Κοζάνη: Στην Αυστραλία οι Μωμόεροι του Αγίου Δημητρίου

5 Φεβρουαρίου 2018
09:53

Για την Αυστραλία αναχωρεί αντιπροσωπεία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου-Ρυακιου του Δήμου Κοζάνης, όπου θα παρουσιάσουν στην ομογένεια το έθιμο των Μομόερων», και το θεατρικό έργο «Η Μανασία ‘κί σύρκεται» στο Φεστιβάλ «Αντίποδες» της Μελβούρνης.  Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου θα βρεθούν στην μακρινή Ήπειρο με μετά από πρόσκληση της Ποντιακής Εστίας της Μελβούρνης και με την συμβολική στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η πρώτη εμφάνισή της ομάδας θα γίνει στο Lonsdale Street Greek Festival το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018.

Για τις ανάγκες του ταξιδιού το υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε προς τον Μορφωτικό Ποντιακό σύλλογο Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου το ποσό των 8.500 ευρώ, με την  βοήθεια της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού ενώ στηρίζει την φιλοξενία της πολυμελούς ομάδας η ομογένεια, μεταξύ αυτών το Τμήμα Ηλικιωμένων της Ποντιακής Εστίας, οι Άγιοι Ανάργυροι (Greek Language Centre), Μέριμνα Ποντίων Κυρίων, Νational Australia Bank, Νεολαία, Χορευτικά συγκροτήματα, χοροδιδάσκαλοι, μουσικοί και πολλά μεμονωμένα άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα των Μωμόγερων από τον Άγιο Δημήτριο που αναβιώνουν αδιάλειπτα κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, το δρώμενο που έφεραν οι παππούδες τους από τον Πόντο, θα το μεταφέρουν στην Αυστραλία, καλεσμένοι της Ομογένειας, το δρώμενο που βρίσκεται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τόσο ο Πρόεδρος Θόδωρος Κουσαλίδης, όσο και τα μέλη του Συλλόγου, δηλώνουν τον ενθουσιασμό τους για το ταξίδι αλλά και την παρουσίαση τους στην Αυσταλία, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν με την ομογένεια κομμάτι του ποντιακού πολιτισμού που διατηρείται αναλλοίωτο στο χρόνο.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

5 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.