Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που αποκαλύπτει το θέμα, η η διεύθυνση νομικών υπηρεσιών της ΔΕΗ, στις 16/7/2018, με επιστολή της προς την ΔΕΥΑ Κοζάνης πρότεινε την από κοινού ανάθεση σε διεθνή οίκο ή ακαδηµαϊκή οµάδα (εκτός ΑΠΘ και ΕΜΠ ) την εκπόνηση Μελέτης Αξιολόγησης (expert opinion) αναφορικά µε το επίδικο ζήτηµα , δηλαδή την εµφάνιση υψηλών συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωµίου στο υπόγειο νερό ύδρευσης των δηµοτικών διαµερισµάτων Ακρινής – Αγίου ∆ηµητρίου- Ρυακίου- Κοιλάδας του ∆ήµου Κοζάνης, πρόταση της οποίας η αποδοχή, εκ µέρους της ∆ΕΥΑΚ, θα σήμαινε αυτομάτως και την παραίτησή της από την 14/05/2018 αγωγή που κατέθεσε η ΔΕΥΑΚ εναντίον της ∆ΕΗ ενώπιον του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Το Δ.Σ. της ∆.Ε.Υ.Α.Κ., στην τελευταία του συνεδρίαση, την περασμένη Δευτέρα 3/9 ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι, δεν συντρέχει λόγος παραίτησής της από την αγωγή της κατά της ∆ΕΗ Α.Ε.. αλλά απεναντίας, όπως ειπώθηκε, στο πλαίσιο της αρχής της νοµιµότητας, της προάσπισης των νοµίµων συµφερόντων της και της επιδίωξης των κοινωφελών σκοπών της θα διεκδικήσει την πλήρη αποκατάσταση της σοβαρής ζηµίας που έχει υποστεί, με το σκεπτικό ότι δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να αµφισβητήσει την ανεξάρτητη Μελέτη που εκπόνησαν από κοινού τα Τµήµατα Γεωλογίας, Χηµικών Μηχανικών και Χηµείας του Α.Π.Θ..
Για το ιστορικό της υπόθεσης, να θυμίσουμε, ότι κατά το έτος 2013 παρατηρήθηκαν σοβαρές υπερβάσεις στην παράµετρο «ολικό χρώµιο» στα δίκτυα υδροδότησης των οικισµών Αγίου ∆ηµητρίου, Ρυακίου, Κοιλάδας, Ακρινής, Γαλάνης, Θυµαριάς και Κρεµαστής της ∆.Ε. Ελλησπόντου, γεγονός που κατέστησε το νερό µη πόσιµο και µη κατάλληλο εν γένει για ανθρώπινη χρήση. Για το λόγο αυτό, η ΔΕΥΑΚ, προκειµένου να διαπιστωθούν τα αίτια της µόλυνσης των υδάτων µε εξασθενές χρώµιο, προχώρησε στην Προγραµµατική Σύµβαση µε την Π.Ε. Κοζάνης, τον ∆ήµο Κοζάνης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), µε αντικείµενο την εκπόνηση από το τελευταίο ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα µε σκοπό τη διακρίβωση της προέλευσης εξασθενούς χρωµίου στα υπόγεια νερά ύδρευσης των προαναφερόμενων οικισµών. Τα Τµήµατα Γεωλογίας, Χηµικών Μηχανικών και Χηµείας εκτέλεσαν από κοινού το εν λόγω ερευνητικό πρόγραµµα και παρέδωσαν την από Μαΐου 2016 Τελική Έκθεση µε τίτλο: «Εκτίµηση της προέλευσης του Cr(VI) στο υπόγειο νερό ύδρευσης των ∆ηµοτικών ∆ιαµερισµάτων Ακρινής – Αγίου ∆ηµητρίου – Ρυακίου του ∆ήµου Κοζάνης». Σύµφωνα µε το πόρισµα της Μελέτης, η παρουσία στα υπόγεια νερά των υπόψη περιοχών του, ιδιαιτέρως επικίνδυνου για την ανθρώπινη υγεία, εξασθενούς χρωµίου αποδίδεται µε σαφήνεια στη λειτουργία του ατµοηλεκτρικού εργοστασίου της επιχειρήσεώς σας στον Άγιο ∆ηµήτριο (Α.Η.Σ. Αγίου ∆ηµητρίου), συγκεκριµένα δε αποδίδεται στην παραγόµενη από τον σταθµό αυτό τέφρα και στη διείσδυση αυτής µέσω της έκπλυσής της στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα από τον οποίο υδροδοτούνταν οι εν λόγω οικισµοί.
Αντιθέτως η έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για το εξασθενές χρώμιο στη λεκάνη Σαριγκιόλ, έδειξε ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου στα υπόγεια και επιφανειακά νερά της περιοχής Πτολεμαΐδας – Κοζάνης οφείλονται κατά κύριο λόγο σε φυσικούς παράγοντες ( πετρώματα της περιοχής) και στη χρήση λιπασμάτων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής, η δε επίδραση της στάχτης από τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ κρίθηκε αμελητέα.
kozan.gr
Τι φοβάται η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ;Αν η μελέτη τους στέκεται επιστημονικά, δεν έχουν τίποτα να φοβούνται.