Το συνεταιριστικό θαύμα Σερβίων-Βελβεντού (Του Αθανάσιου Κοσματόπουλου)

19 Φεβρουαρίου 2018
10:06

Η συνεταιριστική δραστηριότητα στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού είναι από τις πλέον πετυχημένες πανελληνίως και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους συνεταιρισμούς που είτε υπάρχουν, είτε ξεκινούν τώρα τις προσπάθειές τους. Επομένως ως Δήμαρχος αυτού του τόπου είμαι ιδιαίτερα περήφανος να μιλώ για τους δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς του Βελβεντού, τον ΑΣΕΠΟΠ και τη Δήμητρα, δύο συνεταιρισμούς οικονομικά υγιείς, χωρίς χρέη, που αριθμούν εκατοντάδες παραγωγούς και δίνουν διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας και κυρίως την ύπαιθρο.

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, με κύριο προϊόν το ροδάκινο (και άλλα νωπά φρούτα και κηπευτικά) αποτελεί έναν υγιή συνεταιρισμό και έναν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή του Βελβεντού, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Ιδρύθηκε το 1958 και αριθμεί περίπου 400 παραγωγούς ενεργά μέλη που καλλιεργούν σήμερα περίπου 6.500 στρέμματα.

Οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού βρίσκονται σε χώρο με έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, που στεγάζει γραφεία διοίκησης, ψυκτικούς θαλάμους, αποθήκη γεωργικών φαρμάκων, αποθηκευτικούς χώρους, διαλογητήρια. Επίσης, διαθέτει κατάστημα στην κεντρική αγορά Αθηνών στο Ρέντη, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται και με τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου.

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού απασχολεί μόνιμα 10 υπαλλήλους, ενώ κατά την θερινή περίοδο αιχμής φτάνει να απασχολεί μέχρι και 80 άτομα, ως εποχικό προσωπικό. Έχει καταφέρει να είναι γνωστός και εκτός των συνόρων, χάρη στα άριστα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και όλες τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζει.

Τα προϊόντα του βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιεί και σημαντικές εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με κύρια αγορά αυτή της Ρωσίας. Ο συνολικός όγκος εξαγωγών ξεπερνάει τα 3.250.000 κιλά. Το ποσοστό εξαγωγών αγγίζει το 40% των συνολικών πωλήσεων. Ο Συνεταιρισμός είναι πιστοποιημένος κατά ISO, HACCP, GLOBALGAP KAI EUREPGAP και εφαρμόζεται από το 2002 σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης κατά AGRO 2.1 2.2.

Η σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης, τόσο για τον παραγωγό, όσο και για τον καταναλωτή, είναι κρίσιμη, καθώς διασφαλίζει την άριστη ποιότητα του προϊόντος, κάτι που αποτελεί κύριο μέλημα του συνεταιρισμού.

Εδώ και λίγα χρόνια, τα ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ έχουν την ονομασία velvita. Tα velvita συλλέγονται ώριμα και συσκευάζονται στο κτήμα με το χέρι. Έτσι, αποφεύγεται κάθε ενδιάμεση ταλαιπωρία, για να φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή όπως ακριβώς κόπηκαν από το κλαδί.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εξωστρέφεια του Συνεταιρισμού επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή του στις μεγαλύτερες εκθέσεις φρούτων του εξωτερικού, που λαμβάνουν χώρα σε Βερολίνο, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Κίεβο, Ντουμπάι.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Οργάνωση Παραγωγών (Α.Σ.Ο.Π.) Βελβεντού ΔΗΜΗΤΡΑ δραστηριοποιείται εδώ και 40 και πλέον έτη, με περισσότερους από 170 παραγωγούς μέλη, ακολουθεί με τη σειρά του όλες τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, συγκομιδής, τυποποίησης και διακίνησης φρέσκων φρούτων και χαράζει την δική του μοναδική πορεία στον κλάδο, συνδυάζοντας αρμονικά την παράδοση, τη γεύση και την τεχνογνωσία.

Η ΔΗΜΗΤΡΑ Βελβεντού στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της, με ψυκτικούς θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας, με μηχανολογικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, με ηλεκτρονική γραμμή διαλογής – συσκευασίας και με ηλεκτρονική γραμμή μικροσυσκευασίας, συγκεντρώνει, συσκευάζει, τυποποιεί και διακινεί στην αγορά τα φρέσκα φρούτα που παράγουν οι παραγωγοί μέλη της, κυρίως ροδάκινα και νεκταρίνια, αλλά και μήλα, δαμάσκηνα, κεράσια, βερίκοκα και κυδώνια.

