Η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη επιχείρηση, υπογραμμίζει η McKinsey, μια εκ των συμβούλων της Επιχείρησης για την κατάρτιση του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου. Ταυτόχρονα η McKinsey προτείνει ένα νέο προσανατολισμό με στόχο την εξυγίανση της ΔΕΗ ώστε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, αλλά και διεθνώς.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η “Καθημερινή” σε άρθρο της, η McKinsey στην πρότασή της για το 5ετές στρατηγικό σχέδιο της ΔEΗ, περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, προτείνει ένα πακέτο έξι δράσεων που μπορούν να την οδηγήσουν στην εξυγίανση και διαπιστώνει τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει, ακόμη και αν καταφέρει να σταθεί στα πόδια της λόγω των αλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και των δομικών μεταβολών στην εγχώρια αγορά.
Για να γίνει βιώσιμη η ΔEΗ θα πρέπει στα επόμενα 5 χρόνια να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατ. ευρώ, εκτιμά η McKinsey και προτείνει ένα στρατηγικό σχέδιο με δύσκολα μέτρα, μεταξύ των οποίων πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η ΔEΗ και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.
Βασικός πυλώνας του σχεδίου της McKinsey είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς αναγνωρίζει ότι «η οικονομική βιωσιμότητα των θερμικών μονάδων αναμένεται να είναι δύσκολη, με τις μονάδες του λιγνίτη ακόμη περισσότερο, ακόμη και με φιλόδοξη μείωση του κόστους και διαφορετικά σενάρια υποβολής προσφορών».
Η πλέον οικονομικά ανταγωνιστική τεχνολογία τα επόμενα χρόνια θα είναι οι ΑΠΕ, καθώς μειώνεται το κατασκευαστικό κόστος για νέα δυναμικότητα, επισημαίνει η McKinsey, και καλεί τη ΔEΗ να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα στις ΑΠΕ κατά 2,5GW μέχρι το 2030.
Στις βασικές προτάσεις είναι και η εντατικοποίηση της προσπάθειας αντιμετώπισης των ανεξόφλητων λογαριασμών. Ένα από τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΔEΗ, ακόμη και μετά την υλοποίηση του προτεινόμενου business plan, είναι η σημαντική έκθεσή της στη λιανική αγορά, καθώς μια μεγάλη κατηγορία καταναλωτών, όπως η βαριά βιομηχανία, οι αγρότες και οι κακοπληρωτές, δεν πρόκειται να μετακινηθεί σε ανταγωνιστικούς παρόχους. Δίνει, επίσης, κατευθύνσεις για πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως στη διανομή καθώς και σε νέες δραστηριότητες όπως στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και στις ενεργειακές υπηρεσίες, επισημαίνοντας ότι η ΔEΗ θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά και πολλά άλλα προϊόντα και να επικεντρωθεί σε αυτά που μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική αγορά.
Η κατάσταση σήμερα
Το καθαρό χρέος της ΔEΗ είναι σήμερα 8-9 φορές μεγαλύτερο από τα λειτουργικά της κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της McKinsey. Ο αντίστοιχος λόγος καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη, κατά μέσο όρο σε παρόμοιες εταιρείες της Ευρώπης που έχει αναλάβει η McKinsey, είναι 3,5. Για να μπει η ΔEΗ σε μια βιώσιμη πορεία, θα πρέπει η σχέση καθαρού χρέους-λειτουργικής κερδοφορίας να φτάσει στο 4-6 και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 450-550 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022.
«Τα επόμενα 5 χρόνια η ΔEΗ θα χρειαστεί μια βελτίωση της τάξης των 500 εκατ. στο EBITDA της για να είναι βιώσιμη ως εταιρεία», αναφέρει η McKinsey. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, τότε τα EBITDA θα υποχωρήσουν το 2022 στα 330 εκατ. και το καθαρό χρέος από 4,112 δισ. ευρώ το 2017 θα φτάσει στα 5,450 δισ. ευρώ το 2022.
enerrgypress.gr
Φοβούνται μην εκραγεί η Πτώχευση!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΑΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ! καλύτερα να γίνουν 5000 εθελούσιοι και όχι 2000 και απολύσεις αν χρειαστεί ,παρά να αυξηθούν τα τιμολόγια. δε φταίνε οι καταναλωτές που συσσωρεύτηκαν τόσα βύσματα (που παίρνουν ένα σκασμό λεφτά) εκεί μέσα τόσες δεκαετίες
Μεγάλη εμπάθεια ρε φίλε. Για τις κομματικές διοικήσεις δεν λες τίποτα.
Δεν είναι εμπάθεια απλά
και δεν εχω και δεν θέλω να σας πληρώνω .
Και οι υπάλληλοι “κομματικοί” είναι όλοι σχεδόν. 90%+ ψήφιζαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Όταν έπεφταν αυξήσεις (με δανεικό χρήμα εις βάρος των κορόιδων)
Όλα ήταν μέλι γάλα
Καθένας έχει αυτους που του αξίζουν
Τα περί κατασκοπίας και κατασκόπων τα γνωρίζεται; Ε λοιπόν, τώρα στο “πρόσωπο” της McKinsey καθώς κι όποιων άλλων συμβούλων -που μην το ξεχνάμε χρυσοπληρώνονται- θα γνωρίσετε και ζωντανά κατασκόπους, υπονομευτές και σαμποτέρ του καλού του Λαού!!!
Ώρα είναι να μας πουν ότι το πετρέλαιο είναι οικονομικοτερο του λιγνιτη.Ήθελα να ήξερα πως ένα προϊόν εισαγωγής είναι οικονομικοτερο ενός εγχώριας παραγωγής.
Έπρεπε ναρθουν οι ξένοι για να πουν ότι πρέπει να φύγουν οι κηφήνες που ακόμα πληρώνει ο λαός για να κάθονται στα ψυγεία!! Ντροπή στην κυβέρνηση και στη διοίκηση και το συνδικάτο.
Ανωτατος μισθος τα 1000€,που ειναι διπλασιος του ιδιωτικου τομεα,και σε εναν χρονο την εχεις σωσει τοσο απλα!!!!
Αφού η βιωσιμότητα των θερμικών μονάδων είναι αμφίβολη για τη ΔΕΗ, σε αντίθεση με τις ΑΠΕ, πώς θα είναι συμφέρουσες στον ιδιώτη; Γιατί δεν στρέφονται οι επενδυτές στις ΑΠΕ, που έχουν μέλλον, αλλά περιμένουν πως και πως την πώληση “απαξιωμένων” μονάδων;
Είχαμε τόσα χρόνια το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη με το μονοπώλειο της ΔΕΗ και για να γίνει “απελευθέρωση”, χρειάζεται να αυξηθεί η τιμή του.
Τελικά, ποιό θα είναι το όφελος για τους καταναλωτές από αυτή την “απελευθέρωση”;
οι ΑΠΕ δεν μπρουν να καλυψουν τις ενεργειακες αναγκες της χωρες, ο λιγνιτης εινια η φθηνοτερη μορφη ενεργειας. Την ΔΕΗ την κατεστησαν ζημιογονα οι προηγουμενες κυβερνησεις και το ξεφρενο πάρτυ των μισθών και των συνταξεων. Τα καλά χρόνια παλιοι εργαζόμενοι είχαν για πλάκα το 3χίλιαρο, άσε δε οι συνταξιύχοι των εφάπαξ των 80.000 και μηνιαία σύνταξη 2.500 κατ ελάχιστο. Τώρα κλαίνε όλα τα αλάνια που θα μείνουνε χαρμάνια