Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και το Θέατρο Άλφα.Ιδέα, παρουσιάζουν “Το Πορφυρό Νησί” του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

11 Ιανουαρίου 2018
09:48
Κανένα σχόλιο

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και το Θέατρο Άλφα.Ιδέα, παρουσιάζουν το αριστούργημα του κορυφαίου Ρώσου δραματουργού Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, «Το Πορφυρό Νησί», σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα με καταγωγή από την Κοζάνη, στην Αθήνα (θέατρο Άλφα.Ιδέα) και στην έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Το Πορφυρό Νησί, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας, σε νέα δική της μετάφραση, αναλαμβάνει να μας συστήσει η Μαρία Βαρδάκα με έναν δεκαμελή θίασο. Πρόκειται για μια πολιτική αλληγορία με έντονο το στοιχείο της θεατρικότητας, με πολύ χιούμορ και καταιγιστική δράση.

Ο θίασος του Γκενάντι Παμφίλοβιτς ετοιμάζεται να ανεβάσει το έργο ενός νέου, πολλά υποσχόμενου συγγραφέα: η προετοιμασία της παράστασης γίνεται μπροστά στα μάτια μας και έτσι γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες της «κουζίνας» του θεάτρου με τις απροκάλυπτες, γαργαλιστικές ίντριγκες των ηθοποιών, τη ματαιοδοξία των πρωταγωνιστών και τον πανικό των παρασκηνίων. Όταν όλα είναι πια έτοιμα, οι ηθοποιοί του Γκενάντι Παμφίλοβιτς θα μας αφηγηθούν μια αλληγορική ιστορία για τα παιχνίδια εξουσίας και οικονομικών συμφερόντων που παίζονται στις πλάτες των λαών. Αυτό που καταγγέλλει ο Μπουλγκάκοφ μέσα από την τρανταχτά κωμική αλληγορία του Πορφυρού Νησιού, φαντάζει σαν μια αέναη επανάληψη της ιστορίας των λαών και αναπόφευκτα μας φέρνει στο νου την κατάσταση της δικής μας χώρας, του δικού μας λαού, που η τρέχουσα συνθήκη της οικονομικοκοινωνικής κρίσης έβγαλε τόσο δυναμικά στο προσκήνιο. Κι ενώ παρακολουθούμε έναν ρωσικό θίασο του 1928 να ανεβάζει ένα παραμύθι για ένα φανταστικό νησί που κατοικείται από ιθαγενείς, στην πραγματικότητα παρακολουθούμε τα πάθη και τις αγωνίες όλων των θιάσων παγκοσμίως, τη μοίρα όλων των λαών παγκοσμίως και την αέναη πάλη της τέχνης ενάντια στη λογοκρισία και ενάντια στη χρήση της για σκοπούς εντελώς αντιφατικούς με την ίδια την τέχνη, η οποία είναι ο ορισμός της απόλυτης ελευθερίας σκέψης και έκφρασης.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου 2018, στις 21:15 στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα όπου θα παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη, και θα παρουσιαστεί στο κοινό της Κοζάνης τον προσεχή Απρίλιο.

 

Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρδάκα

Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης

Κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης

Μουσική επιμέλεια: Βάλια Σεβροπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Λιόντου

Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Σαρρή

Videο: Αλέξανδρος Κακλαμάνος

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά)

Εύα Βάρσου, Δημήτρης Κακαβούλας, Χρήστος Καπενής, Σίφης Μηλιαράκης, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπούγος, Ευθύμιος Ξυπολιτάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Χρήστος Σκούρτας,  Γιάννης Φιλίππου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.