Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σας προσκαλεί σε εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο: «Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής»
Η εκδήλωση είναι στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2018», με θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ». Πόλεις παλιές και νέες, μικρές και μεγάλες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες, αλλά κυρίως οι πόλεις που ζούμε, με το παρελθόν που κουβαλούν και τους τρόπους που βρίσκουν να το εντάσσουν στη σύγχρονη ζωή τους είναι οι πρωταγωνίστριες του εορτασμού. Είναι ανάγκη η πόλη να «εκτεθεί» ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο σε όλες του τις διαστάσεις και τη δυναμική του.
Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και την ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα ο εθνικός συντονιστής είναι η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ο εορταστικός χαρακτήρας του προγράμματος προσκαλεί τους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά με τρόπους λιγότερο ακαδημαϊκούς και περισσότερο βιωματικούς, ενώ σκοπός του είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 11:00, στο κλειστό Αμφιθέατρο Ποντοκώμης, Δήμου Κοζάνης. Φορέας συντονισμού είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και συνεργαζόμενοι φορείς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης, η Τ.Κ. Ποντοκώμης Δήμου Κοζάνης και ο Σύλλογος Κομμωτών Κοζάνης.
Περιλαμβάνει:
-
Παρουσίαση των ευρημάτων, με έμφαση στα νεολιθικά ειδώλια, των ανασκαφών της Εφορείας στην Ποντοκώμη, από την Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, Δρ Αρχαιολόγου, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Κοζάνης.
-
Κομμωτές / κομμώτριες του νομού Κοζάνης θα αναπαράγουν νεολιθικές κομμώσεις, χτενίζοντας γυναίκες της περιοχής.
Παράλληλα, πλούσιο εποπτικό υλικό και έκθεση φωτογραφίας θα φέρουν το κοινό σε επαφή με την ανασκαφική διαδικασία και τα ευρήματα του νεολιθικού οικισμού της Σουλουκιάς Ποντοκώμης, από όπου και προέρχεται το υλικό. 700 περίπου τμήματα πήλινων γυναικείων ειδωλίων θα μας εισάγουν με βιωματικό τρόπο στον γοητευτικό κόσμο των γυναικών της αρχαιότερης και μέσης Νεολιθικής περιόδου (6.500-5.500 π.Χ.).
Η εκδήλωση αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη τιμής σε όλες εκείνες τις σύγχρονες, αρχαίες και νεολιθικές πόλεις της κοιλάδας της Κίτρινης Λίμνης που ιδρύθηκαν, αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν στον ίδιο τόπο, μετακινούμενοι συχνά και για διάφορους λόγους από θέση σε θέση, με ή χωρίς τη θέλησή τους, από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.
Είσοδος ελεύθερη
Κομμωσεις γυναικων στη νεολιθικη εποχη;;;;;;;;αληθεια τωρα;;;;;;; και θα παει κοσμος να το παρακολουθησει;;;;;;αληθεια;;;;;
Δυστυχώς για σένα η κακία σου δν έπιασε κ ευτηχως για το χωριό μας που σε πληροφορώ ότι είχε αρκετό κόσμο κ παρακολουθησε τα ωραία αρχαία χτενίσματα που έγιναν. Μπράβο τους πολύ ωραία.
Κάποτε – ποτέ δεν είναι αργά – πρέπει να (ξανα)δούμε πως αξιοποιούνται τα (δημόσια, δλδ δικά μας) χρήματα που κατευθύνονται σε πολιτιστικές (;) δράσεις (;;) σαν την συγκεκριμένη.
Ή απλά να στείλουμε την ανακοίνωση στα παιδιά του “Ράδιο Αρβύλα” δια τα περαιτέρω…
Το αν οφείλουμε τιμή σε μετανάστες (τελευταία παράγραφος), κρατήστε το για τον εαυτό σας. Ισχύει κατά περίπτωση. Ίσως όχι για τις μεταναστεύσεις των γερμανικών φύλων στη ρωμαϊκή αυτο κρατορία, για παράδειγμα…
Άξιζε τον κόπο ότι κ να λες. Όσο για το δημόσιο χρήμα δν το πλήρωσε η Κοζάνη σας όπως ποιος ξέρει πόσα λεφτά ξόδεψε ο δήμος Κοζάνης για να φέρει την Χρυσπα να τραγουδισει στο πανυγηρη αν είναι δυνατόν να ξοδεύουν χρήματα σε τέτοιες συναυλίες την ώρα που η Ελλάδα περνάει κρίση