Οι εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», βρίσκονται στο Βελβεντό σε ιδιόκτητο χώρο έκτασης 15 στρεμμάτων, με κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 3.500 τ.μ. Στον Συνεταιρισμό λειτουργούν με πλήρη μηχανοργάνωση τα τμήματα Διοίκησης και Πωλήσεων, Παραγωγής, Οικονομικό Τμήμα και Τεχνικό Τμήμα, όλα στελεχωμένα με κατάλληλα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Με απόλυτο σεβασμό προς τον καταναλωτή και το περιβάλλον, η ΔΗΜΗΤΡΑ Βελβεντού επενδύει συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και ανθρώπινο δυναμικό.

Όραμα & στόχος του Συνεταιρισμού αποτελεί η παραγωγή και η διάθεση φρέσκων φρούτων, άριστης ποιότητας, μοναδικής γεύσης και μέγιστης ασφάλειας για τον καταναλωτή σε προσιτές τιμές. Φιλοσοφία του Συνεταιρισμού αποτελεί ο διαρκής εκσυγχρονισμός στις μεθόδους παραγωγής, η οριοθέτηση διαρκώς υψηλότερων στόχων, η προσφορά στις αγορές προϊόντων άριστης ποιότητας.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Οργάνωση Παραγωγών (Α.Σ.Ο.Π.) Βελβεντού ΔΗΜΗΤΡΑ «υπογράφει» τα ελληνικά, επώνυμα και ποιοτικά φρούτα του Βελβεντού και μόνο, διακινώντας τα προϊόντα της στις αγορές του εξωτερικού σε ποσοστό 50% και σε ποσοστό 50% αντίστοιχα στην εσωτερική αγορά.

Η πολιτική πωλήσεων και το δίκτυο διακίνησης του Συνεταιρισμού, με όλες τις σύγχρονες πιστοποιήσεις, διασφαλίζει την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά και διανομή των προϊόντων και εγγυάται την προσφορά στον καταναλωτή φρέσκων φρούτων σε άριστη κατάσταση, ενώ το σήμα κατατεθέν της είναι το “good value for money”.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, ως Δήμαρχος και ως πολίτης αυτού του τόπου είμαι πολύ περήφανος για τη λειτουργία των δύο αυτών συνεταιρισμών και χαίρομαι ιδιαιτέρως που, όταν συστήνομαι και αναφέρω την καταγωγή μου, η απάντηση του συνομιλητή μου είναι ότι γνωρίζει τον τόπο μου για τα ροδάκινά του και όχι μόνο!

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την Δημοτική Αρχή, κύριος στόχος και μέλημά μας αποτέλεσε η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης.

Αναβαθμίσαμε την έκθεση τοπικών προϊόντων που βρήκαμε, από μικρό πανηγύρι  σε μεγάλο γεγονός της χρονιάς, μεταφέροντάς την από έναν τελείως ακατάλληλο χώρο στο χώρο του τούρκικου σχολείου στα Σέρβια, ένα μεγαλοπρεπές κτίριο που αποτελεί κόσμημα για το Δήμο και υπερπολλαπλασιάσαμε τους εκθέτες που λαμβάνουν μέρος, ενώ παράλληλα χρηματοδοτήσαμε τη λειτουργία της μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LEADER.

Κάθε μικρός ή μεγάλος παραγωγός του τόπου μας, αλλά και όλης της Δυτικής Μακεδονίας, έχει πλέον τη δυνατότητα, το πενθήμερο της ετήσιας λειτουργίας της έκθεσης, να προβάλει και να διαθέσει τα προϊόντα του, αλλά κυρίως να έρθει σε επαφή με άλλους παραγωγούς, να ανταλλάξει εμπειρίες, να βρει νέους τρόπους συνεργασίας και παράλληλα να επιμορφωθεί, μιας και η έκθεση πλέον περιλαμβάνει για τους συμμετέχοντες δωρεάν επιμορφωτικές ημερίδες, όπως για παράδειγμα για το branding ή για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α.

Στόχος μας είναι ο χώρος αυτός του τούρκικου σχολείου, που βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό Κοζάνης – Λάρισας, μόλις 1 χμ έξω από την πόλη των Σερβίων, να μετατραπεί σε μόνιμο εκθετήριο – πωλητήριο τοπικών προϊόντων, ώστε κάθε τουριστικό λεωφορείο, κάθε διερχόμενος και κάθε επισκέπτης, να σταματάει, να βλέπει και να προμηθεύεται τα προϊόντα της περιοχής μας.

Θα είναι μεγάλη μας χαρά να σας δούμε όλους στο Δήμο μας, σας απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση, ώστε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι όλα όσα μόλις σας ανέφερα. Σας υπόσχομαι ότι θα φύγετε ικανοποιημένοι μιας και θα έχετε ανακαλύψει έναν τόπο που όμοιος του δεν υπάρχει!

 

Πηγή https://aristeia.online/archives/8093

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.