Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε (28-1-2017) ο ετήσιος χορός του πολιτιστικού – λαογραφικού συλλόγου Αγίας Κυριακής ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’, στο Μετόχι στο Βελβεντό.
Οι εντυπωσιακές στιγμές του διοργανωθέντος χορού ήταν η χορευτική παρουσία των δύο τμημάτων χορού του συλλόγου, το παιδικό (10 μέλη) και το τμήμα των μεγάλων (15 μέλη). Οι χορευτές και οι χορεύτριες (και των δύο τμημάτων) ήταν ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές της Αγίας Κυριακής και του Πλατανορέματος.
Όμορφο στιγμή ήταν και η βράβευση των νέων φοιτητών και σπουδαστών.
Ο χορός ξεκινά με την ανάδειξη του ‘’κουμπάρου της χρονιάς’’, διά της προσφοράς χρηματικού ποσού. ‘’Κουμπάρος της χρονιάς’’ αναδείχτηκε ο Δημοσθένης Κακούλης πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής. Ο ‘’κουμπάρος’’ κατά το έθιμο κρατά το φλάμπουρο (που στην κορυφή του φέρει σταυρό με λουλούδια και 3 μήλα) και μπαίνει πρώτος στο χορό.
Έπαιξε δημοτικά (τραπεζίτικα και χορευτικά) τραγούδια η ‘’ορχήστρα δημοτικών τραγουδιών’’ του έμπειρου στην μακεδονική και ηπειρώτικη μουσική παράδοση, κλαρινίστα Γιάννη Μπούκου από την Αιανή.
Στο χορό προσκλήθηκε και παρέστη ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βελβεντού και εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Διονυσίου. Στον χαιρετισμό του ο π. Κωνσταντίνος διαβίβασε σε όλους την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου για τη νέα χρονιά με υγεία και αγάπη εν Χριστώ, συγχάρηκε το σύλλογο για τις δραστηριότητές του στον πολιτισμό, στην οικολογία και για το σεβασμό του στην εκκλησιαστική παράδοση, χαιρέτισε τους μουσικούς της ‘’ορχήστρας δημοτικών τραγουδιών’’ και έκανε στο σύλλογο πρόταση προς σκέψη-συζήτηση: ο ετήσιος χορός του συλλόγου να γίνεται Κυριακή μεσημέρι μετά τη Θεία Λειτουργία.
Παρέστησαν από την τοπική αυτοδιοίκηση ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Τέτος, Μιλτιάδης Ζορμπάς, Παναγιώτα Μαλιούρα και το μέλος του συμβουλίου της Δ.Κ. Βελβεντού και πρόεδρος του ΚΑΠΗ Βελβεντού Ελευθερία Θεοχαροπούλου.
Παρόντες δασκάλες και δάσκαλοι. Και οικογένειες με τα παιδιά τους. Όπου υπάρχει η ενδυματολογική παρουσία της παράδοσης, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός. Η συμμετοχή των παιδιών στο κυκλικό χορό μαζί με τους μεγάλους. Δείτε την εικόνα. Έχει το συμβολισμό της. Και στέλνει τα μηνύματά της. Προς κάθε κατεύθυνση.
Κι αυτό όλο είναι ένα αλλιώτικο ‘’μάθημα’’ με παιδαγωγική εγχάραξη στις υπάρξεις των παιδιών, που θα παραμείνει ανεξίτηλο. Και θα αποδώσει τους καλούς καρπούς.
Και είναι κι ένα άλλο ‘’μάθημα’’ για την ελληνική ταυτότητα (που συνθέτει και ενώνει πρόσωπα, γενιές και κοινωνίες) προς τις (πρώην, νυν και αυριανές) πολιτικές ηγεσίες, όσες που (από άγνοια της αξίας της, έτσι πιστεύω) είτε τη σνομπάρουν είτε την αποδομούν είτε τη διαστρέφουν. Που, όταν έτσι πράττουν, γίνονται αρνητικά πρότυπα στα παιδιά. Και απογοητεύουν.
Είναι ενδεικτικής σημασίας η παρουσία δασκάλων σε παρόμοιες εκδηλώσεις.
Όσο περισσότερο εμβαθύνουμε στον πολιτισμό της σύνθεσης (αυτό δεν θυμίζει και ο σημερινός γιορτασμός των Τριών Ιεραρχών;) τόσο περισσότερο ελευθερωνόμαστε από τον ατομισμό, τον τοπικισμό και τον εθνικισμό.
Το Δ.Σ. του ‘’Πολιτιστικού – Λαογραφικού Συλλόγου Αγίας Κυριακής ‘’Η ΤΣΙΟΥΚΑ’’ είναι 7μελές και πρόεδρος ο Αθανάσιος Παπαστάμκος.
Ο σύλλογος βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Τ.Κ. της Αγίας Κυριακής και με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκούλιαρης βοηθώντας το στην ι. πανήγυρη της 2ας Μαΐου (ανακομιδή λειψάνου Αγίου Αθανασίου). Κάθε χρόνο (Μάρτιο-Απρίλιο) διοργανώνει δεντροφύτευση και έχει καθιερώσει ημέρα καθαριότητας του χωριού.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
30-1-2017