Tι απαντά για το Αμύνταιο και Καρδιά ο Μανώλης Παναγιωτάκης, καθώς και για τη μείωση του προσωπικού. Δυο απαντήσεις από τη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Όσον αφορά τις λιγνιτικές μονάδες που δεν βρίσκονται στο πακέτο της αποεπένδυσης μπαίνουν τίτλοι τέλους σε Αμύνταιο και Καρδιά;
“Το Επιχειρηματικό Σχέδιο αντιμετωπίζει τον τερματισμό λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς με τη συμπλήρωση των 17.500 ωρών λειτουργίας ως ένα ενδεχόμενο. Αυτή η προοπτική δεν θα είναι δυσμενής μόνο για τη ΔΕΗ ή την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο λόγω των τηλεθερμάνσεων, αλλά θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Πιστεύω ότι με την ένταση των προσπαθειών θα επικρατήσει η λογική ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο και οι δύο σταθμοί να λειτουργήσουν μέχρι τη συμπλήρωση 32.000 ωρών δηλαδή 2,5 χρόνια επιπλέον”.
– Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού. Μπορείτε να μας πείτε ποια ακριβώς θα είναι η τύχη των 12.000 εργαζομένων μαζί με τους συμβασιούχους μετά την αποεπένδυση και το κλείσιμο των παλαιών μονάδων;
“Τα δημοσιεύματα περί μείωσης του προσωπικού στο 50% δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Επίσης συλλογισμοί του τύπου αφού η ΔΕΗ θα απολέσει το 50% της αγοράς θα πρέπει κατά συνέπεια να μειώσει το προσωπικό της στο 50% είναι αυθαίρετοι και εντελώς εκτός πραγματικότητας και ορθής διοικητικής και επιχειρηματικής λογικής. Το προσωπικό των υπό αποεπένδυση μονάδων έχει ήδη μεταφερθεί κατά 100% στις εταιρείες Μεγαλόπολη και Μελίτη που θα μεταβιβαστούν. Πρόκειται για 1.300 άτομα. Όταν θα τερματιστεί η λειτουργία των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς οι παλαιότεροι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν και οι νεότεροι θα απασχοληθούν σε άλλες μονάδες. Ας μη λησμονούμε ότι το 2021 αρχίζει η λειτουργία της Πτολεμαΐδας V. Δεν χρειάζεται και δεν προβλέπεται εθελουσία έξοδος προσωπικού. Η ροή των συνταξιοδοτήσεων θα είναι αρκετή. Επιπλέον ένα μέρος των εργαζομένων θα απασχοληθεί στις νέες δραστηριότητες. Αντίθετα χρειάζονται νέοι εργαζόμενοι σε νευραλγικές θέσεις που σήμερα είναι υποστελεχωμένες καθώς και για βελτίωση της ηλικιακής κατανομής του προσωπικού του οποίου ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου 50 έτη. Πέραν αυτών χωρίς αμφιβολία χρειάζεται μείωση του μισθολογικού κόστους. Αυτό θα γίνει με μέτρα εξορθολογισμού πρωτίστως της οργάνωσης και των διαδικασιών καθώς και με ανανέωση του προσωπικού”.
Ναι
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
ΙΔΙΩΤΗ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΚΛΑΙΜΕΕΕΕΕ