Απεργία ΓΕΝΟΠ: Μικρά προβλήματα για το σύστημα μεγάλοι πονοκέφαλοι για τη ΔΕΗ – Πως θα ήταν σήμερα το σύστημα εάν όλες οι μονάδες της ΔΕΗ ήταν εκτός λειτουργίας

20 Απριλίου 2018
08:49
Κανένα σχόλιο

Από τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ και όπως δήλωσαν χθες, είναι αποφασισμένοι να κάνουν αισθητή την αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο και τις πωλήσεις στους καταναλωτές.

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά και πόσο θα επηρεαστεί η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από πιθανά προβλήματα στην τροφοδοσία του συστήματος;

Με δεδομένο ότι πλέον η κατανομή των μονάδων δε βρίσκεται ούτε καν σε επίπεδο διαχωρισμένης θυγατρικής στον έλεγχο της ΔΕΗ, είναι σαφές ότι τον έλεγχο του συστήματος τον έχει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν υπάρχει έλλειμμα και κατά συνέπεια θα απευθυνθεί στο διαχειριστή του συστήματος ΔΕΔΔΗΕ ζητώντας περικοπές. Προηγουμένως θα εφαρμοστούν και άλλα μέτρα πχ η διακοψιμότητα, ενώ επίσης η ζήτηση θα επηρεαστεί και από τη μη λειτουργία των ορυχείων της ΔΕΗ που επίσης καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Ποια είναι λοιπόν η εικόνα του συστήματος ηλεκτρισμού

Σήμερα λοιπόν με βάση τον προγραμματισμό της προημερήσιας αγοράς η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι 127.619 MWh εκ των οποίων οι 50600 MWh θα προέλθουν από θερμικές μονάδες. Η υπόλοιπη ζήτηση καλύπτεται από εισαγωγές, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά.

Από τις θερμικές μεγαβατώρες λίγο πάνω από τις μισές θα προέλθουν από τις μονάδες της ΔΕΗ ήτοι, κοντά στις 33000 MWh από: 3 μονάδες του Αγίου Δημητρίου, 2 μονάδες της Καρδίας, 1 μονάδας της Μεγαλόπολης, 1 μονάδας του Αμύνταιου και 1 μονάδας του Αλιβερίου.

Οι μονάδες των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών θα προσφέρουν στο σύστημα περίπου 18000 MWh από τις μονάδες Ήρων, ΕΝΘΕΣ, Θίσβη, Αλουμίνιο και Κόρινθος.

Θεωρητικά στην ονομαστική τους ισχύ οι ιδιώτες μπορούν να προσφέρουν 2400 MW, ωστόσο εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη συντήρηση είναι η μονάδα της Protergia δηλαδή τα διαθέσιμα ιδιωτικά μεγαβάτ είναι 2000.

Επίσης από εισαγωγές ανάλογα με την ΟΤΣ, μπορούν να έρθουν εισαγωγές και από την Ιταλία δηλαδή έως 1700MW.  Τουλάχιστον 1000 με 1500 MW μπορούν να προέλθουν από υδροηλεκτρικά.

Ως προς τα ΑΠΕ στη διάρκεια της ημέρας όταν είναι μέσα στο σύστημα τα φωτοβολταϊκά φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 2000MW οπότε η προσφερόμενη ισχύς είναι επαρκής.

Επομένως με βάση τη σημερινή εικόνα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας για να αρχίσει να υπάρχει έλλειμμα θα πρέπει να βγουν από το σύστημα όλες οι μονάδες της ΔΕΗ και να μην υπάρχει αρκετή παραγωγή αιολικών το βράδυ που δεν έχουμε φωτοβολταϊκά

Πρακτικά με τα σημερινά δεδομένα εάν θα υπάρξουν προβλήματα αυτά θα είναι περιορισμένα και θα αφορούν στις βραδινές ώρες με υψηλή ζήτηση ήτοι 8 έως 11 το βράδυ.

Η υπόθεση αλλάζει εάν μπουν στην εξίσωση τα υδροηλεκτρικά, όπου όμως εδώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα καθώς οι ταμιευτήρες είναι γεμάτοι νερό και εάν σταματήσει η παραγωγή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υπερχειλίσεων.

Επίσης πρόβλημα θα υπάρξει εάν η απεργία της ΔΕΗ είναι παρατεταμένη, καθώς αυτή τη στιγμή η Ρεβυθούσα δεν είναι σε λειτουργία και οι δυνατότητες του αγωγού για μεταφορά αερίου είναι περιορισμένες, οπότε θεωρητικά εάν η απεργία ξεπεράσει τις 4 με 5 ημέρες, ίσως να μην υπάρχει αρκετό αέριο για όλες τις ιδιωτικές μονάδες (πάντα με την υπόθεση ότι όλα τα εργοστάσια της ΔΕΗ είναι εκτός)

Αντίθετα για την ίδια τη ΔΕΗ, οι επιπτώσεις από μια τέτοια κατάσταση πιθανόν να είναι καταστροφικές: θα εκτιναχθεί στα ύψη η Οριακή Τιμή του Συστήματος και θα αναγκαστεί να αγοράζει από τρίτους παραγωγούς όλη την ενέργεια που θα χρειαστεί για να καλύψει το 85% της προμήθειας που είναι πελάτες της. Ανάλογα με το ύψος των αναγκών για αγορές από τρίτους αλλά και από τη διαμόρφωση της οριακής τιμής, η ζημιά μπορεί να φτάσει σε αρκετά εκατομμύρια την ημέρα.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι