kozan.gr: Η Ευαγγελία Μπουλοκώστα, από την Αιανή Κοζάνης, μιλά, στο kozan.gr, για το ιπποφαές κι εξηγεί όλα όσα θα θέλατε να μάθετε γι’ αυτό

19 Ιουλίου 2018
17:28

Η Ευαγγελία Μπουλοκώστα, από την Αιανή Κοζάνης, ασχολείται με την παραγωγή του ιπποφαούς, μια καλλιέργεια στην οποία, αν και – στην αρχή – πίστεψαν κι ασχολήθηκαν πολλοί από την περιοχή μας, σήμερα δεν έχουν μείνει ούτε οι μισοί.  Το ιπποφαές είναι ένας θάμνος στην ουσία, ο οποίος  αν κλαδευτεί σωστά παίρνει το σχήμα δέντρου, όπως κι αυτό της ελιάς. Έχει λίγο πιο μικρά φύλλα από την ελιά, ανάλογα βέβαια και με την ποικιλία της ελιάς, είναι λογχοειδές και φθάνει σε ύψος γύρω στα 3,5 με 4 μέτρα περίπου. Χρησιμοποιούμε τον καρπό κύρια του φυτού για χρήση όπως αυτή του λαδιού που έχει πάρα πολλές ιδιότητες ή τον χυμό του φυτού, του καρπού. Παράλληλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα φύλλα ως αφέψημα ή εκχύλισμα για να πάρουμε και κάποια άλλα στοιχεία που χρειαζόμαστε είτε για χρήση στη διατροφή, στα καλλυντικά, στη φαρμακευτική. Η Ευαγγελία Μπουλοκώστα μιλά στο kozan.gr και μας βοηθά να μάθουμε περισσότερα για το ιπποφαές.

 

1) Πείτε μας πότε και με ποια αφορμή ασχοληθήκατε με το ιπποφαές, αλλά και σε πoιο επίπεδο βρίσκεστε σήμερα (π.χ. πόσα στρέμματα καλλιεργείτε, τι εγκαταστάσεις διαθέτετε κτλ.)

Η καλλιέργεια του ιπποφαούς ξεκίνησε το 2010 το Δεκέμβριο. Αφορμή για να ξεκινήσουμε ήταν η αναζήτηση για καινούργιες καλλιέργειες πιο προσοδοφόρες. Φτάσαμε στο ιπποφαές όταν διαβάσαμε ενημερωθήκαμε για τη διατροφική του αξία (στοιχεία για χρηματική απόδοση, καλλιέργεια και διαθεσιμότητα, δεν υπήρχαν εκείνο το καιρό). Μάλιστα ήταν τόσο καινούργιο το προϊόν για την Ελλάδα που για να το δοκιμάσουμε απευθυνθήκαμε σε φαρμακείο φυτέψαμε 3 στρέμματα και διαθέτουμε προς το παρόν νωπό καρπό και τα φύλλα για αφέψημα. Υπάρχουν σχέδια και δοκιμές για μεταποίηση στο μέλλον.

 

 

2) Υπάρχει, σήμερα, κάποιος συνεταιρισμός ή ομάδα παραγωγών στην Αιανή και την ευρύτερη περιοχή ή ο καθένας έχει τραβήξει τη δική του επαγγελματική του πορεία; 

Κάποια στιγμή συναντηθήκαμε με άτομα και ξεκίνησε μια ομαδική προσπάθεια, που δεν κατάληξε τελικά στην επιθυμητή για μας συνεργασία.

 

3) Είναι δύσκολη η παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος. Περιγράψτε μας συνοπτικά τι απαιτείται;

Η παραγωγή του ιπποφαούς αποδεικνύεται στην πορεία δύσκολη. Δεν υπάρχουν απαντήσεις σε πολλά θέματα ακόμη. Για παράδειγμα πέρυσι και φέτος μεγάλα δέντρα ξεραίνονται. Οι απαντήσεις από τους ειδικούς είναι υποθετικές μήπως αυτό, μήπως το άλλο;

4) Ποιο είναι ενδεικτικά το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα και τιμή πώλησης μετά;

Ενδεικτικά το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα είναι στα 400 ευρώ (μηχανήματα, ποτίσματα, λιπάσματα βιολογικά, φθορές σε λάστιχα κι αλλά, αναλώσιμα συσκευασίας, αυτοκόλλητα, γραφίστας, πιστοποίηση βιολογικού, μεροκάματα). Η τιμή του προϊόντος είναι λιανικής 3,80 ευρώ τα 150 γραμμάρια.

