Συνάδελφοι οικοδόμοι,
με αφορμή το επαναληπτικό 35ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΚΕ, θα καταβάλλουν ακόμη μια προσπάθεια για την νομιμοποίηση μαϊμού σωματείων και κάλπικων αντιπροσώπων. Όλα αυτά με την στήριξη της αστικής και «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης που αναγνώρισε σωματεία και αντιπροσώπους μαϊμού και ακύρωσε τα αποτελέσματα του 35ου Συνεδρίου. Αποτελέσματα που ούτως ή άλλως δεν ήταν προς το συμφέρον της εργατικής τάξης της περιοχής καθώς οι παραπάνω παρατάξεις συγκέντρωναν την πλειοψηφία, παρά τα όποια εμπόδιο μπήκαν στο εκφυλισμό και στον κατακερματισμό τις σύνθεσης του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.
Το συνδικάτο καλεί όλους τους συναδέλφους στις 28 Ιανουαρίου μέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου, μαζί με τους αντιπροσώπους μας και την δυναμική μας παρουσία, να ξεσκεπάσουμε την όποια μεθόδευση και προσπάθεια θα γίνει από μεριάς ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΚΕ, για νομιμοποίηση ανύπαρκτων σωματείων και αντιπροσώπων.
Αξίζει να σημειώσουμε για πολλοστή φορά ότι η νοθεία και ο εκφυλισμός τους πηγάζει από την επιλογή τους να στηρίξουν το κεφάλαιο, την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία και την ανάπτυξή του. Ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτό το σάπιο σύστημα. Και στην ανάπτυξή τους και στην κρίση τους, μόνιμα χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, ενώ κερδισμένοι βγήκαν και βγαίνουν οι πολυεθνικές, οι μεγαλοκατασκευαστές, οι τραπεζίτες, το μεγάλο κεφάλαιο συνολικά.
Οι οικοδόμοι μαζί με το ξεσκέπασμα της νοθείας και του εκφυλισμού, μαζί και με τους άλλους εργαζόμενους στα σωματεία, πρέπει να ξεριζώσουν από το εργατικό κίνημα αυτές τις δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έβγαλαν τσιμουδιά για τον περιορισμό στο δικαίωμα στην απεργία, στο τσεκούρωμα των μισθών και των συντάξεων, στην ισοπέδωση του ωραρίου εργασίας, στην διάλυση του ασφαλιστικού κτλ. Είναι οι δυνάμεις που καταψήφισαν τις προτάσεις του ΠΑΜΕ για απεργία στην ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ κ.α. Αυτές οι δυνάμεις που θα σκαρφάλωναν στα κάγκελα, που θα «κατέβαζαν» τον γενικό, για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όχι μόνο δεν το έκαναν, αλλά δούλεψαν στην κατεύθυνση να μην συμβεί τίποτα από τα παραπάνω, να μη «κουνηθεί φύλλο». Συντάσσονται άλλωστε και με τη κυβέρνηση και με τη ΔΕΗ ΑΕ στους σχεδιασμούς τους για την Ενέργεια. Όχι μόνο σήμερα, αλλά και διαχρονικά, αφού στήριξαν τόσο την μετοχοποίηση, όσο και την τριχοτόμηση της ΔΕΗ ΑΕ με τις γνωστές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.
Οι αντιπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του Ν. Κοζάνης που στηρίζουν την παράταξη της Ταξικής Ενότητας, με αφορμή το Συνέδριο του ΕΚΝΚ, θα αναδείξουμε τις αιτίες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των κατασκευών, θα αναδείξουμε την ανάγκη για:
Υπογραφή ΣΣΕ (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) στα ύψη του 2009 και ποιο συγκεκριμένα: α) ΤΕΧΝΙΤΕΣ 61,93 € β) ΒΟΗΘΟΙ ΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ 55,36 € γ) ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ 52,35 € (να υπολογίζονται και οι τριετίες και το επίδομα γάμου επί των παραπάνω).
1. 5% στους εργατοτεχνίτες που έχουν αποφοιτήσει από Γυμνάσιο
2. 7% στους εργατοτεχνίτες που έχουν αποφοιτήσει από Λύκειο.
3. 10% στους εργατοτεχνίτες που έχουν αποφοιτήσει από επαγγελματική εκπαίδευση, επιμορφωτικά προγράμματα και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ή εργοληπτικών ή εργατικών οργανώσεων υπό την επίβλεψη του ΟΑΕΔ διάρκειας 120 ωρών τουλάχιστον.
4. 15% στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε σκαλωσιές (κτιρίων-καμινάδων κλπ.) ύψους άνω των 30 μέτρων.
5. 10% στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε υπόγεια τεχνικά έργα(σήραγγες, στοές κλπ.), και
6. 5% στους Οικοδόμους και εργαζόμενους σε έργα ή τμήματα έργων που κατασκευάζονται στη θάλασσα, περιβάλλονται από θάλασσα, η δε πρόσβαση σε αυτά γίνεται αποκλειστικά με πλωτά μέσα.
7. Να καταβάλλονται οι υπερωρίες με βάση το Νόμο:
Προσαύξηση για νυχτερινή εργασία 25%, κάθε νόμιμη υπερωρία 40%, για κάθε κατ’εξαίρεση παράνομη υπερωρία 80%, για υπερεργασία 20%, για εργασία Κυριακή- Αργία 75%, για νυχτερινή εργασία σε αργία 100%
Κατάργηση των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων.
Λέμε ΟΧΙ στα σχέδια για ξήλωμα του δικαιώματος στην ΑΠΕΡΓΙΑ.
Απαγόρευση πλειστηριασμών λαϊκών, εργατικών κατοικιών.
Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 € με προσαύξηση 5.000 € για κάθε παιδί.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
Υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 € και του κατώτερου μεροκάματου στα 33,57 €.

Η Διοίκηση
21.1.2018

Τίποτα Δεν χαρίζεται – όλα κατακτιούνται
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη