Ταυτότητα γιορτής
Διοργάνωση: Η 15η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού συνδιοργανώνεται από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας, τους Μανιταρόφιλους Ελλάδας και το Μουσείο Μανιταριών Λάβδας Γρεβενών, σε συνεργασία με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, Δήμοι Γρεβενών και Δεσκάτης), την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, την ομάδα «Δημιουργώ», το Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδος, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο Γρεβενών, την Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι, τον Σύλλογο φίλων εκπαιδευτικού αστρονομικού πάρκου Όρλιακα Γρεβενών, την Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων, το Τμήμα περιβάλλοντος και υδροοικονομίας Π.Ε. Γρεβενών, το Εργαστήριο ραπτικής καταστήματος κράτησης Φελλίου, τον Μ.Ο.Γ., τη Λέσxη 4 x 4 Γρεβενών, τα Γιαγκούλεια και άλλους τοπικούς φορείς, συλλόγους, εθελοντές, (μανιταρόφιλους, μουσικούς, καλλιτέχνες, επιστήμονες, επαγγελματίες), τοπικές επιχειρήσεις, μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα..
Χώρος: Γρεβενά, Πάρκο Μανιταριών, απέναντι από το Διοικητήριο.
Χρόνος: από 16 έως τις 19 Αυγούστου 2018. Από τις 15 Αυγούστου τα προεόρτια.
Πρόγραμμα 15ης Πανελλήνιας Γιορτής Μανιταριού
Στον χώρο της Γιορτής θα λειτουργεί καθημερινά ταβέρνα, αναψυκτήριο, έκθεση και πώληση μανιταροπροϊόντων, τοπικών προϊόντων (τροφίμων, χειροτεχνημάτων), έργων τέχνης με θέμα το μανιτάρι, των εκθεμάτων του Μουσείου μανιταριών Λάβδας και παραδοσιακών σπόρων. Φέτος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά το εργαστήριο ραπτικής του καταστήματος κράτησης Φελλίου (στο διήμερο 16-17 Αυγούστου).
Στη διάρκεια της μέρας οι επισκέπτες της γιορτής μπορούν να επισκεφτούν τα πέτρινα γεφύρια και τα θρησκευτικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα της περιοχής, το Μουσείο Παλαιοντολογικών Ευρημάτων στη Μηλιά Γρεβενών, το φαράγγι της Πορτίτσας, τη Βάλια Κάλντα, τα παραδοσιακά ορεινά χωριά της Πίνδου ή να κολυμπήσουν στα πεντακάθαρα νερά του Βενέτικου ποταμού.
Παράλληλα, αν στο μεταξύ έχει βρέξει και έχουμε καρποφορίες μανιταριών, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίζουν ομάδες και, με τα Ι.Χ. οχήματά τους, να εξορμούν σε κοντινά ή μακρινά δάση για αναζήτηση και συλλογή μανιταριών.
Κάθε βράδυ, από τις 19.30-21.30 θα εξελίσσονται υπαίθρια μανιταρομαγειρέματα από τους Γρεβενιώτες, μέλη των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Δήμητρα Βέργου, Φώτη Παρασκευαΐδη, Θόδωρο Καραγιάννη, Ανδρέα Σλιάρα και Ιωάννη Μπακόλα, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχουμε μαζί μας και τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων Ηλία Αντωνιάδη και Ιωάννη Δεληγιάννη. Τα εδέσματα διανέμονται δωρεάν.
Παρασκευή 17/8
Στις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, 17/8, θα γίνει επίδειξη ανεύρεσης τρούφας από τον Γιώργο Αργυρόπουλο και την Ήρα, το εκπαιδευμένο τρουφόσκυλό του
Λίγο αργότερα (13.00, την Παρασκευή, 17/8), από το κεντρικό γλυπτό σύμπλεγμα μανιταριών, το νεανικό μουσικό συγκρότημα «Καλογράκια» θα ηγείται της παρέλασης των ξωτικών και των νεραϊδών που, αφού διαλαλήσει τη γιορτή στη λαϊκή αγορά και τον πεζόδρομο, θα καταλήξει στο Πάρκο των Μανιταριών.
Σάββατο 18/8
Το πρωί του Σαββάτου (18/8), θα γίνει οργανωμένη πεζοπορία: Γρεβενά -Βασιλίτσα «Καταφύγιο ΧΟΣΓ» – Κορυφή Γομάρας – Μουσείο Μανιταριών Λάβδας.
9:00: Γρεβενά, πλατεία Ελευθερίας (Ρολόι): Αναχώρηση
λεωφορείου για το σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας,
(Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας «Καταφύγιο ΧΟΣΓ», το καταφύγιο του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Γρεβενών θα είναι ανοικτό για να μας υποδεχτεί, όπου στο προαύλιο του υπάρχει χώρος στάθμευσης για όσους έρθουν με δικά τους οχήματα)
10:00: Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας «Καταφύγιο ΧΟΣΓ»: Εκκίνηση πεζοπορίας περίπου 4,5 χλμ., διάρκειας περίπου 3 ωρών, για ηλικίες 6-99 ετών.
