Τον προστάτη τους Άγιο Τρύφωνα γιόρτασαν (1-2-2017) οι καλλιεργητές της γης γεωργοί – αμπελουργοί, ροδακινοπαραγωγοί, ελαιοπαραγωγοί, σιτοπαραγωγοί, κηπουροί και όποιας άλλης καλλιέργειας παραγωγοί – (και) της περιοχής μας.
Το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου (μνήμη του αγίου μάρτυρος Τρύφωνος) τελέστηκε στους ιερούς ναούς η Θεία Λειτουργία και στο τέλος ο Αγιασμός με την ανάγνωση των ειδικών ευχών από το Ευχολόγιο (= λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας) του ‘’Εξορκισμού εις κήπους, αμπελώνας και χωράφια, του αγίου μάρτυρος Τρύφωνος’’.
Για τη μαρτυρία και το μαρτύριο του αγίου Τρύφωνος διαβάζουμε στο Συναξάρι: ‘’Αχθείς (ο Άγιος) προς τον έπαρχο Κλαύδιο Ακυλίνο εν Νικαία της Βιθυνίας, και ομολογήσας το του Χριστού όνομα, πρώτον σπαθίζεται, είτα ίπποις δεσμείται, και ελαύνεται, χειμώνος ώρα, κατά δυσβάτων και δυσπροόδων χωρίων, και μετά τούτο, γυμνός επάνω σιδηρών ήλων σύρεται. Έτι δε μαστιχθείς και λαμπάσι πυρός τας πλευράς εκκαείς, την διά ξίφους απόφασιν δέχεται, ην προφθάσας, τω Θεώ το πνεύμα παρέθετο’’ (Συναξάρι, Μηναίον Φεβρουαρίου, τη Α’ του αυτού μηνός).
Οι τιμώντες τον Άγιο Τρύφωνα και εορτάζοντες γεωργοί, άνδρες και γυναίκες, αγροτικοί σύλλογοι, γεωργικοί συνεταιρισμοί προώθησης ή μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ελαιοτριβεία, προσέρχονται στους ναούς, λειτουργούνται, κοινωνούν, μετέχουν του αγιασμού και παίρνουν αγιασμό στα μπουκαλάκια για να ραντίσουν μ’ αυτόν τα χωράφια και τους κήπους τους. Νέος κηπουρός, που βρισκόταν μακριά, μου ζήτησε να του κρατήσω αγιασμό για τις κηπουρικές καλλιέργειές του.
Από τους εν ενεργεία λειτουργικά ι. ενοριακούς ναούς (και από τους κατά αραιά διαστήματα λειτουργούντας) αναπέμπονται ασταμάτητα δεήσεις στο Χριστό ‘’Υπέρ ευκρασίας αέρων, ευφορίας των καρπών της γης και καιρών ειρηνικών’’ (αίτημα Ειρηνικών). Για την ευκρασία των αέρων για την καρποφορία της γης και για καλούς καιρούς.
Σ’ αυτήν την ασταμάτητη παράκληση μεταφοράς στο Χριστό αιτημάτων του λαού βρίσκονται σε θέση λειτουργικής ετοιμότητας όλοι οι ι. ενοριακοί ναοί: Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού, Αγίου Διονυσίου Βελβεντού, Γενεσίου της Θεοτόκου Πλατανορέματος, Αγίου Νικολάου Παλαιογρατσάνου, Αγίου Νικολάου Καταφυγίου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκούλιαρης, Αγίας Παρασκευής Πολυφύτου, Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Ίμερας, Αγίου Γεωργίου Νεράιδας, Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βαθυλάκκου, Αγίου Γεωργίου Μεσιανής, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ροδίτη, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λευκάρων. Κι ακόμα τα μοναστήρια: Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βελβεντού, η Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου. Και, αναλογική τη θέση, το ιερό Επισκοπικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου.
Τα εξωκλήσια τα διασπαρμένα στην ύπαιθρο χώρα, πολλά από αυτά ανάμεσα στα καλλιεργημένα χωράφια, άλλα σε γραφικούς λοφίσκους, άλλα σε ρεματιές, άλλα στις πλαγιές των Πιερίων, άλλα στις όχθες της λίμνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου κι αυτά μέσα από τη φαινομενική σιωπή τους δέονται ακατάπαυστα στο Χριστό ‘’υπέρ ευφορίας των καρπών της γης…’’. Και σ’ αυτά τα ρημοκλήσια καίει ακοίμητο το καντηλάκι και μοσχοβολά το θυμίαμα από το χέρι της αγρότισσας, του αγρότη, του βοσκού, του περιπατητή, του ορειβάτη.
Κι έτσι όλα προσεύχονται κι όλα δοξολογούν και παρακαλούν. Υπάρχει μια κραυγή μυστικής ικετευτικής προσευχής, χωρίς σταματημό, στο Χριστό: ‘’Κύριε εκέκραξα προς σε, εισάκουσόν μου, πρόσχες τη φωνή της δεήσεώς μου… εν τω κεκραγέναι με εισάκουσόν μου, Κύριε’’. Τα αιτήματα των ανθρώπων γίνονται κραυγή στο Θεό κι ας μην ακούγεται στ’ αυτιά μας. Φτάνει που την ακούει ο Θεός.
Προσεύχομαι, πρώτα για την υγεία των γεωργών (και κτηνοτρόφων) και για την σταθερότητά τους (-μας), (όπως ο Άγιος Τρύφων) στο όνομα του Ιησού Χριστού.
Εύχομαι για φέτος καλή και πλούσια παραγωγή, διάθεση των προϊόντων με καλές τιμές, προσιτές στο βαλάντιο των καταναλωτών. Και η υπεραξία της εργασίας (εδώ οι ευχές μόνο δεν αρκούν, χρειάζονται και δομικές αλλαγές) στους παραγωγούς και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και όχι στις τσέπες των εκμεταλλευτών και των κηφήνων.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
3-1-2017