Πριν λίγο καιρό η αμερικανική εφημερίδα Washington Post έκανε ένα αφιέρωμα στην πατρίδα μας και στην οικονομική κρίση που βιώνουμε εδώ και οκτώ χρόνια.
Οι διαπιστώσεις που έκανε η εφημερίδα είναι τραγικές, για το πώς η χώρα μας και οι κυβερνήτες της αντιμετώπισαν την ύφεση.
Η τραγωδία στο Μάτι με την θανατηφόρα πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου προφανώς και δεν έδωσε στο δημοσίευμα αυτό την προσοχή που του έπρεπε.
Και δικαιολογημένα. Όταν θρηνείς νεκρούς, δεν σκέφτεσαι τους αριθμούς.
Αξίζει, πιστεύω, να γνωρίσουμε όλο και περισσότεροι, πώς μας βλέπουν οι Αμερικάνοι, με την γραφίδα μιας από τις εγκυρότερες εφημερίδες τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την αμερικάνικη εφημερίδα: «η Ελλάδα συνιστά μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες της ιστορίας. Εκτός από μικρά κρατίδια, όπως το Σαν Μαρίνο, υπάρχουν μόλις τέσσερις χώρες που έχουν βιώσει μεγαλύτερη ύφεση από εκείνη που κατέγραψε η Ελλάδα, τα τελευταία 10 χρόνια: Η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα. Οι δύο πρώτες χτυπήθηκαν από εμφύλιο και οι επόμενες δύο είναι πετρελαιοπαραγωγές δικτατορίες – τόσο διεφθαρμένες και ανίκανες – που επιδείνωσαν την πετρελαϊκή κρίση».
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060.
Και καταλήγει: «Την Ελλάδα περιμένουν ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας. Αυτή είναι η επιτυχία για την οποία μιλά η Ευρώπη: Μια οικονομία που βίωσε τέτοια ύφεση σαν να βγήκε μόλις από πόλεμο», καταλήγει η Washington Post.
Έτσι ακριβώς μας βλέπουν οι Αμερικάνοι, χωρίς να εξηγούν τα αίτια της κρίσης. Πολύ περισσότερο χωρίς να ‘λιβανίζουν’ ή να καταδικάζουν τους διαχειριστές της κρίσης: τους πρώην, τους νυν ή τους επόμενους.
Απλά παραθέτουν τους αριθμούς. Μόνο αριθμούς, χωρίς αναλύσεις. Και μας τοποθετούν στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως των χειρότερων οικονομιών.
Οι μόνες χώρες που μας ξεπερνάνε σε ανικανότητα διαχείρισης της ύφεσης είναι δυο αφρικανικές και δυο λατινοαμερικάνικες.
Το συμπέρασμα είναι, ότι μοιάζουμε σα να βγήκαμε από πόλεμο και η ύφεση θα διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμη!
Αν κάποιος πιστεύει, ότι η αμερικάνικη εφημερίδα είναι εμπαθής απέναντι στην κυβέρνησή μας και κάνει προπαγάνδα εναντίον της, κακό του κεφαλιού του.
Μπορεί να διαβάσει τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και να αγοράσει μια σαμπάνια για τις 21 Αυγούστου, οπότε τυπικά βγαίνουμε απ` το μνημόνιο.
Το σίγουρο, είναι, πάντως, πως η μεταμνημονική Ελλάδα του Σεπτεμβρίου θα είναι ακόμη μια αυταπάτη του πρωθυπουργού μας, όπως αρέσκεται να χαρακτηρίζει την σκληρή πραγματικότητα.
Καλό κουράγιο σε όλους μας…
* Ο κ. Καραλίγκας είναι Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω. Κατάγεται από την Κοζάνη, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη
Και μετα ξυπνησες.
Είμαστε μια χώρα που δεν έχει σοβαρή ιδιωτική πρωτοβουλία(πλην ελαχίστων περιπτώσεων) και ένα αδηφαγο δημόσιο που είναι η πελατεία που βγάζει κυβέρνηση και περιμένει επιδόματα, παροχές, αυξήσεις για να επιλέξει κόμμα.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι οτι σαν χώρα ακόμη δεν βάλαμε μυαλό.
Δώστε κίνητρα να ανοίξουν εταιρίες να δώσουν δουλειά.
Μόνο έτσι θα έρθει ανάπτυξη
Εδώ περιμένουμε πότε θα στρώσει λίγο το πράμα να αρχίσουμε τους διορισμούς.
Ετσι ακριβώς
Μπράβο αδερφέ.
Πεστα στους πελάτες των κομμάτων.
καμία ελπίδα..
Να μας εξηγήσει ο Κυριάκος τότε γιατί δεν ψήφισε την μονιμοποίηση των πυροσβεστών πριν ένα χρόνο όταν ήρθε στη βουλή….
Οκ.. οι λόγοι που οδήγησαν στην χρεοκοπία απασχολεί καθόλου το έντυπο? Η απάντηση: ΝΑΙ σε δεκάδες άρθρα. Ωστόσο ο κ. Καραλίγκας που και που αφού διαβάσει στον ξένο τύπο διαφορά άρθρα από τον καναπέ του στη Θεσσαλονίκη μας ενημερώνει για αυτά που κρίνει ως κατάλληλα…. Ο μοντιέ….
Aυτό το παιδί πως αποφεύγει πάντα να μας πει ποιοί μας χρεοκόπησαν…….
πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ ο συριζα
Ξέχασες ποιοι μας έστειλαν στο γκρεμό αγαπητε, ΠΑΣΟΚ και νέα δημοκρατία, η για όλα φταίει ο Τσιπρας.