Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας αναβάθμισης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με προτεινόμενες συγχωνεύσεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας να συγχωνευτούν σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Περιττό να τονίσουμε τα πλεονεκτήματα του εγχειρήματος (αναπτυξιακή, πολιτιστική, πολιτισμική κλπ) σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας και εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειάς μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο θα βοηθήσει με επιπλέον χρηματοδότηση, με επιπλέον διδακτικό προσωπικό, και ίδρυση επιπλέον νέων τμημάτων, διαφόρων επιστημονικών τομέων. Την κύρια ευθύνη όμως για την πραγμάτωση του ενιαίου φορέα την έχουν οι εκπαιδεύτικοι των ανωτέρω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Οι σκόρπιες φωνές που ακούγονται εναντίον της ίδρυσης του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ είναι συντεχνιακού χαρακτήρα, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζονται τα υπαρκτά μικροπροβλήματα που θα προκύψουν κατά την διάρκεια της ενοποίησης, όπως η ισοτιμία των πτυχίων, η ανάθεση μαθημάτων, η εκλογή οργάνων Διοίκησης, η δημιουργία νέων τμημάτων. Όμως με διάλογο και τη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας, θα ομαλοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Άλλωστε στην Ευρώπη γίνονται συνενώσεις Πανεπιστημίων διαφορετικών πόλεων ή και διαφορετικών Κρατών. Το χρονικό διάστημα βέβαια δεν είναι απεριόριστο γ’αυτό πρέπει τα αντίστοιχα όργανα να συνεδριάσουν και να καταθέσουν μια κοινή πρόταση ώστε σε διάλογο με το Υπουργείο να διευθετηθεί το θέμα και η Δυτική Μακεδονία να αποκτήσει ένα Πανεπιστήμιο ΔΥΝΑΤΟ και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ (όπως έγινε σε πολλές γεωγραφικές περιοχές της χώρας) μιας και θα υπάρξουν ανάλογες υποδομές με την κατασκευή του καινούργιου κτηρίου. Ευελπιστώ λοιπόν οι φωνές αυτές δεν θα επηρεάσουν το σώμα των καθηγητών και τελικά η Περιφέρειά μας δεν θα στερηθεί το αναπτυξιακό αυτό εργαλείο.
Σε μια τέτοια απευκτέα περίπτωση τα Ιδρύματα αυτά (μιλώ για τη Δυτική Μακεδονία ) στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα καταντήσουν παρίες των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων και στη χειρότερη σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υποβαθμιστούν και θα σβήσουν. Βέβαια, θεωρώ ότι πέρα από οποιεσδήποτε απόψεις για την οργάνωση του Πανεπιστημίου θα πρέπει να υπάρξει και περιφερειακή συνείδηση, με αποκεντρωμένα τμήματα και σε πόλεις όπως Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, γιατί υπάρχουν και οι σχετικές υποδομές. Πιστεύω λοιπόν πως οι σύλλογοι καθηγητών όλων των ανωτέρων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με αίσθημα ευθύνης θα δείξουν ωριμότητα και αλτρουισμό ώστε να έχουν την τιμή, επι των ημερών τους να υλοποιηθεί το μεγάλο βήμα. Η ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Ευχαριστώ για την φιλοξενία .
ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
Συνταξιούχος εκπαιδευτικός.
Πρώην Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Κοζάνης
Όλοι έχουν άποψη, ακόμα και συνταξιούχοι (μετά τους δημάρχους και τους βουλευτές).
Και μια τελευταία διόρθωση (όχι ότι έχει σημασία): δε θα ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, απλώς θα καταργηθεί το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Αααααααααα……… Εσένα σε ξέχασα………. Μάλλον είσαι από την Εορδαία…… Πτολεμαϊδιώτη ……..
Εσένα ούτε τσοπάνο δεν αξίζει να σε αποκαλέσω…………..
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ Σ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.