των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης δημιουργεί νέες καλλιτεχνικές εστίες με σκοπό να θεμελιωθεί, να ψηλώσει και να ικανοποιήσει την ανάγκη των σπουδαστών των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων να βρούνε μία καλλιτεχνική στέγη, μία φωλιά, για να νιώσουν την τέχνη του θεάτρου στο μέγιστο βαθμό της ως εργάτες μιας παράστασης.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης υπερασπίζεται και σέβεται κάθε θεατρική ομάδα πολιτών.

Εύχεται το θεατρόφιλο κοινό της πόλης να αγκαλιάσει το «Γέρμα» της θεατρικής ομάδας ΟνειρόDramaκαι τα «Στίγματα» της θεατρικής ομάδας Η πόλη στη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Δύο παραστάσεις για τον πολίτη από τον πολίτη. Εύχεται ένα θέατρο συν δημιουργίας για την πόλη της Κοζάνης.

Ο χώρος του θεάτρου χωράει όλους όσους το αγαπούν.

Φωτογραφία παράστασης «Γέρμα»: Ευριπίδης Τσατσιάδης

Φωτογραφία παράστασης «Στίγματα»: Σάκης Αναστασόπουλος

 

12 σχόλια

  • Όλοι οι μήνες στην Κοζάνη εδώ και χρόνια είναι μήνες θεάτρου, αφού το ερασιτεχνικό θέατρο της πόλης πάντα δημιουργεί εξαιρετικά πράγματα. Απο το θεατροδρόμιο, που τον Νοέμβριο προσέφερε στο κοινό της πόλης μια εξαιρετκή παράσταση, τους Οχληρούς, που για χρόνια μας τροφοδοτούσαν με ωραίες παραστάσεις, μέχρι και το πρόσφατο Ονειρόδραμα μς την εξαιρετική επίσης Γέρμα. Οι ερασιτέχνες της πόλεις ειναι πολλοί και ικανοί όλους τους μήνες..Κάποιοι όμως προσπαθούν πολύ να μην το καταλάβουν.

  • Στην Κοζάνη βέβαια, κάθε μήνας είναι μήνας θεάτρου, εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια. Το ερασιτεχνικό θέατρο στην πόλη δεν ξεκίνησε με την κα. Δημοπούλου. Θα πρέπει κάποιος να της αποκαλύψει επιτέλους αυτό το μυστικό. Τον περασμένο μήνα είδαμε μια εξαιρετική παράσταση, τη «Λυσιστράτη» από το Θεατροδρόμιο, από το οποίο βέβαια έχουμε δει κι άλλες εξαιρετικές δουλειές. Άψογές δουλειές έχουμε δει επίσης και από τους Οχληρούς, αλλά και άλλες θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης και φυσικά απολαμβάνουμε αυτές τις ημέρες και τη «Γέρμα» από το Ονειρόδραμα. Άλλωστε η Κοζάνη φημίζεται για την αγάπη των ανθρώπων της για στις τέχνες και ειδικότερα για το θέατρο. Το κοινό της έχει την τύχη, από τους ερασιτέχνες της πόλης, να απολαμβάνει πολλές δουλειές και επαγγελματικού επιπέδου. Κάποιοι βέβαια αυτό προσπάθησαν και προσπαθούν πάρα μα πάρα πολύ να μην το καταλάβουν.

  • ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΘΕΑΤΡΟ. ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΩ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΦΥΓΩ ΜΕ ΕΦΟΡΙΑ ΨΥΧΙΚΗ .ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΥ ΒΑΡΙΑ ΕΡΓΑ ,ΠΟΛΥ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ .ΕΛΕΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΕΡΓΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

    • ΣΩΣΤΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΝΑΧΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ.ΚΑΙ Η ΛΩΞΑΝΤΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΒΑΡΥ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΜΑ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ, ΟΥΤΕ Η ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ ΤΟΥ ΨΑΘΑ.