 

5) Σε ό,τι αφορά τη διάθεση τού προϊόντος είναι εύκολη ή υπάρχουν προβλήματα; Yπάρχει ζήτηση; Yπάρχει το Ιπποφαές Αιανής στα ελληνικά και ξένα ράφια των super markets κι αν ναι σε τι μορφές κατανάλωσης το συναντάμε;

Είναι ένα προϊόν που απευθύνεται σε ειδική κατηγορία καταναλωτών. Θα αγοράσει ιπποφαές και θα το εντάξει κάποιος στη διατροφή του, που θα διαβάσει αρχικά (στην πορεία θα δει στην πράξη ότι τα περί ευεξίας και τα αλλά που υπόσχεται το ιπποφαές δεν είναι μύθος) για τις διατροφικές του ιδιότητες. Δεν θα αγοράσει κάποιος ιπποφαές για τη γεύση του, είναι ξινό  βιταμίνη C κι ιδιαίτερο στη γεύση. Έπειτα υπάρχει και η οικονομική κρίση που βιώνουμε τώρα. Παρόλα αυτά το ιπποφαές Αιανής έχει ζήτηση γιατί είναι ένα ποιοτικό και προσεγμένο προϊόν. Θα το βρει κάποιος ως προϊόν σε νωπή μορφή στη σελίδα μας και σε βιολογικά καταστήματα.

 

6) Κάποια στιγμή υπήρξε μεγάλη διαφήμιση για το προϊόν και είδαμε πολλούς ανθρώπους να θέλουνε να βάλουνε στη γη τους ιπποφαές. Σήμερα πόσοι από την περιοχή μας ασχολούνται με αυτό και τι πιστεύετε κατά τη γνώμη σας έφταιξε;

Ναι είναι αλήθεια , υπήρξε γενικότερα κάποια στιγμή μια κατευθυντήρια γραμμή (με διαφήμιση και παραδείγματα ανθρώπων που “πέτυχαν” στην ύπαιθρο) για στροφή των ανθρώπων στον αγροτικό τομέα και σε καλλιέργειες νέες. Απ’ όσους ξεκινήσαμε στην περιοχή να καλλιεργούμε ιπποφαές δεν μείναμε ούτε οι μισοί. Αιτία ήταν ότι πίστεψαν ότι υπάρχει μεγάλο, εύκολο κέρδος. Στην ελληνική γεωργία δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. 

 

7) Περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του προϊόντος υπάρχουν κι αν ναι τι και πώς πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα;

Είναι ένα καταπληκτικό φυσικό προϊόν (δεν το λέω εγώ, μου το λένε άνθρωποι που εδώ και 5 χρόνια τρώνε ιπποφαές). Με μερικά “ΑΝ”, πιστεύω ότι έχει περιθώρια σαν προϊόν να αναπτυχθεί περαιτέρω και να το γνωρίσουν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι. Αν διατηρήσουμε την ποιότητα του προϊόντος και δεν πέσουμε στη παγίδα του φθηνού κινεζικού ψημένου ιπποφαούς χωρίς καμία διατροφική αξία. Αν οι προσδοκίες μας για κέρδος δεν ξεπεράσουν την πραγματικότητα, όλα μπορούν να γίνουν. Τα επόμενα βήματα που σκεφτόμαστε να υλοποιήσουμε είναι η μεταποίηση του προϊόντος. Αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ένα προϊόν που θα λέει ιπποφαές, αλλά δεν θα είναι. Το ιπποφαές είναι ένα προϊόν με φαρμακευτικές ιδιότητες, δεν είναι τυχαίο ότι το βρίσκουμε στο φαρμακείο.

kozan.gr

Ιπποφαες Αιανης

https://www.facebook.com/ippofaes/

 

http://www.ippofaesaianis.com/

Ιπποφαές Αιανής
Μπουλοκώστα Ευαγγελία
Αιανή- Κοζάνη
τηλ. 6986779336

Ένα σχόλιο

  • Οι Ελληνες δυστυχώς είναι αφελείς αλλά και τυχοδιώκτες. Αρέσκονται- η πλειοψηφία- σε ελπιδοφόρα μηνύματα περί ανακαλύψεως του τροχού και τρέχουν να ασχοληθούν με πράγματα που δεν γνωρίζουν και ελάχιστα έχουν ψάξει. Ευθύνη μεγάλη και της πολιτείας που παραμένει παθητικός θεατής. Δυστυχώς καθημερινά αποδεικνύεται ότι η χώρα αυτή ελάχιστες ελπίδες έχει να ανακάμψει, βασιζόμενη κυρίως σε λίγους και σοβαρούς.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.