Το Σαββάτο, 24 Μαρτίου 2018, και ώρα 11:00 με 13:00 το πρωί, το Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο “Υψικάμινος” και την ομάδα καλλιτεχνών Eordaiart, παρουσιάζουν την εικαστική εγκατάσταση «Αναβλάστηση» η όποια εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης με γενικό τίτλο «ΔΕΗ και Πόλη» που παρουσιάζεται στο 2ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδα η πόλη γιορτάΖΕΙ.
Η ιστορία της πόλης της Πτολεμαΐδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον λιγνίτη και τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης διευρυνθήκαν με την παρουσία των εργοστασίων αλλά ταυτόχρονα δημιούργησαν μια εξαρτώμενη ζωή που απαιτεί μια άλλη ισορροπία ανάμεσα στην οικολογία και την αστική ζωή που απέκτησε η Πτολεμαΐδα. Το 2ο φεστιβάλ «Η πόλη γιορτάζει» έρχεται να αναδείξει την ανάγκη ενός πολιτισμού ακραίων αντιθέσεων: εξορύσσω κάτι πολύτιμο – φθείρω ένα τοπίο, αναπτύσσω την οικονομία μια πόλης – κατεδαφίζω την βιομηχανική ιστορία την περιοχής. Οι εικαστικές εκδηλώσεις προσπαθούν να δηλώσουν την σχέση που μπορεί να έχει η παραγωγή της ενέργειας με την παραγωγικότητα της φύσης και του ανθρώπου.
Το χώμα όταν σκάβεται αποτελεί έναν όγκο εργασίας που ανάδειξε και χαρακτήρισε το τοπίο της Πτολεμαΐδας. Για χρόνια ο σκαμμένος χωμάτινος όγκος μεταποιείται σε ενέργεια προσφέροντας ρεαλιστικά προνόμια σε μια κοινωνία η οποία λόγο της διαδικασίας αυτής αναζητά για την ταυτότητά της την διατήρηση της μνήμης των αλλαγμένων περιοχών που μετατράπηκαν σε καύσιμο. Αυτή η διαδικασία που συναντάται σε όλες της πτυχές της ανθρώπινης ιστορίας. Για να φτάσει ο Παρθενώνας να είναι αυτό το δημιούργημά που θαυμάζουμε σήμερα έπρεπε να περάσουν πολλοί Παρθενώνες πριν από αυτόν και αρκετοί όγκοι μαρμάρου να μεταμορφωθούν σε αρχιτεκτονική ολότητα. Έτσι συγκροτήτε η πολιτισμική εμπειρία. Η Πτολεμαΐδα καλείται να γίνει μια πλατφόρμα δημιουργικής ενέργειας με την βοήθεια Καλλιτεχνικών δράσεων . Μετατρέποντας το υλικό σε άυλο , τον όγκο χώματος και εργασίας σε αξία , το χρηστικό σε άχρηστο και το απτό σε άπιαστη ενέργεια .
Μια βιομηχανική πόλη με ανθρώπους που θάβουν τον καημό τους στο υπόγειο καπηλειό όπως πολύ όμορφα περιγράφει το τραγούδι “Σαββατόβραδο” με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Τάσου Λειβαδίτη. Στεκόμαστε στο πρώτο τετράστιχο:
“Μοσχοβολούν οι γειτονιές / βασιλικό κι ασβέστη, / παίζουν τον έρωτα κρυφά /στις μάντρες τα παιδιά. “ και παρατηρούμε πως στις περιοχές που οι ανάγκες του σύγχρονου πολιτισμού οδήγησαν ανθρώπους που ζούσαν σε μικρά τοπικά κέντρα να αστικοποιηθούν δημιουργώντας βιομηχανικές πόλεις, να έχουν μια αναζήτησή για μικρές “αρχοντικές” χειρονομίες. Ασβέστης(λιωμένο μάρμαρο ), γλάστρες (θερμική συγκόλληση χώματος) με βασιλικούς και μια προσμονή της χαρμολύπης που γεννά η άνοιξη.
Το πρωί του Σαββάτου από τις 11:00 έως τις 13:00 συγκεντρωνόμαστε στον αύλειο χώρο του Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείο Πτολεμαΐδας όπου με χρώματα και μουσικές δημιουργούμε το δικό μας γλαστράκι. Στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα του τον «Βασιλικό» μας και το τοποθετούμε στους χώρους του μουσείου έως ότου το έκθεμα να γίνει ζωή!
Συμμετέχουν: Απόφοιτοι και φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδική συμμετοχή: Εικαστική ομάδα του δημοτικού σχολείου Πλακιά, Ρεθύμνου και οι μαθητές του εργαστηρίου Ζωγραφί-ΖΩ.
Επιμέλεια έκθεσης: Ομάδα Eordaiart (Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Χάρης Κοντοσφύρης, Γιώργος Πανταζής).
Η εγκατάσταση της έκθεσης «Αναβλάστηση» στο Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018.
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου, 1
Ώρα: 11:00 – 13:00 πμ
Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαρτίου – 28 Απριλίου 2018
Ωράριο Μουσείου: 8:00 – 15:00 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής)
Ξεναγήσεις με ραντεβού, 6974753258
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2463054444