Στο ποσό των 52.283.200,00 Ε ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2018, σύμφωνα με τα όσα εισηγήθηκε σε σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ηλίας Κάτανας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο προϋπολογισμός του 2017 ανερχόταν στο ποσό των 44.172519,87 Ε ενώ οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο προϋπολογισμός του 2018 είναι η υγεία, η παιδεία, οι επενδύσεις, η πρόνοια (ΤΕΒΑ-επιδόματα) και τα λειτουργικά. «Στόχος μας ήταν να ξεχρεώσουμε παλιές οφειλές και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές», δήλωσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος επίσης σχολίασε πως «ικανοποιούνται οι στόχοι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού με εγγραφή εσόδων που αναμένεται ότι θα εισπραχθούν και ανάλογη εγγραφή δαπανών».

Μάλιστα, στη σχετική εισήγηση και στις δηλώσεις του ο κ. Κάτανας ήταν σαφής για τον «ρόλο» της Περιφερειακής αρχής και του προϋπολογισμού, λέγοντας: ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το έτος 2018 είναι «ρεαλιστικός, είναι ισοσκελισμένος, εξακολουθεί να είναι καθαρά υπηρεσιακός αλλά δείχνει ξεκάθαρα μέσα από τα νούμερα ότι πίσω από τους αριθμούς, τους λογαριασμούς και τους ισολογισμούς, για όλους εμάς σε αυτή την περιφερειακή αρχή υπάρχουν οι άνθρωποι, υπάρχουν οι ανάγκες των πολιτών αυτού του τόπου και ο ρόλος μας είναι πολύ πιο σημαντικός από το να διαχειριζόμαστε νούμερα».

Στον αντίποδα, άλλη γνώμη… για τον προϋπολογισμό και τη θητεία της Περιφερειακής Αρχής κατέθεσαν οι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου και Γιώργος Δακής που μίλησαν για απουσία έργου και σχεδιασμού. «Μίζερο και ισχνό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό η κα Ζεμπιλιάδου: «Ο φετινός προϋπολογισμός έχει δύο χαρακτηριστικά, το ένα είναι ότι είναι ο 4ος προϋπολογισμός και ότι κατατίθεται κάτω από τη μαύρη σκιά που ρίχνουν οι εξελίξεις με το ξεπούλημα της ΔΕΗ στον τόπο μας. Αυτός ο προϋπολογισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα στους πολίτες; Η απάντηση είναι όχι…», ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Δακή: «Είμαστε η μόνη Περιφέρεια που δεν έχει καταθέσει Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα… Λυπάμαι…. Αυτή η Περιφερειακή Αρχή που δεν είχε και προεκλογικά σχέδιο συνεχίζει λυπάμαι να μην έχει σχέδιο. Αυτό είναι πραγματικά θλιβερό. Και δυστυχώς όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα είναι αρνητικά…», το «κατηγορώ» του κ. Δακή προς την Περιφερειακή Αρχή.

Για απουσία θέσεων και σχεδιασμού στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Αρχής έκανε λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Βήττας: «Η κριτική και τοποθέτησή μας δεν διαφοροποιείται από τις προηγούμενες χρονιές. Εκλαμβάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία σαν πολιτική διαδικασία και είναι απαράδεκτο να μας έρχονται εισηγήσεις που να μην έχουν μέσα τις θέσεις της Περιφερειακής Αρχής για το πώς είδε την πορεία των προϋπολογισμών, δεν είδαμε να περιγράφουν διορθωτικές κινήσεις κ.ά. Είναι λίγο αστείο να αβαντάρετε τον εαυτό σας λέγοντας ότι αυξήθηκε το ποσό του προϋπολογισμού. Με ποια λογική δεν λέτε τις διεκδικήσεις σας από την κυβέρνηση; Απουσιάζει η θέση σας για την κυβέρνηση….», είπε απευθυνόμενος στην Περιφερειακή Αρχή ο κ. Βήττας.

Τίνα Παπαντωνίου για το kozan.gr