Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστοριάς: Η διαφορετική προσέγγιση της επιχειρηματικής καινοτομίας

1 Μαρτίου 2018
11:07
Κανένα σχόλιο

Mια διαφορετική και ολιστική προσέγγιση για την προβολή, την  προώθηση και τη διάχυση των καινοτόμων χαρακτηριστικών που έχουν τα παραγόμενα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς επιχειρεί να δώσει το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, μέσω της συνεργασίας που ξεκίνησε με τον συνεταιρισμό.

Το Εργαστήριο ανέλαβε να επικοινωνήσει συγκεκριμένα προϊόντα του συνεταιρισμού που είναι τα όσπρια, βιολογικά και μη, τα καπνά και το βόειο κρέας. Μέσω του επιστημονικού προσωπικού του εργαστηρίου και της συνεργασίας μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων, όπως και του τμήματος Μάρκετινγκ της σχολής, θα μελετηθούν τα κόστη παραγωγής και τα κανάλια διανομής. Επίσης, θα γίνουν αναλύσεις SWOT για τον εντοπισμό θετικών ή αρνητικών σημείων, πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των προϊόντων και το πώς θα δημιουργηθούν ευκαιρίες, αλλά και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνείς εκθέσεις.

Εκπαίδευση

Ο συνεταιρισμός συμμετέχει, αυτήν τη στιγμή, στο πρόγραμμα Erasmus + που δίνει τη δυνατότητα σε ένα ευρύ φάσμα ιδιωτών και οργανισμών να εκπαιδευτούν, να καταρτιστούν και να αποκτήσουν εμπειρία σε πολλά πεδία, μεταξύ των οποίων και η γεωργία. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται η υποβολή πρότασης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon, ώστε ο συνεταιρισμός να μπορεί να συμμετέχει και σε έρευνες με τη συνδρομή του πανεπιστημίου, αλλά και του επιστημονικού προσωπικού του συνεταιρισμού. «Στόχος της δράσης είναι η συμμετοχή και η ομαλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων –πανεπιστήμιο, αγρότες και κτηνοτρόφοι– στην εφαρμογή της θεωρίας για τη διάχυση των καινοτομιών και των αντιληπτών πλεονεκτημάτων της», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Γεωπονικής, Αναστάσιος Μιχαηλίδης, και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση ομάδων καταναλωτών για προϊόντα που έχουν κάποια καινοτόμα χαρακτηριστικά και τα διαφοροποιούν από άλλα ανταγωνιστικά, τα κανάλια επικοινωνίας, αλλά και τις συνέπειες για τα άτομα και την κοινωνία από την υιοθέτηση της καινοτομίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνεταιρισμός είναι μικρός, αλλά δυναμικός και οι άνθρωποί του πιστεύουν στην ποιότητα των προϊόντων τους.

Σημειώνεται πως ο συνεταιρισμός συνεργάζεται ήδη με το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης της Νέας Μεσήµβριας για τη διατήρηση και τη διάσωση της ελληνικής κόκκινης φυλής, μέσω του σχετικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο σχέδιο δράσης του εργαστηρίου του ΑΠΘ περιλαμβάνονται, επίσης, η σχεδίαση ιστοσελίδας του συνεταιρισμού και η συμμετοχή –και με γευστικές δοκιμασίες– σε εξιδεικευμένα συνέδρια, όπως στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας που θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο εφαρμογής είναι τριετές και αναλόγως των αποτελεσμάτων μπορεί να επεκταθεί για άλλα δύο χρόνια. «Για το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εφαρμόσει τη θεωρία και στην πράξη σε μια μικρή συνεταιριστική μονάδα που είναι εύκολα ελεγχόμενη και διοικούμενη, γιατί τα αποτελέσματα για τη διάχυση της καινοτομίας εξαρτώνται από την ομόνοια και τη σύμπνοια των απόψεων στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων κτηνοτρόφων και γεωργών», καταλήγει ο κ. Μιχαηλίδης.

ΠΗΓΗ http://www.ypaithros.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.