14.00: Αναχώρηση λεωφορείου από το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.
14.30: Άφιξη πεζοπόρων με το λεωφορείο στο Μουσείο Μανιταριών Λάβδας.
Προσοχή: Θέσεις λεωφορείων περιορισμένες.
Δηλώσεις συμμετοχής-πληροφορίες:
(υπεύθυνος ΧΟΣΓ): 6944141083 (από 10-18/8/17).
Διοργάνωση: Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Γρεβενών
Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Καπέλο, υδροδοχείο.
Προαιρετικός εξοπλισμός: Μπατόν περιπάτου, μπαστούνι.
Το Σάββατο (18/8) τα μέλη των ξένων (εκτός Ελλάδας) αποστολών θα ξεναγηθούν στα μνημεία θρησκευτικού τουρισμού (Παναγιά, Ζάβορδα) και στο καταφύγιο της Δεσκάτης.
Κυριακή 19/8
Την Κυριακή (19/8) θα γίνει στον χώρο της γιορτής διάλεξη-παρουσίαση από τον καθηγητή αστροφυσικής κ. Αθανάσιο Οικονόμου με θέμα: “54 χρόνια εξερεύνησης του διαστήματος”.
Πρόγραμμα συναυλιών:
Πέμπτη 16/8:
21.00: Aμανίτες
23.30: Εναρέ
Παρασκευή 17/8:
21.30: A.M.A
23.30: Manitarock
Σάββατο 18/8:
21.30: Καλογράκια
23.00: Baildsa
01.00: Secret Theory
Κυριακή 19/8:
21.30: Δημήτρης Κιτσιούλης – Φώτης Παππάς
23.30: Dark Nightmare
Οι επισκέπτες της γιορτής φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις:
17-19 Αυγούστου: 2ο Συνέδριο Απανταχού Γρεβενιωτών και
18 και 19 Αυγούστου, στις 19.30: Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Βαγγέλη Νικόπουλου με τίτλο «Γρεβενά 1912-1940 Φωτογραφικά ντοκουμέντα και τεκμήρια»
Οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γεμίζουν ευχάριστα τη μέρα τους στον παιδότοπο, παίζοντας και δημιουργώντας με λέξεις, χρώματα, πινέλα, πηλό, ανακυκλώσιμα υλικά, βιβλία, μουσικά όργανα και επιτραπέζια παιχνίδια, να συμπρωταγωνιστούν στην ιστορία με τον «μάγο και τον κούκλο στη Μανιταρούπολη», να φτιάξουν, να αναγνωρίσουν και να χρωματίσουν διάφορα είδη μανιταριών, να γράψουν και να τραγουδήσουν ποιήματα και ιστορίες για μανιτάρια, να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα για τις καλές διατροφικές συνήθειες ή να συμμετάσχουν σε προγράμματα με κίνηση, ρυθμό, μουσική, γυμναστική και χορό.
Πρόγραμμα παιδότοπου:
Πέμπτη 16/8
18:00-19:00: ««Mανιταροκατασκευές», με το παιδικό εργαστήρι του Εθνικού Πάρκου Βόρεια Πίνδος
19:00-20:00: «Ο μάγος και ο κούκλος στη μανιταρούπολη», από το Κέντρο λογοθεραπείας «Φωνή-Λόγος» με τις Αγνή Σιόβα-Μαρία Γάκη και τη νηπιαγωγό Χρύσα Μποζίνη
Παρασκευή 17/8
11:00-13:00: «Μανιτάρια: λέξεις και ζωγραφιές», με τον γλωσσολόγο Μιχάλη Φειδία και την οπτικοαουστικό Αργυρώ Φειδία
18:00-19:00: «Κρουστά-ρυθμός-κίνηση», με τον Σάκη Κουκουμπέση του Ωδείου Γρεβενών
19:00-20:00: «Αναγνωρίζουμε και χρωματίζουμε τα είδη των μανιταριών», με το επιστημονικό προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών
Σάββατο 18/8
11:00-13:00: «Διατροφοζουζουνίσματα», με τη διατροφολόγο Σοφία Μπάμπου
18:00-19:00: Happy kids», με το επιστημονικό προσωπικό του γυμναστηρίου «Ηome place»
19:00-20:00: «Πλάθουμε μανιτάρια», με το επιστημονικό προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών
Κυριακή 19/8
11:00-13:00: «Κατασκευή μανιταριών με ανακυκλώσιμα υλικά», με την Βασιλική Ευταξία
18:00-20:00: «Γράφουμε ποιήματα και ιστορίες για μανιτάρια και τα τραγουδάμε», με το επιστημονικό προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών
Η είσοδος είναι ελεύθερη και η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις δωρεάν.
Ατυχώς, δεν υπάρχει οργανωμένος κατασκηνωτικός χώρος.
Καλώς να ορίσετε!