Το βοιο ερημώνει και σβήνει μέρα και την μέρα και το κράτος αντί να πάρει μέτρα και να δώσει ζωή στην περιοχή την αντιμετωπίζει με πρωτοφανή αναλγησία .Οι λίγοι γέροντες που έχουν απομείνει στα χωρία μας φυλάσοντας “Θερμοπυλες” και τα κρατούν ζωντανά τυχγανούν καθημερινά θύματα της αδιαφορίας και την απανθρωπιάς του κράτους που τούς αντιμετωπίζει σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας αφού δεν τούς συμπεριφέρεται ούτε με την στοιχειώδη ανθρωπιά που τυγχάνουν οι κάτοικοι της Ουγκάντας.
Τα τελευταία χρόνια εκτός του ότι τους οδηγησει στην πενία με την περικοπή των πενιχρών συντάξεων επιχειρεί τώρα να τούς εξευτελίσει και να τους καταχαρακώσει την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια. Στην Κορυφή πάνω από μισό αιώνα λειτουργούσε το αγροτικό ιατρείο(από τα λίγα στην περίοχή) που ηταν πλήρως εξοπλισμένο. Ο αγροτικός γιατρός το επισκεπτόταν μία φορά την εβδομάδα κυρίως για συνταγογράφηση και σε περίπτωση που κάποιος ήταν ασθενής τον εξέταζε σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο για τον σκοπό αυτό χώρο. Ελα όμως που πρέπει το κράτος( που κατά τα άλλα ασκεί κοινωνική πολιτική και προστατεύει τους αδυνάτους) πρέπει να παρουσιάσει πλεονάσματα στερώντας ακόμη και από τους απόμαχους της ζωής την αξιοπρεπή και ανθρωπινή ιατρική εξέταση. Θύμα των περικοπών και το αγροτικό ιατρείο που αποφασίσθηκε από κάποιους καρεκλοκενταυρους οτι πρέπει να κλείσει φέτος το καλοκαίρι βάζοντας φέσι στους ιδιοκτήτες του ακινήτου ενοίκια δύο χρόνων.
Ετσι από το καλοκαίρι για πρώτη φορά όσοι θέλησαν να επισκεφθούν τον αγροτικό γιατρό τον βρίσκουν κάτω από τον πλάτανο του σχολείου όταν έχει ζέστη ή στο καφενείο και η εξέταση των ασθενών γίνεται ή υπαιθρίως η στην κουζίνα του καφενείου λόγω του σεβασμού στο ιατρικό απόρρητο. Μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε οι ιδιοκτήτες του ακινήτου που στεγαζόταν το αγροτικό ιατρείο δέχθηκαν να το παραχωρήσουν αμοισθεί προκειμένου οι συχωριανοί τους να τυγχάνουν μια ανθρωπινή και αξιοπρεπή ιατρική εξέταση. Αρχικά οι υπεύθυνοι δέχτηκαν αλλά στην συνέχεια έθεσαν θέμα του ποιός θα πληρώνει το πενιχρό ποσό των 10 ευρώ που ήταν ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Την δαπάνη αυτή ανέλαβε κι πάλι το χωριό.
Αλλά πάλι οι υπέυθυνοι του ΕΣΥ δεν εμειναν ικανοποιημένοι και απάιτησαν να τους διατεθεί χώρος σε δημοτικό κτιρίο. Τούς προσφέρθηκε το σχολείο αλλά επέλεξαν το γραφείο του δασκάλου που ο Πολιτιστικός Συλλογος φυλάσσει ολη την εκπαιδευτικη ιστορία του χωριού και φυσικά αρνηθηκε την παραχώρηση του. Απότελεσμα οι υπεύθυνοι του ΕΣΥ να απαιτούν από το χωριό την εκκένωση του αγροτικού ιατρείου και μάλιστα την μεταφορά του εξοπλισμού του με έξοδα του χωριού στο κέντρο υγεία Τσοτυλίου για να πεταχθεί σε κάποια αποθήκη και αχρηστευμένος να σαπίζει.
Με τέτοια κρατική αναλγησία και τέτοια παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών, προκειμένου για εμφανισθεί πλεονασματική και ανθούσα η κατά κοινή παραδοχή πτωχευμένη οικονομία μας δεν θα πρέπει πλέον κανένας να αναρωτιέται γιατί ερημώνουν τα χωριά μας αφού δεν εξασφαλίζεται για τους ανθρώπους τους, ούτε το ποιό βασικό αγαθό που είναι η παρακολούθηση της “υγεία” τους κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.
