Την Πέμπτη 21 Ιουνίου το πρώτο τεστ για την πώληση των λιγνιτικών – Γιατί είναι κρίσιμη η πρώτη φάση του διαγωνισμού

4 Ιούνιος 2018
07:50
Κανένα σχόλιο

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο το πρώτο crash test της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και όπως όλα δείχνουν σε αυτή την πρώτη μη δεσμευτική φάση του διαγωνισμού το ενδιαφέρον θα είναι μεγάλο, τόσο από εγχώριους ομίλους, όσο και από εταιρίες του εξωτερικού.  Οι μεγάλοι εγχώριοι βιομηχανικοί όμιλοι που θέλουν να εξασφαλίσουν χαμηλού κόστους ενέργεια για τις μονάδες παραγωγής τους, ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και φαίνεται να σέρνουν το χορό στην όλη υπόθεση.

Επί του παρόντος οι συζητήσεις βρίσκονται στο στάδιο της βολιδοσκόπησης καθώς όπως φαίνεται τα επιχειρηματικά σχήματα που θα διεκδικήσουν τελικώς τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, θα διαμορφωθούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, όταν οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.Πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε αυτή τη φάση θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετά μεγάλο αριθμό εταιριών, οι οποίες στη συνέχεια και αφού εξετάσουν τα στοιχεία στα οποία θα έχουν πρόσβαση μέσω του data room, θα επιλέξουν εάν τελικώς θα κατέβουν στο διαγωνισμό και με ποιες συνεργασίες. Πάντως επί του παρόντος όλοι μιλάνε με όλους. Και βεβαίως όλοι μιλάνε με τη ΔΕΗ.
Όπως έγινε γνωστό επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στο market test του περασμένου Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 15 εταιρίες και αυτός είναι ο κατ’ αρχήν στόχος της ΔΕΗ σ’ αυτή τη φάση του διαγωνισμού.

Επαφές και «προσκλήσεις» Παναγιωτάκη

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης έχει κάνει ήδη σειρά επαφών με εγχώριους παίκτες, καλώντας τους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. «Ελάτε πρώτα να δείτε τα στοιχεία και μετά παίρνετε θέση» είναι η μόνιμη επωδός των τελευταίων ημερών για τον κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος όταν απευθύνεται στις εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες, υπενθυμίζει με έμφαση ότι στο μέλλον η ΔΕΗ όταν θα έχει χάσει το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής δεν θα μπορεί να τους προσφέρει εξίσου ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο – τρεις μεγάλοι εγχώριοι βιομηχανικοί όμιλοι, προετοιμάζονται να δώσουν το παρόν στην πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ συνομιλούν μεταξύ τους για την επόμενη μέρα και τη διαμόρφωση των σχημάτων που θα διεκδικήσουν τις δυο υπό πώληση εταιρίες. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα θέλουν τη Μελίτη να αποτελεί το πλέον ενδιαφέρον από τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ ειδικά για τους εγχώριους παίκτες καθώς είναι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ με αρκετά χρόνια ζωής μπροστά της.

Πάντως στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, είναι βέβαιο ότι οι ενδιαφερόμενοι θα εξετάσουν τόσο τη Μελίτη όσο και τη Μεγαλόπολη.

Πέραν των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών δεν αποκλείεται στα σχήματα που θα δημιουργηθούν να συμμετάσχουν και ηλεκτροπαραγωγοί.

Και τούτο διότι παρά τις αβεβαιότητες για το μέλλον της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, εξ αιτίας της τιμής των ρύπων, της ευρωπαϊκής πολιτικής για την απο-ανθρακοποίηση, οι ιδιωτικοί όμιλοι που έχουν καθετοποιημένη παρουσία στον ηλεκτρισμό έχουν ενδιαφέρον να διευρύνουν το μίγμα παραγωγής τους και να εξισορροπήσουν την εξάρτηση τους από το φυσικό αέριο.
Τέλος, έντονη είναι η φημολογία του τελευταίου διαστήματος και για κάποια fund, τα οποία παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, ενώ από την πλευρά της ΔΕΗ θεωρείται βέβαιο το κινεζικό ενδιαφέρον.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται και η συμμετοχή της τσεχικής εταιρίας ηλεκτρισμού Chez.

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι