Έρχεται θέσπιση τελών για αγορά ζώου συντροφιάς – Αρχές Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου που αφορά τα ζώα συντροφιάς

23 Ιανουαρίου 2018
15:04

Βασικός στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων και παράλληλα βαριές κυρώσεις σε όσους προχωρούν στην εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων τους.

Οι αλλαγές ωστόσο δεν αφορούν μόνο ιδιοκτήτες ζώων αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως εθελοντές, φιλόζωους, κτηνιάτρους, δήμους κλπ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα καταγεγραμμένα οικόσιτα ανέρχονται περίπου στις 200.000 και τα αδέσποτα τις 20.000.

«Τα προβλήματα των ζώων μάς αφορούν όλες και όλους, αφού αντανακλούν στην ποιότητα ζωής και όσων δεν φιλοξενούν ζώο. Ο απόλυτος σεβασμός και η αρμονική συνύπαρξη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέτρο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς μας» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στο ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση προχωρά με εντολή του πρωθυπουργού «με πρωτεύοντα στόχο την προστασία και την ευζωία των μικρών μας φίλων».

Μέσω του νέου σχεδίου νόμου, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο σήμανσης και καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων προκειμένου να περιοριστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές, η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη ζώων.

Επίσης, θα δημιουργηθούν θεσμοί που θα διασφαλίζουν τα χρήματα, του δημοσίου αλλά και των ζωόφιλων, να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία των ζώων.

Βασικοί διαχειριστές των αδέσποτων αποτελούν οι δήμοι, οι οποίοι θα ενισχυθούν και πλέον θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι το έργο τους. Θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να θεσπίσουν τέλος στην αγορά ενός ζώου ενώ αντίθετα θα μπορούν να πριμοδοτούν, με ατέλεια, την υιοθέτηση ενός αδέσποτου καθώς τα ζώα που χρειάζονται κάποιοι για λόγους υγείας, όπως τους σκύλους οδηγούς των τυφλών.

Για τα ζώα εισαγωγής που θα διατεθούν προς πώληση, θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ευζωίας και ιχνηλασιμότητας, από τη γέννηση τους, τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την πώληση του από δομές που εξασφαλίζουν επαρκή χώρο ενδιαίτησης.

http://www.agronews.gr

16 σχόλια

  • 20.000 μοναχα αδεσποτα στην ελλαδα;;; πως φαινεται οτι οι τυποι δεν εχουν βγει ποτε απο τα γραφεια τους… 100 καθε μερα παρατανε στους δρομους οι “”””””””φιλοζωοι””””””””””!

  • Να καταργηθούν τα εξωφρενικά πρόστιμα για τραυματισμούς/θανατώσεις σκυλων από αυτοκίνητο.

    Οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα εάν κοπρίζουν τα ζώα τους και δεν τα μαζεύουν, αν ενοχλούν με τα γαυγίσματά τους τους περιοίκους και εάν το ζώο τους γίνεται αίτιο τραυματισμού, θανατώσεως, εκφοβισμού ή ψυχικής οδύνης συνανθρώπων μας. Πρώτα ο άνθρωπος, η σωματική του ακεραιότητα και η δημόσια υγεία.

    Και να απλοποιηθεί η διαδικασία θανατώσεως των επικίνδυνων ζώων. Μια απλή γνωμάτευση κτηνιάτρου να αρκεί.

    • “Εκεί που ήσουν ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ρθεις” λέει μια σοφή παροιμία συνάνθρωπέ μου! Εύχομαι λοιπόν όταν με το καλό μεγαλώσεις ηλικιακά και γίνεις ένας “ανυπεράσπιστος” ανθρωπάκος να μην χρειάζεται να έχεις άτομα δίπλα σου που θα πρέπει να σε φροντίζουν..Γιατί να είσαι σίγουρος πως ότι έδωσες σε αυτή τη ζωή θα το πάρεις πίσω με τόκο!!! Κ ότι στέρησες όμως επίσης..

    • Και να σου τονίσω ακόμη πως ένας από τους παράγοντες που μαρτυρούν το επίπεδο μιας κοινωνίας είναι ο βαθμός ευαισθησίας των πολιτών της απέναντι σε αδέσποτα ζώα..αναρωτήσου πόσο συμβάλλεις σε αυτό και αν δεν μπορείς, μην ασχολείσαι και προσέφερε όπου και ΑΝ μπορείς..

    • «Εκεί που ήσουν ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ρθεις» λέει μια σοφή παροιμία συνάνθρωπέ μου! Εύχομαι λοιπόν όταν με το καλό μεγαλώσεις ηλικιακά και γίνεις ένας «ανυπεράσπιστος» ανθρωπάκος να μην χρειάζεται να έχεις άτομα δίπλα σου που θα πρέπει να σε φροντίζουν..Γιατί να είσαι σίγουρος πως ότι έδωσες σε αυτή τη ζωή θα το πάρεις πίσω με τόκο!!! Κ ότι στέρησες όμως επίσης..

  • Με τους σκυλόζωους που ταΐζουν τα αδέσποτα έξω από τις πολυκατοικίες και γαβγίζουν στους ανυποψίαστους διερχόμενους τι θα γίνει; Θα φάνε κανένα πρόστιμο;; Γιατί ο νόμος ορίζει ότι αν κάποιος τα φροντίζει τότε ανοίκουν σε αυτόν, άσχετα που οι σκυλόζωοι το παίζουνε τρελίτσα.

  • “Φιλοζωοι” ακουμε και “σκυλοφιλους” βλεπουμε….σε αλλο αρθρο ελεγε οτι τα λεφτα απο τα προστυμα θα πηγαινουν σε Δημους και ομαδες…..ντροπη!Δεν νομιζω ο Δημος οσο και η ομαδες να εχουν κανει εμβολια και να εχουν βαλει τσιπ στα αδεσποτα που τοσο πολυ αγαπανε και υποστηριζουν!Ειδαμε Δημους να περνουν ατομα απο προκηρηξη και στα “μεταξυ” τους να πηγαινουν σε κοινοκομια….πανω απ ολα τα λεφτα λοιπον και οχι τα ζωα …..κριμα σε αυτους που πηραν ενα ζωο απο το δρομο για να του δωσουν στεγη και φαγητο και θα ερθουν αντιμετοπη με εναν “συμφεροντολογο” που θα του πει εκανες καλο πληρωνε γιατι δεν εχεις τις προδιαγραφες….

  • kozan λογοκρινεις σχολια χωρις λογο.Εφ οσον δεν υπαρχουν υβρεις σημαινει οτι λογοκρινεις με προσωπικη αποψη.Γι αυτο και γω σου λεω ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.