Μα καλά πέρυσι δεν εγκαινίασε ο υπουργός τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ Νίκος Παππάς τις εγκαταστάσεις ευρυζωνικού δικτύου με υπερυψηλές ταχύτητες στον Πεντάλοφο που θα προσέλκυαν επενδυτές και θα έφερναν πνοή ανάπτυξης στην περιοχή;
Όπως τα γράφει ο Βασίλης έχουν τα πράγματα. Το Βόιο, μια εξαιρετικής ομορφιάς περιοχή που μαγεύει όποιον πάει για πρώτη φορά, έχει αφεθεί στη…μοίρα του. Κανείς ”άρχοντας” τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον χρόνια δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την περιοχή. Αν κάποιος πάρει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας εδώ και πολλά χρόνια, θα δει σοβαρά κονδύλια για έργα υποδομής σε όλη την περιοχή εκτός του Βοΐου. Βεβαίως για το ”παράτημα” αυτό, φταίμε πρωτίστως όλοι εμείς οι καταγόμενοι από την περιοχή που έχουμε κάποια φωνή και τόσο καιρό σιωπούμε. Το Βόιο με τα κατάλληλα έργα υποδομής που μόνο με πολιτικές αποφάσεις μπορούν να προχωρήσουν, έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας τόπος που η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να χτυπήσει κόκκινο. Και αυτή η ανάπτυξη μπορεί να ”τραβήξει” πίσω πολλούς ανθρώπους της περιοχής που θέλουν να γυρίσουν αλλά μέχρι τώρα δε μπορούν. Η νέα Περιφερειακή Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου, έχει την υποχρέωση ν’ αλλάξει την εικόνα του Βοΐου. Βεβαίως η θεωρία από την πράξη απέχουν αρκετά, αλλά είναι κρίμα αυτός ο παράδεισος να μένει παρατημένος και χωρίς προοπτική.
Δεν αρκούν μόνο τα έργα υποδομής, χρειάζεται ευνοϊκό και σταθερό φορολογικό σύστημα για να προσελκύσει επενδυτές.
Τόπος που δεν έχει παιδιά δεν έχει μέλλον.
το κρατος κ το κρατος…αθανατο δημοσιο…εσεις δεν κανετε τιποτα για τον τοπο σας κ θελετε απο το κρατος…
Είδες κανέναν να επιστρέφει τα κλεμμένα. Όλοι φάγανε και όλοι έξω είναι. Την έχουν δει επάγγελμα και βόλεμα την πολιτική. Ότι φάμε και ότι πιούμε και ο λογαριασμός στον κοσμάκη! Θες να κάνουμε κι άλλα, όλο πληρώνουμε και φως στο τούνελ δε βλέπουμε ενώ το φαγοπότι συνεχίζεται. Εσύ μάλλον θα ξέρεις καλά…
Οργανωση των ηδη υπαρχοντων δομων διοικησης . Ξυπνηστε και Κουνηθητε. Κατα τα αλλα ανκο,μαγκο μονο προγραμματα για παρτυ τους,leader για το σπιτι του καθενος κλπ
Αυτοί λοιπόν που αναλαμβάνουν κάθε φορά τα ηνία του κρατους,έχουν την ευθύνη για τον εξευτελισμο των ανθρώπων σε υγεία παροχές ασφαλιση παιδεία (βασικά αγαθά για πολιτισμένη χώρα ),ακόμα και για τα τραγικά ποσοστά βαθυφτωχων Ελλήνων.
Όσο για αυτούς που διαχρονικά τους ψηφίζουν,η μισή ντροπή και ευθύνη δική τους.
Αν κάνουν πώς δεν το βλέπουν λόγω βολεψης,
Θα το δουν σε βάθος χρονου στους απογόνους τους.
Δεν φταίει καθολου το κρατος.
Όλα τα χωριά ρήμαξαν γιατί οι εκάστοτε πρόεδροι, δήμαρχοι που έβγαζε το κάθε χωριό τυφλωμενο από τον κομματισμο, συναγωνιζονταν σε ανικανότητα.
Όταν δε δίνουν οικόπεδα, δε γίνετε επέκταση σχεδίου στα χωριά και για να αγοράσεις οικόπεδο και να χτίσεις κοστίζει ενάμιση διαμέρισμα ποιος θα μείνει;
Άρχοντες με μόνο προσόν το κομματικό και όμως τους ψήφιζαν άσχετα αν τώρα βρίζουν (τους άλλους εννοείτε)
Μοναδικό “έργο” ένας επαναληπτικός κύκλος από μπετο και ασφαλτο κάθε 3 χρόνια .
Αυτούς διαλέξαμε εμείς φταίμε.
Τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγη ευθυνών.
Φταίνε οι ξένοι κλπ.
Δυστυχώς τώρα είναι αργά.
Πάνω κάτω η ίδια κατάσταση σε όλα τα χωριά
Στο πανέμορφο παραδοσιακό Ροδοχωρι με ευθύνη του τοτε υπουργού … Πολιτισμού κ ιωαννιδη και δημαρχευοντος Μαν ΓΚΑΣΗ σκέπασαν με τσιμέντο και πλάκα πανέμορφα πέτρινα γκαλντεριμια 500 χρόνων ..! Για να μην” τρανταζονται “οι κουρσάρες τους..!
Φέρε εσύ τουρίστες καο σου έχω άπειρα γκαλντερίμια να περπατήσουν!