Αυτές είναι οι ερωτήσεις της DG Comp για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

19 Δεκεμβρίου 2017
10:05

Περιρρέουσα ατμόσφαιρα αποτυχίας του market test αρχίζει να καλλιεργείται στην αγορά, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί από την Κομισιόν προκειμένου να δοθούν απαντήσεις από τους δυνάμει ενδιαφερόμενους επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες. Βεβαίως στη φάση που βρίσκεται το εγχείρημα της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, απλώς γίνεται διερευνητική βολιδοσκόπηση του ενδιαφέροντος και ζητείται να υποβληθούν σχόλια και παρατηρήσεις από τους συμμετέχοντες. Το πραγματικό ενδιαφέρον θα τεσταριστεί στην πορεία της πώλησης και στη διαδικασία συμμετοχής στους διαγωνισμούς που χρονικά τοποθετούνται για τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου του 2018.

Εντούτοις, παρά την αισιοδοξία που εκπέμπει η ΔΕΗ, στην αγορά υπάρχει μάλλον η αντίθετη εικόνα, ενώ με εξαίρεση την προοπτική υποβολής προσφοράς από κινεζικές εταιρείες, που όμως θα πρέπει να περάσουν από την κρησάρα της Ε.Ε. και των αυστηρών ελέγχων που θα ακολουθήσουν, η ανταπόκριση από εγχώριους και Ευρωπαίους παίκτες δείχνει μάλλον χλιαρή.

Ποιο είναι όμως το περιεχόμενο  της επιστολής της DGComp μέσω της οποίας διεξάγεται το λεγόμενο market test αλλά και τα πρώτα ανεπίσημα σχόλια της αγοράς;

Στην επιστολή υπάρχει ερωτηματολόγιο, στο οποίο ο συμμετέχων καλείται να απαντήσει εάν ενδιαφέρεται ή όχι να συμμετάσχει στην πώληση αλλά και να υποβάλει γενικότερα σχόλια επί των πακέτων των παγίων. Έτσι στο ερωτηματολόγιο καλείται να τσεκάρει τη θετική ή την αρνητική απάντηση σε μια σειρά από ερωτήματα ενώ επιπλέον δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω σχολιασμού. Έτσι για παράδειγμα υπάρχουν ερωτήματα που αφορούν ειδικά τα προς πώληση πάγια όπως:

Πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι που λείπει από τις μονάδες της Μεγαλόπολης;  Θεωρείτε ότι όποιος πάρει τη Μεγαλόπολη θα έχει προβλήματα; Θεωρείτε ελκυστική την πώληση; Ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε;

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr πηγές της αγοράς, από το ερωτηματολόγιο και το συνοδευτικό πακέτο λείπουν σημαντικές πληροφορίες που θεωρούνται κρίσιμες για την επενδυτική απόφαση αφού αφορούν στο εάν οι μονάδες αυτές είναι βιώσιμες ώστε να συμμετάσχει κάποιος στο διαγωνισμό.

Υπάρχει δηλαδή μια γενική περιγραφή των μονάδων και των προβλημάτων για το κάθε συγκρότημα, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα της γραμμής μεταφοράς στη Μεγαλόπολη, ή το γεγονός ότι δε λειτουργούν τα ορυχεία που τροφοδοτούν με καύσιμο τη Μελίτη (Βεύη, Κλειδί), ενώ το κείμενο παρουσιάζει γενικά γνωστά στοιχεία για τις μονάδες: τη χρονική ισχύ των αδειών, την εγκατεστημένη ισχύ σε μεγαβάτ κλπ.

Εντούτοις απουσιάζουν πληροφορίες τεχνικού χαρακτήρα όπως πχ ο συντελεστής απόδοσης, οι εκπομπές ρύπων αλλά και οικονομικού χαρακτήρα στοιχεία όπως ο αριθμός των εργαζομένων, τα κόστη μισθοδοσίας κλπ.

Το κείμενο είναι προφανές ότι έχει γραφτεί με πληροφορίες που έχουν παρασχεθεί από τη ΔΕΗ, ωστόσο φαίνεται ότι η εμπιστευτική version, με τα επιπλέον δεδομένα που θα ζητηθούν και θα διανεμηθούν σε όσους ενδιαφερόμενους εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον θα κριθεί και η επιτυχία ή όχι του διαγωνισμού.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)

Ένα σχόλιο

  • Πατε στηχημα οτι στο τελος θα πουληθει ο Αγιος Δημητριος μαζι με Πολυφητο γιατι εχουν ολες τις προδιαγραφες που ζητουν

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.