Κύριε Δημητριάδη, στις τελευταίες μέρες μπορεί κανείς να διακρίνει ένα κλίμα τοξικό με αφορμή και άξονα τα εθνικά μας θέματα και κυρίως το Σκοπιανό. Βλέπετε ότι αυτό το κλίμα μπορεί να διαβρώσει ευρύτερα το πολιτικό μας σύστημα και την πολιτική πραγματικότητα της χώρας και τι σημαίνει και συνεπάγεται αυτό σε γενικότερο επίπεδο;

Απαντώ ευθέως ότι δεν πιστεύω ότι μπορεί αυτή η τοξικότητα να προσέλθει στη γενικότερη πολιτική ζωή της χώρας και αυτό έχει να κάνει καταρχήν με την υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα και την ενάργεια με την οποία εμείς ασχοληθήκαμε με αυτό το ζήτημα, ως κυβέρνηση και το αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα, με την ευθύνη και την προστασία των εθνικών συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα, από το ζήτημα της ταυτότητας μέχρι το ζήτημα των διεθνών πολιτικών σχέσεων και της γεωπολιτικής.

Με αυτή την έννοια λοιπόν, έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι ενεργούμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, πιστεύουμε ότι δίνουμε έναν ορθό τόνο στο δημόσιο διάλογο που γίνεται για το ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος με την γειτονική χώρα.

Αυτός ο διάλογος, αυτή η συζήτηση και εν τέλει αυτή η διαπραγμάτευση, εκτιμάτε ότι θα αποδώσει, θα έχει ουσιαστικά και θετικά αποτελέσματα για τη χώρα; Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας αλλά στο ρόλο που πραγματικά θα ήθελε να διαδραματίσει η χώρα στην ευρύτερη Βαλκανική, ένα ρόλο πρωταγωνιστικό και ένα ρόλο γέφυρας – συνδέσμου της Βαλκανικής με την ευρύτερη Ευρώπη.

Θα σας πω ότι την προηγούμενη 20ετία ζήσαμε το πρόβλημα των εθνικισμών στα Βαλκάνια με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Αυτός ο πόλεμος ήταν καταρχήν απότοκος των εθνικισμών που είχαν συγκροτηθεί και διαμορφωθεί σε παλιότερες εποχές. Η νέα εποχή που εμείς θέλουμε για την Ελλάδα αλλά και την Ανατολική Ευρώπη, είναι η προοπτική της ειρήνης, της συνεργασίας και της δημιουργίας. Σε αυτή την προοπτική η χώρα μας εννοείται παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί ακριβώς είναι κι η ατμομηχανή, και σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο της Βαλκανικής. Επειδή δηλαδή είμαστε η νοτιότερη χώρα που είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η Ευρωζώνη, έχουμε την οικονομική και πολιτική δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε αυτή την προοπτική, την προοπτική δηλαδή, της ειρηνικής συνύπαρξης, της δημιουργίας και της δημοκρατίας στην περιοχή μας και έχουμε και την πολιτική δυναμική να εξυπηρετήσουμε αυτό το στόχο. Αυτό λοιπόν, είναι το μέλλον. Σε αυτή την προοπτική λοιπόν, και διασφαλίζοντας απόλυτα τα εθνικά συμφέροντα, όπως είναι ότι δε δεχόμαστε σε καμιά περίπτωση τον αλυτρωτισμό της άλλης πλευράς, γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος. Δηλαδή, οι παλιά δομημένες λογικές, οι παλιοί εθνικισμοί οι οποίοι ταλαιπώρησαν την Βαλκανική πάρα πολύ και το μέλλον δεν ανήκει σε αυτούς, το μέλλον ανήκει στην Ευρωπαϊκή Βαλκανική γειτονιά, ανήκει στα Βαλκάνια της συνεργασίας και της ανασυγκρότησης.

Κύριε Δημητριάδη, εκτιμάτε ότι τα συλλαλητήρια είναι μια γνήσια έκφραση των ανθρώπων που έχουν αγωνίες, ανησυχίες για τα εθνικά θέματα ή είναι και μια προσπάθεια κάποιων να καπηλευτούν αυτή την αγωνία και ενδεχομένως να την προσδιορίσουν πολιτικά, αν όχι κομματικά;