  • Δυστυχως ολοι αυτοι που ασχολουνται με το θεατρο δεν βλεπουν τιποτα αλλο περα απο τα δικα τους! Ειναι δυνστον να ακυρωνεται η εξαιρετικη παρασταση του δηπεθε Καντιντ; Που ειναι οι μαθητες των εργαστηριων,που ειναι οοολοι αυτοι οι πολλοι που ασχολουνται και υποτιθεται αγαπουν το θεστρο;εγω δεν τους βλεπω σε αλλες παραστασεις! Οποιος αγαπα το θεατρο πρεπει να παρακολουθει θεατρο.

  • Είναι τέτοια η εκτίμηση που έχει η κ. Δημοπούλου στο ντόπιο καλλιτεχνικό στοιχείο, που τρία χρόνια τώρα, δεν άφησε κανέναν μας αναξιοποίητο. Για παράδειγμα, όταν ήθελε ερασιτέχνη ηθοποιό, μιας και δεν έχει η Κοζάνη (π.χ. Κώστας Καρανάτσιος, Νικολέτα Σιώμου και άλλοι πολλοί)έφερνε από τη Θεσαλλονίκη. Όταν ήθελε σκηνοθέτη, μιας και δεν έχει η Κοζάνη (π.χ. Γιώτης Βασιλειάδης) έφερνε φιλαράκι από Θεσαλλονίκη. Όταν ήθελε φωτιστή, μιας και δεν έχει η Κοζάνη (π.χ. Σάκης Παπδόπουλος) εδώ το πράγμα είναι πιο απλό. Έχει τον “δικό” της άνθρωπο. Ακόμα νομίζει οτι τρώμε σανό. Εντάξει και μπράβο της, ετοίμασε την επόμενη μέρα της σε βάρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αλλά το δη.πε.θε. και γενικότερα το θέατρο στην Κοζάνη, υπηρχε πριν και θα υπάρχει και μετα την κ. Δημοπούλου. Πολύ…όψιμο το ενδιαφέρον της. Τώρα, που όπως γράφτηκε, κινδυνεύει να μας κουνήσει μαντήλι. Ώρα καλή…..Φτάνει ο σανός

    • Like.

      Αφιερωμένο : Αχ, πού να τ’απλώσω τα κλαδιά μου

      μου έχουν κλαδέψει την καρδιά μου .

  • να πουμε κ ποσα παιρνει επιχορηγηση το ΔΗΠΕΘΕ απο τον δημο, την Περιφερεια κτλ…

    Αυξανει ο δημαρχος τα τελη για να δινουνε στο Δηπεθε δεκαδες χιλιαδες ευρω

  • Ποια αγάπη για τις τέχνες και ειδικά το θέατρο; Τον εαυτό σας κοροϊδεύετε!
    Δεν θα συγκρίνω με Θεσσαλονικη αλλα σε άλλες επαρχιακές πόλεις πχ.Ξανθη λειτουργεί κινηματογραφική λέσχη με προβολές νέων ταινιών και αφιερώματα σε δημιουργούς που δεν υπαρχει περιπτωςη να προβληθούν σε αίθουσες.Ουτε μια κινηματογραφική λέσχη της προκοπής δεν εχουμε! Ο Φιλοπροοδος προβάλει ταινίες 60 ετών!
    Οςο για το θέατρο,πάνε για δούνε τον φίλο,το γνωστό κτλ.
    Κι απο ποτε ειναι ο Βασιλειαδης σκηνοθέτης; Ρωτάω εγω τωρα! Ουτε ερασιτέχνης ειναι.
    Ερασιτέχνης σημαίνει αγαπώ την τέχνη και οτι κάνω το κάνω χωρίς αμοιβή.
    Το ΔΗΠΕΘΕ ειχε εξαιρετικές παραστάσεις. Πάτε να δείτε μηπως καταλάβετε τι σημαίνει θέατρο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.