Βαπτιστικά ρούχα: Τα πρώτα επίσημα ρούχα

21 Ιανουαρίου 2017
02:59
Κανένα σχόλιο
Η στιγμή της βάπτισης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη ζωή κάθε χριστιανού, τόσο για την ένταξή του στο ποίμνιο του Χριστού όσο και για τη συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης, αφού η ονοματοδοσία με τον συνήθη τρόπο που γίνεται, από τον παππού ή τη γιαγιά στον εγγονό ή στην εγγονή, διασφαλίζει την αθανασία του ονόματος και τη διάρκεια που κάθε σόι θέλει να έχει μέσα στον χρόνο.

Και μόνο το γεγονός πως η βάπτιση αποτελεί ένα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας αλλά και το ότι συντελείται ενώπιον μαρτύρων, όπως και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα, δείχνουν πως κατέχει κομβική θέση στη θέση του ατόμου μέσα στην κοινωνία. Η παρουσία μάλιστα του νονού, του πνευματικού πατέρα, στο Μυστήριο δείχνει πως για πρώτη φορά το νέο μέλος του ποιμνίου αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει πνευματική μονάδα και ισότιμα με όλα τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γι’ αυτή την τόσο ξεχωριστή μέρα, που βαπτιζόμενος μέσα στην κολυμβήθρα ο νέος χριστιανός απαλλάσσεται από το προπατορικό αμάρτημα και εισέρχεται στην αγκαλιά του Χριστού, τα βαπτιστικά ρούχα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, αφού αποτελούν την πρώτη επίσημη ενδυμασία του μικρού πιστού ενώπιον των ομοθρήσκων του.

Τα βαπτιστικά, που συνήθως είναι αρμοδιότητα του νονού του μικρού ή της μικρής, σε συνεννόηση βέβαια πάντα με τους γονείς του, μαζί με τα μαρτυρικά και κάποια άλλα διαδικαστικά της τελετής, τα συναντάμε σχεδόν πάντα σε λευκό και πάντως σε ανοιχτό χρώμα, ενώ το ύφασμά τους είναι τις περισσότερες φορές βαμβακερό, αλλά οπωσδήποτε τέτοιας ποιότητας που να μην ερεθίζει το ευαίσθητο δέρμα του μωρού, και μάλιστα σε μια τόσο φορτισμένη μέρα.

Το καπελάκι που συνοδεύει τα βαπτιστικά ρούχα θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην πιέζει το κεφαλάκι του, το ίδιο και το λουράκι που συνήθως δένεται κάτω από το σαγόνι του. Στο ίδιο στιλ της άνεσης και της καλαισθησίας θα πρέπει να κινούνται και τα παπουτσάκια του, λευκά συνήθως, που ολοκληρώνουν το ξεχωριστό σύνολο.

Προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του συγκεκριμένου Μυστηρίου, υπάρχουν καταστήματα που πουλούν βαπτιστικά ρούχα και μπορεί κανείς να τα βρει στο Ίντερνετ με μια απλή αναζήτηση. Αυτά εξειδικεύονται μάλιστα και στο πιο σημαντικό, υλικά και συμβολικά, στοιχείο της βάπτισης, που βέβαια δεν είναι άλλο από τον σταυρό που χαρίζει ο πνευματικός πατέρας στον βαφτισιμιό του, ενώ συνεργάζονται και με επιχειρήσεις που ασχολούνται με θέματα διοργάνωσης των σχετικών τελετών. Η ανάληψη μάλιστα όλων αυτών των αρμοδιοτήτων από ένα κατάστημα ρίχνει αρκετά το κόστος, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνεκτιμηθεί, ειδικά σήμερα, σε εποχή οικονομικής κρίσης.

Αυτό που θα μείνει από την τόσο σημαντική μέρα της βάπτισης, όχι μόνο στις φωτογραφίες και στα βίντεο αλλά και στη μνήμη των προσκεκλημένων, είναι η εικόνα του λιλιπούτειου πρωταγωνιστή της κολυμβήθρας με το επίσημο ένδυμα της εισόδου του στη θρησκεία της οικογένειάς του.
Κι αφού λόγω ηλικίας δεν έχει σύμμαχο τη… μνήμη, ας φροντίσουμε εμείς οι μεγάλοι, είτε ως γονείς είτε ως νονοί, να αισθανθεί αναδρομικά υπερήφανος ως ενήλικας, τόσο για τις δικές μας επιλογές όσο και για τη δική του λαμπρή «πρεμιέρα».       
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.avaptisto.gr                    

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.