Υπάρχουν ακριβώς αυτά τα δυο πράγματα που είπατε. Υπάρχει η αγωνία των πολιτών, η διάθεση να σταθούν απέναντι στις άδικες διεκδικήσεις των γειτόνων σε βάρος της χώρας μας και με αυτή την έννοια είναι μια ορθή τοποθέτηση των πολιτών που αγωνιούν, είναι άρνηση στον αλυτρωτισμό των γειτόνων, είναι άρνηση στην καταπάτηση της δικής μας εθνικής ταυτότητας, αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι πως οι παλιότεροι εθνικισμοί που ανέφερα πριν, οι οποίοι έχουν επιφέρει πολλά δεινά στην περιοχή μας και στη χώρα μας, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα, αυτή την βάση να κερδίσουν πολιτικούς πόντους για τα δικά τους πολιτικά σενάρια και τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις. Εγώ έχω την πεποίθηση πως με τον κόσμο ο οποίος έχει αυτές τις αγωνίες, εμείς πολιτικά συνομιλούμε γιατί κι εμείς είμαστε κομμάτι αυτού του κόσμου, εμείς αγωνιζόμαστε για το δίκιο της χώρας μας, αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν οι αλυτρωτισμοί, η διεκδίκηση σε βάρος της χώρας μας. Θέλουμε το αντίθετο, αυτά τα πράγματα να καταρριφθούν, για να βαδίσουμε την οδό της δημοκρατίας και της ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης και ακριβώς επειδή έχουμε αυτήν την πεποίθηση, πιστεύουμε πως είμαστε σε μια ιστορική συνομιλία με όλο τον κόσμο που επιθυμεί τα δίκια της χώρας μας και είμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που προσπαθούν να καπηλευτούν αυτήν ακριβώς την έντιμη πολιτική στάση, τα οποία είναι σχέδια μισαλλοδοξίας, είναι σχέδια των κλειστών συνόρων, γενικά της κυριαρχίας των δυνάμεων της αντίδρασης.

Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν, κατά την άποψή σας, το Σκοπιανό είναι σε θέση ως προς τη διαδικασία της επίλυσής του να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις. Ήδη στην κυβέρνηση υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση και είναι εντονότατη, αυτή του κ. Καμμένου. Βλέπετε πολιτικές εξελίξεις και μάλιστα τη στιγμή που η χώρα μοιάζει ότι είναι πολύ κοντά στην έξοδο από τα μνημόνια; Μήπως το Σκοπιανό ως ένα εθνικό θέμα το οποίο ξυπνά και χτυπάει ευαίσθητες χορδές, μπορεί να δρομολογήσει διαδικασίες και προσκόμματα σε αυτή την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια;

Με μια λέξη εκτιμώ πως όχι. Πιο συγκεκριμένα, λέω ότι πράγματι σωστά εντοπίσατε ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι η έξοδος από τα μνημόνια και μια άλλη οικονομική και κοινωνική προοπτική για τη χώρα μας. Σε αυτή τη μάχη είμαστε παρόντες, ενεργοί και είμαστε όντως στο τέλος αυτής της διαδρομής. Όσον αφορά το ζήτημα των σχέσεων με τη γειτονική χώρα, είναι ένα σημαντικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, το οποίο πράγματι μας ενδιαφέρει και έχουμε πλήρη συναίσθηση της σημαντικότητάς του αλλά εκτιμώ ότι ενδεχομένως φέρνει ανακατατάξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό αλλά όχι σε σημείο να προβληματίζει τις στρατηγικές επιλογές της χώρας μας που έχουν εδραιωθεί με κόπο και αγώνα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Το γεγονός ότι ο Υπουργός Άμυνας έχει μια διαφορετική προσέγγιση δεν δημιουργεί μια γενικότερη δυσκολία στην προσπάθεια της διαπραγμάτευσης και στο εσωτερικό μέτωπο;

‘Όχι, αυτή η διαφορετικότητα στην προσέγγιση ήταν γνωστή από πριν, από την αρχή της συνεργασίας μας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και συνεπώς διατυπώνεται με τον τρόπο που διατυπώνεται. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα διότι όλες αυτές οι προσεγγίσεις του καθενός ήταν γνωστές από πριν. Το πρόβλημα δεν είναι για αυτούς που ήταν γνωστές οι προσεγγίσεις από πριν, το πρόβλημα είναι για αυτούς που τώρα αλλάζουν στάση, αυτό είναι πράγματι ένα πρόβλημα, που δείχνει ότι δεν υπάρχει σοβαρότητα, ότι υπάρχει μια αμετροέπεια όσον αφορά τη σταθερή αντιμετώπιση στο σοβαρό εθνικό ζήτημα και τα σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Να υποθέσουμε ότι αυτή η αμετροέπεια έχει να κάνει με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας;

Προφανώς, γιατί αυτοί είναι οι οποίοι μέσα σε λίγες μέρες άλλαξαν στάση, δεν ξέρω τι προσπαθούν να κάνουν, ποιά είναι η γραμμή τους τελικά, τι τους ενδιαφέρει. Βλέπω πάντως μια άρνηση στο να δεχτούν μια ικανοποιητική, βιώσιμη λύση και σταθερά προσανατολισμένη με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα.

Εσείς αυτή τη λύση την βλέπετε ορατή;

Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω, πάντως σημασία έχει ότι αγωνιζόμαστε για αυτό, δηλαδή προσπαθούμε να βρούμε μια λύση με βάση τα δεδομένα, τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. Από εκεί και πέρα, ειλικρινά, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν θα έχουμε λύση ή όχι. Μένει να δούμε και να κρίνουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Πηγή http://www.thehellenicmail.gr