Η έκθεση «Άγιος Λουκάς ο θαυματουργός» του ζωγράφου Ευθύμη Βαρλάμη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Σιάτιστας, την Δευτέρα 5 Μαρτίου

24 Φεβρουαρίου 2018
11:11
Κανένα σχόλιο

Για πολύ καιρό δίσταζα να ζωγραφίσω θέματα που αναφέρονται στην Πίστη, επειδή στην Ορθοδοξία οι εικόνες αποτελούν συστατικό κομμάτι της θείας λειτουργίας”

Αυτό δήλωσε ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Μάκης Βαρλάμης, στις 16 Μαρτίου 2010 στο Βατικανό, όταν παρέδωσε στον Πάπα της Ρώμης Βενέδικτο XVI, το ζωγραφικό πορτραίτο του, διαστάσεων 2.00×2.00 μ., συνοδευόμενο με έναν φάκελο με εικόνες περισσότερων από 50 έργα του, που περιλαμβάνονται στον «Κύκλο του Χριστού», με την προτροπή να παρουσιαστούν σε όλο τον κόσμο.


Στο τέλος της ακολουθίας των Α’ Χαιρετισμών, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα 5 Μαρτίου, με αφορμή την έλευση, την ίδια ημέρα, του λειψάνου του Αγίου Λουκά του Θαυματουργού, θα εγκαινιαστεί στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Σιάτιστας, η έκθεση «Άγιος Λουκάς ο θαυματουργός» του ζωγράφου Ευθύμη Βαρλάμη.

Ο Βεροιώτης ζωγράφος, αρχιτέκτονας, γλύπτης, διακοσμητής Ευθύμης Βαρλάμης (1942-2016.) είναι ο εμπνευστής της θεωρίας του “Αυτοματισμού” στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό. Είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου “Ξαναγίνε Έλληνας”.

Δίδαξε ως καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης. Στην Αυστρία έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής. Εκεί στην πόλη Σρεμς το 2009 ίδρυσε με προσωπική δουλειά έξι μηνών το καινοτόμο μουσείο «Μουσείο Τέχνης Βάλντφιρτελ» στο οποίο εκτίθεται μεγάλο μέρος του έργου του. Σκοπός της λειτουργίας του μουσείου είναι η ενημέρωση για τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν, μέσα από εκθέσεις, εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια.

Ο κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του Βαρλάμη δήλωσε: “η ίδρυση και η διεύθυνση από τον Μάκη Βαρλάμη του Μουσείου Τέχνης Βάλντφιρτελ στη Σρεμς, αποτελεί μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό της Κάτω Αυστρίας και ο ίδιος με την τέχνη και το ταμπεραμέντο του ήξερε να μας ανοίγει τα μάτια και τις αισθήσεις μας και να μας αγγίζει στις καρδιές μας, και χάρη στο ταλέντο, το πάθος και την ικανότητά του να ενθουσιάζει. Ήταν ένας σημαντικός καλλιτεχνικός παράγοντας για τη χώρα μας”.


Το 1995 ζωγράφισε δώδεκα πίνακες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη στα πλαίσια του εορτασμού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο των 1900 χρόνων της συγγραφής του έργου του στην Πάτμο.

Στην Θεσσαλονίκη το 1997, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, παρουσιάστηκε η μεγάλη έκθεση με 1.700 πίνακες, γλυπτά, κατασκευές και μοντέλα του για τον Μέγα Αλέξανδρο. To project “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2000” ήταν το προϊόν δεκάχρονης εργασίας.
Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για τον Μάκη Βαρλάμη.

O Αλέξανδρος

Λίγα λόγια για την έκθεση που θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε. Αποτελείται από δεκατέσσερις ζωγραφικούς μεγάλων διαστάσεων πίνακες, εμπνευσμένους από την ζωή του Αγίου Λουκά του Ιατρού από την Ρωσία. Η έκθεση στεγάζεται μόνιμα στο Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά στη Βέροια. Συνοδευτικό της έκθεσης είναι και μια σχετική με αυτήν καλαίσθητη έκδοση που περιλαμβάνει και κείμενα του ζωγράφου.

“Με τα έργα μου αυτά, θέλω να μεταφέρω σε όλους τους ανθρώπους το βαθύτερο νόημα της τέχνης και ιδιαίτερα της ιερής τέχνης και να φανερώσω τη μυστική σύνδεση του ανθρώπου με το Θεό, τον Πατέρα μας, τον Πατέρα της αγάπης και της ευσπλαχνίας”.

Η Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης θέωρησε ότι επιβάλλεται, στην πόλη της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, να φιλοξενηθεί έστω και για λίγες μέρες η έκθεση αυτή, για να γνωρίσουμε μέσα από ένα μικρό δείγμα του έργο του, τον μεγάλο ζωγράφο και άνθρωπο Μάκη Βαρλάμη.

Είναι εκδηλώσες που δυστυχώς σπάνια απολαμβάνουμε στην Σιάτιστα. Θα πρέπει να την υποστηρίξουμε, ώστε να ενθαρρύνουμε την Μητροπολή μας, να αναλάβει και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον.

ΠΗΓΕΣ

  • Πέθανε ο διεθνούς φήμης ζωγράφος και γλύπτης Μάκης Βαρλάμης | iefimerida.gr
  • Μουσείο στην Αυστρία έφτιαξε ο Βαρλάμης | enet.gr

Λάζαρος Γ. Κώτσικας

Πολιτικός Μηχανικός, PhD

[email protected] 

https://siatista-info.blogspot.com/2018/02/blog-post_902.html

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.