Μετά από 11 χρόνια «ο Παρθενώνας της Μακεδονίας», το Ανάκτορο του Φιλίππου Β’, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Την Κυριακή το πρωί, η έφορος αρχαιοτήτων Ημαθίας και μελετήτρια του μνημείου, δρ Αγγελική Κοτταρίδη, υποδέχθηκε και ξενάγησε τους επισκέπτες, στο Ανάκτορο του Βασιλιά Φιλίππου. Στην ξενάγηση παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτιστιμού Μαρία Βλαζάκη, οι βουλευτές Γιώργος Ουρσουζίδης, Χρήστος Αντωνίου, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο αντιδήμαρχος Βέροιας Άρης Λαζαρίδης και πλήθος κόσμου.
Στον χαιρετισμό της η κ. Βλαζάκη χαρακτήρισε μεγάλη ημέρα την σημερινή διότι αποδίδεται στον κόσμο ένα τόσο μεγάλο μνημείο. Η κ. Βλαζάκη είπε ότι είναι πολύ σημαντικό, αν και δεν τελείωσε το έργο, να μπορούν να παρακολουθεί το κοινό την πορεία των εργασιών. Με την αποπαιράτωση του έργου αλλά και την ολοκλήρωση του Μουσείου, είπε η κ. Βλαζάκη, οι επισκέπτες θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα ποιος ήταν ο Φίλιππος και ποιος ήταν ο Αλέξανδρος.
Στην ξενάγηση, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιριά να λάβουν πληροφορίες για το μέγεθος του Ανακτόρου, για τους χώρους και τις χρήσεις τους, να πληροφορηθούν για την πορεία των εργασιών και το τι πρόκειται να γίνει στην συνέχεια. Η κ. Κοτταρίδη ενημέρωσε το κοινό για το πώς καταστράφηκε ο χώρος και πώς έγινε το…πλιάτσικο με τα υλικά των κτιρίων (δείτε σε βίντεο αποσπάσματα από την ξενάγηση).
Ανοιχτός για το κοινό ο χώρος
Ο χώρος από εδώ και πέρα θα είναι ανοιχτός στο κοινό. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν την πορεία των εργασιών συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του Ανακτόρου σε προκαθορισμένη διαδρομή μέσα στο μνημείο.
Ακριβώς επειδή πρόκειται για χώρο με μεγάλο αναστηλωτικό έργο σε εξέλιξη, δεν θα υπάρχει εισιτήριο, οι ώρες λειτουργίας για το κοινό θα είναι από την Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή από τις 10-14, ενώ τα Σαββατοκυριακα και τις αργίες που δεν λειτουργεί το εργοτάξιο το μνημείο θα είναι κλειστό.
Οι επισκέπτες που θα φθάνουν στον χώρο του ανακτόρου πεζοί, έχοντας έτσι την ευκαιρία να διασχίσουν το δυτικό τμήμα του άστεως των Αιγών, αποκτώντας μια αίσθηση των διαστάσεων και της τοπογραφίας της πόλης, θα εισέρχονται από την ανατολική είσοδο μόνον και πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού και τις περισχοινίσεις για την ασφαλή κίνησή τους στον χώρο του μνημείου.
Προσβάσιμη για το κοινό θα είναι η καλύτερα σωσμένη νότια πλευρά του κτηρίου, όπου έχει ολοκληρωθεί ο κύριος όγκος των εργασιών και όπου συγκεντρώνονται τα πιο ενδιαφέροντα σωζόμενα ψηφιδωτά δάπεδα. Έτσι οι επισκέπτες που πραγματικά ενδιαφέρονται και αγαπούν τα μνημεία θα έχουν την ευκαιρία να δουν το κτήριο που σχεδιάστηκε για να αποτελέσει την αποτύπωση στο χώρο της ιδέας της πεφωτισμένης ηγεμονίας και έγινε αρχέτυπο όλων των δημόσιων κτηρίων –ανάκτορα, πολιτικές αγορές, ιερά- της Ελληνιστικής Οικουμένης και όχι μόνον. Συγχρόνως θα μπορούν να παρακολουθούν, βεβαίως από απόσταση για λόγους αμφίπλευρης ασφάλειας, τις αναστηλωτικές και λοιπές εργασίες.
Πηγή http://www.pliroforiodotis.gr