kozan.gr: Λ. Ιωαννίδης, στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018: «Δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλα αποθεματικά, αλλά έχουμε καλύτερη ρευστότητα” (Βίντεο)

20 Δεκεμβρίου 2017
20:55

Τον προϋπολογισμό του 2018 κλήθηκε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης στη σχετική συνεδρίασή του. Για ρεαλιστικό προϋπολογισμό και αναπτυξιακό επίσης έκαναν λόγο ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο αρμόδιος εισηγητής Αντιδήμαρχος Γιώργος Βαλαής, για μη ρεαλιστικό και μη αναπτυξιακό προϋπολογισμό μίλησε η αντιπολίτευση.

«Φτάνουμε τα πόδια μας ως εκεί που φτάνει το πάπλωμα, όχι παραπάνω», σχολίασε ο Δήμαρχος Κοζάνης κάνοντας λόγο για μια αρκετά καλή κατάσταση στα ταμεία του Δήμου: «Δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλα αποθεματικά αλλά έχουμε καλύτερη ρευστότητα. Σήμερα δεν υπάρχουν οφειλές και η ταμειακή κατάσταση του Δήμου είναι αρκετά καλή και νομίζω ότι θα κλείσουμε το χρόνο με μια ησυχία παρ’ ότι τα πρώτα χρόνια της θητείας μας δεν τελειώνανε με ησυχία αλλά με πολύ μεγάλη ανασφάλεια», η χαρακτηριστική δήλωσή του.

Στον αντίποδα, μεγάλες οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκε κατά του προϋπολογισμού. «Είναι ένας προϋπολογισμός που έρχεται από τα παλιά και δεν ανταποκρίνεται στο νέο», σχολίασε ο Κώστας Κύργιας επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Δεν είναι ένας προϋπολογισμός που ανταποκρίνεται στις νέες εποχές, στην ανάπτυξη των Δημοτικών Διαμερισμάτων. Από εκεί θα έρθει και η ανάπτυξη γιατί φτωχά Διαμερίσματα σημαίνει φτωχή πόλη. Δεν απαντά στα μεγάλα ζητήματα όπως είναι η ανεργία, η παιδεία. Επαναλαμβάνει τα ίδια έργα μέσα στην πόλη, έργα βιτρίνας που αντί να παράγουν πλούτο για τον Δήμο Κοζάνης αποζυμούν πλούτο. Αυτό τον προϋπολογισμό εμείς δεν πρόκειται να τον ψηφίσουμε», ξεκαθάρισε.

Με τον κρατικό προϋπολογισμό συνέκρινε τον προϋπολογισμό του Δήμου ο Γιώργος Γκουτζηκώστας επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης: «Ο προϋπολογισμός του 2018 του Δήμου Κοζάνης είναι παράλληλος με τον κρατικό προϋπολογισμό που επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους πολίτες. Θα οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα προς μεγαλύτερη φτώχεια. Διαφωνούμε με τις προτεραιότητες που θέτει ο προϋπολογισμός του Δήμου Κοζάνης στο όνομα της ανάπτυξης, όταν την ίδια στιγμή επιβαρύνονται οι συμπολίτες μας με την αύξηση τελών ηλεκτροφωτισμού. Ποια πόλη είναι όμορφη; Αυτή που έχει τη μεγαλύτερη ανεργία; Που έχει φτώχεια; Που επιβαρύνεται το περιβάλλον;», τα ερωτήματά του.

Ο Κώστας Κυτίδης εκ μέρους της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης (σ.σ. ο επικεφαλής του Συνδυασμού Λάζαρος Μαλούτας ήταν απών από τη συνεδρίαση), μίλησε για μια κορυφαία μεν διαδικασία αλλά χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό λογιστική απεικόνιση εσόδων-εξόδων: «Πρόκειται για μια κορυφαία διαδικασία αλλά βέβαια προϋπολογισμός δεν είναι μόνο ο συσχετισμός των εσόδων και των εξόδων ενός φορέα είναι και η δυνατότητα που μπορεί να δοθεί μέσα απ’ αυτή τη λογική του προϋπολογισμού να προαχθεί ένα έργο το οποίο θα ναι επ’ ωφελεία των δημοτών. Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι και η τέχνη του εφικτού και όχι μόνο λογιστική απεικόνιση εσόδων –εξόδων», σχολίασε.

Τη δική του απάντηση στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης έδωσε ο εισηγητής-αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Βαλαής: «Τον όρο αναπτυξιακό εγώ από την ιδιότητά μου αλλά και από την θέση που βρίσκομαι μπορώ να τον αντιληφθώ. Για κάποιον είναι η λακκούβα, για κάποιον ένα ελατήριο που θα εκτινάξει την οικονομία για κάποιον άλλο κάτι άλλο. Αυτοί οι οποίοι τοποθετούνται με αυτό τον τρόπο ας εντοπίσουν άλλα θέματα για να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του προϋπολογισμού που καταθέτει ο Δήμος», είπε.

Τέλος, τις δικές του επισημάνσεις και παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού κατέθεσε όπως προείπαμε και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης: «Ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι σχεδόν τυποποιημένο. Λειτουργικές υποχρεώσεις, δαπάνες, μεταβιβάσεις, πληρωμές φόρων κ.ο.κ. Επί της ουσίας ένα μικρό περιθώριο παρεμβάσεων υπάρχει, όπου μέσα από εκεί θα αναπτυχθούν δράσεις. Είναι πάντα μια αφορμή ο προϋπολογισμός για να συζητήσουμε για τα οικονομικά. Μετά από 3,5 χρόνια στον Δήμο Κοζάνης είμαστε σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση, η σχέση μας με την τοπική αγορά είναι πολύ καλύτερη, έχουν ρυθμιστεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, υπήρξαν πολλές περικοπές στα πρώτα χρόνια της θητείας μας όμως τα περισσότερα αποκαθίστανται.Σαφώς έχουμε ζητήματα, σαφώς έχουμε προβλήματα, διαχειριζόμαστε παθογένειες ετών αλλά προχωράμε. (….) Δεν νομίζω ότι έχουμε περιορισμούς ή περικοπές. Φτάνουμε τα πόδια μας ως εκεί που φτάνει το πάπλωμα όχι παραπάνω. Δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλα αποθεματικά αλλά έχουμε καλύτερη ρευστότητα. Σήμερα δεν υπάρχουν οφειλές και η ταμειακή κατάσταση του Δήμου είναι αρκετά καλή και νομίζω ότι θα κλείσουμε το χρόνο με μια ησυχία παρ’ ότι τα πρώτα χρόνια της θητείας μας δεν τελειώνανε με ησυχία αλλά με πολύ μεγάλη ανασφάλεια», η χαρακτηριστική δήλωση-μίνι απολογισμός του Δημάρχου Κοζάνης.

Tίνα Παπαντωνίου για το kozan.gr

 

 

 

Ένα σχόλιο

  • Αυτό που κατάφεραν οι άρχοντες μας ειναι να απαξιώσουν εντελώς το Δημοτικο Συμβούλιο …..
    Πρωτοφανής κατάντια η αδιαφορία των πολιτών ….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.