Την μεγιστοποίηση του τιμήματος από την πώληση των μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας επιδιώκει η ΔΕΗ γι’ αυτό και αφήνει ανοιχτή την αυτόνομη είσοδο στον διαγωνισμό που αναμένεται μέσα στον Ιούνιο ακόμη και σε funds. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας δεν προβλέπει καμία ρήτρα για την συμμετοχή των ενδιαφερόμενων επενδυτών στον διαγωνισμό όπως για παράδειγμα δραστηριότητα ή εμπειρία στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να καταστήσει τον διαγωνισμό αντικείμενο ενδιαφέροντος για κατά το δυνατόν περισσότερους παίχτες έτσι ώστε να δημιουργήσει συνθήκες που θα επιτρέψουν την διαμόρφωση του τιμήματος σε υψηλά επίπεδα. Παράγοντες της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι η ΔΕΗ προχώρησε χθες σε μια άτυπη και έμμεση πρώτη αποτίμηση των μονάδων.
Ο προσδιορισμός του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας που θα συσταθεί για να εισφερθεί ο κλάδος της Μεγαλόπολης στα 99,13 εκατ. ευρώ και της αντίστοιχης εταιρίας για τον κλάδο της Φλώρινας στα 52,8 εκατ. ευρώ θα μπορούσε, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να αποτελέσει το κατώφλι, την αφετηρία της διαδικασίας για τον προσδιορσμό του εύλογου τιμήματος.
Οι κλάδοι που θα αποσχιστούν από τη ΔΕΗ, όπως εξήγησε χθες στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης στην περίπτωση που δεν βρεθεί αγοραστής δεν θα ενσωματωθούν ξανά στη ΔΕΗ.
Οι δύο εταιρίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ανεξάρτητες θυγατρικές της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, στην εταιρία «ΜΕΛΙΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» θα μεταβιβασθεί το σύνολο των 244 εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στη Μελίτη 1 και στη «ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» θα μεταβιβασθούν 1079 εργαζόμενοι ενώ οι εναπομείναντες 129 που απασχολούνται σήμερα στις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης θα μετατεθούν στην μονάδα 5 (φυσικού αερίου) που παραμένει στη ΔΕΗ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που μεταφέρονται στις νέες εταιρίες προστατεύονται με νόμο από απόλυση για διάστημα έξι ετών.
Επίσης οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στις νέες εταιρίες διατηρώντας τα κεκτημένα της ΕΣΣΕ που υπεγράφη χθες με τη ΓΕΝΟΠ.
Αποτιμήσεις και μνηστήρες
Η αποτίμηση θα γίνει με βάση τα προσδοκώμενα έσοδα 20ετίας ακολουθώντας δηλαδή την μεθοδολογία που είχε προσδιοριστεί για την μικρή ΔΕΗ.
Η άσκηση θα είναι αρκετά σύνθετη καθώς θα προυπολογισθούν τα δεδομένα των ρύπων, CO2 αλλά και άλλοι παράγοντες.
Όπως και να έχει οι κινέζικες εταιρίες είναι τα φαβορί για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει στην Κίνα και συνέδριο με επίκεντρο τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα από τις 18 ως τις 24 Ιουνίου του 2018.
Αν Κινέζοι πάρουν έστω την μια μονάδα θα μπορούν να βάλουν πόδι στην ελληνική αγορά και να χτυπήσουν την λιανική από την χαμηλή μέχρι και την υψηλή τάση.
Ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα αλλά και ευχέρειες χρηματοδοτικές ενδέχεται να δημιουργήσουν νέο τοπίο στον ανταγωνισμό με ωφελημένους και θύματα.
Παράλληλα το ερώτημα είναι ποιοί θα αποφασίσουν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό με στόχο να αντιμετωπίσουν άλλα ζητήματα όπως την επίτευξη μακροχρόνιας λύσης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Αυτό είναι ένα εξαιρετικά λεπτό θέμα που θα κριθεί στην πορεία και για τον λόγο αυτό ενδέχεται πολλοί να πάρουν τους φακέλλους, αλλά να μην συμμετάσχουν τελικά.
Σε κάθε περίπτωση είναι πρώιμο να στοιχειοθετήσει κανείς πώς θα εξελιχθεί ένα μείζον θέμα για τον τομέα της παραγωγής, καθώς η ανάγκη επίτευξης ανταγωνιστικής τιμής ρευματος στα πλαίσια της υπόλοιπης Ευρώπης δεν έχει λυθεί.
Προκύπτουν όμως και ερωτήματα για το αν θα προσμετρηθεί από τους παίκτες το μπιντάρισμα σε έναν τέτοιο διαγωνισμό περιττό, ή από την άλλη θα εξασφαλίσει τους όρους που ζητούν οι βιομηχανίες αλλά και την διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν νέοι πάικτες που θα έλθουν για να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους.
Ακόμα και η διασπορά στα χαρτοφυλάκια μεγάλων παικτών με λιγνιτικές θα μπορούσε να κάνει νόημα, όμως όλα αυτά στην παρούσα φάση είναι απλές εικασίες για να ψιλαφίσει κανείς αν ενδεχόμενα υπάρξει ενδιαφέρον από εγχώριους παίκτες.
Παρά το γεγονός επίσης, ότι υπάρχει μια αντιπολιτευτική λογική, ότι ο διαγωνισμός αυτός δεν είναι η καταλληλη διαδικασία για να προχωρήσει δραστικά η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, πρέπει να σημείωσει κανείς ότι η ΔΕΗ θα αρχίσει να απαλλάσσεται από το κόστος διοξειδίου και των ρύπων ξεκινώντας τον δρόμο του μετασχηματισμού.
Επίσης όταν υπάρχει στην παρούσα φάση μια τόσο μεγάλη κινητικότητα στην ευρωπαική αγορά από επενδυτές εκτός Ευρώπης, όπως οι Κινέζοι για ενεργειακές εταιρίες όπως στην Πορτογαλία, είναι πιθανό να εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως είναι βέβαιη η κυβρνητική πλευρά, καθώς οι μονάδες που πωλούνται είναι ποιοτικά καλές, υπάρχουν ορυχεία και ας μην ξεχνάμε ότι με την CMEC, τον κινέζικο κολοσσό υπήρχε ήδη συμφωνία από το 2016 για την κατασκευή της Μελίτης 2.
Για πρώτη φορά διαφαίνεται ότι η ελληνική ενεργειακή αγορά βαδίζει σε μιαν άλλη μορφή από αυτήν που ξέραμε μέχρι σήμερα με σταδιακή πολυδιάσπαση.
Ακόμα και για την έλευση στρατηγικού επενδυτή στην ΔΕΗ τέτοιες κινήσεις χρειάζεται να προηγηθούν, όμως αν οι Κινέζοι έχουν αποφασίσει να βάλουν πόδι στην ελληνική αγορά πρώτοι, αυτό θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
www.worldenergynews.gr