ΣΜΕ: Φωτοβολταικά στα παλιά λατομεία – Λύση για στείρες περιοχές, μετά την εκσκαφή και εκμετάλλευσή τους – Κίνητρα στους αγρότες, μέσω του τέλους αποκατάστασης

5 Μαρτίου 2018
16:36
Κανένα σχόλιο

Να αξιοποιηθούν τα παλιά λατομεία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προτείνει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης των περιοχών που έχουν μείνει στείρες μετά την εκσκαφή και εκμετάλλευσή τους.

Η πρόταση που διατυπώνει ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Ματθαίος Κωνσταντινίδης, αναφέρεται συγκεκριμένα στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και έχει διπλό στόχο: την αποκατάσταση των λατομείων και την διατήρηση της αγροτικής γης σε παραγωγή. “Μια καλή πρακτική θα ήταν στον αιτούντα άδεια εγκατάστασης φωτοβολταικών σε κάποιο χωράφι του, να του επιβαλλόταν να εγκαταστήσει αυτά σε κάποιο κοντινό λατομείο με νότια έκθεση και μάλιστα με έναν τέτοιο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που και το παλαιό λατομείο να κρυφτεί και το παραγωγικό χωράφι να μην αχρηστευτεί. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαν να δίδονται και κίνητρα ώστε η επένδυση να γίνεται πιο ελκυστική”, αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Η αποκατάσταση των παλαιών λατομείων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του κλάδου αφού η εικόνα που διατηρείται σε ορισμένα από αυτά αποτελεί σημαντικό παράγοντα δυσφήμισης της λατομικής δραστηριότητας και κατ επέκταση προβλημάτων με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Κωνσταντινίδης υποστηρίζει ότι οι παλαιές αυτές εκσκαφές έχουν εγκαταλειφθεί και πολλές φορές έχουν καταλήξει να είναι χωματερές,  λόγω της αδιαφορίας της πολιτείας. “Μέχρι να ψηφιστεί ο Νόμος 998/1979 όλοι οι εξορύσσοντες μεταλλευτικά η λατομικά ορυκτά κατέβαλλαν στην Πολιτεία τέλος ώστε αυτή με την σειρά της να αποκαταστήσει τους χώρους αυτούς, πράγμα φυσικά που δεν έγινε ποτέ διότι τα χρήματα που κατέβαλλαν οι εξορύκτες κάλυπταν άλλες ανάγκες του Κράτους. Μετά από την ψήφιση του Ν 998/1979 η υποχρέωση της αποκατάστασης πέρασε στους εκμεταλλευτές και έτσι σταμάτησε το καθεστώς να μην αποκαθίστανται οι χώροι όπου είχαν γίνει εξορύξεις. Βέβαια ότι είχε μείνει από το παρελθόν χωρίς αποκατάσταση συνέχιζε να βγάζει μάτι και να το χρεώνεται η μεταλλευτική η λατομική δραστηριότητα χωρίς να ευθύνεται αυτή”, αναφέρει συγκεκριμένα.

Ο ΣΜΕ έχει συλλέξει παραδείγματα αποκατάστασης, συχνά με θεαματικά αποτελέσματα όχι μόνο στο εξωτερικό, όπου μεταξύ άλλων σε χώρους παλιών λατομείων έχουν κατασκευαστεί πολυτελή ξενοδοχεία και κάβες αλλά και στην Ελλάδα (περιοχή νοτίου πεδίου Πτολεμαϊδας). Ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες και το πλήρες κείμενο του άρθρου του κ. Κωνσταντινίδη βρίσκονται στη διεύθυνση http://www.sme.gr/enimerosi/newsletter/206-2018-02-28-14-03-12

Εκθεσιακό Κέντρο στο Πάρκο Αναψυχής Πτολεμαΐδας σε εξαντλημένο  ορυχείο Πεδίου

http://ecopress.gr/?p=6359

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.