Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Κοζάνης- Γρεβενών: Περί διαλόγου με το Τ.Ε.Ε!

1 Οκτωβρίου 2018
12:38

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Το Τ.Ε.Ε ουδέποτε θέλησε ειλικρινά να ξεκινήσει ένας διάλογος σχετικά με το πλαίσιο και τους όρους άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού στην Ελλάδα και αυτό διότι θα έρχονταν στην επιφάνεια μια σειρά από ζητήματα όπως:

  • η νομοθεσία που προβλέπει τα επαγγελματικά δικαιώματα, η οποία, τουλάχιστον για τις κλασικές ειδικότητες, ανάγεται στη δεκαετία του ‘30
  • οι αλληλοεπικαλύψεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των Διπλωματούχων Μηχανικών,
  • ο τρόπος έκδοσης της άδειας άσκησης επαγγέλματος (προφορικές εξετάσεις στην διπλωματική εργασία), βάσει της οποίας αποκτούν αμέσως το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού απεριορίστως και όχι σταδιακά, όπως συμβαίνει για άλλα επαγγέλματα στην Ελλάδα (πχ δικηγόροι).

Εάν άνοιγαν τέτοια ζητήματα, το Τ.Ε.Ε θα βρίσκονταν εκτεθειμένο, όπως και το ίδιο γνωρίζει, και για αυτό το λόγο ο διακαής του πόθος ήταν και είναι να έχει ενεργό ρόλο στον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ανταγωνιστών του, στην αγορά εργασίας, δηλαδή των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Το 2003 το Υπουργείο Παιδείας, μετά από εισήγηση των αρμοδίων Τμημάτων και Σχολών, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, είχε συντάξει σχέδια Π.Δ για τα επαγγελματικά δικαιώματα αρκετών ειδικοτήτων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, όπως: α) Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνικής, Μηχανικών Αυτοματισμού, β) Ναυπηγών Μηχανικών, γ) Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών, δ) Μηχανικών Βιομηχανικής Πληροφορικής τα οποία είχαν υπογραφεί από όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς. Για την έκδοση τους εκκρεμούσε μόνο η κατά νόμο επεξεργασία από το Σ.τ.Ε καθώς και η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επισημαίνουμε, μάλιστα, ότι το σχέδιο Π.Δ της περίπτωσης α) είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ «ΤΕΧΝΙΚΟ ΒΗΜΑ» την άνοιξη του 2005.

Παρελκυστική τακτική

Το Τ.Ε.Ε τότε, μπροστά στον κίνδυνο να εκδοθούν τα παραπάνω σχέδια Π.Δ, “θυμήθηκε” να αποστείλει στην Ε.Ε.Τ.Ε.Μ έγγραφο με ημερομηνία 8-5-2003, με το οποίο καλούσε την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ να συμμετάσχει σε Επιτροπή που λειτουργούσε ήδη “με ευθύνη” του Τ.Ε.Ε, έτσι ώστε να “δοθεί λύση στο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τεχνικών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης”.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ δεν αρνήθηκε το διάλογο και απάντησε στο Τ.Ε.Ε, με το υπ’ αριθ.: 1464/22-05-2003 έγγραφο της, το οποίο είχε εγκριθεί από την τότε Διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ομόφωνα, αναφέροντας ότι είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο σε ισότιμη βάση, αρκεί πρώτα η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε, ως δείγμα καλής θέλησης να:

  • σταματούσε την εκστρατεία λάσπης και την κατασυκοφάντηση των Μηχανικών Τ.Ε.Ι και των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τους μέσω του «Ενημερωτικού Δελτίου» καθώς και την “αξιοποίηση” μελών του Τ.Ε.Ε τα οποία κατείχαν νευραλγικές θέσεις στις δημόσιες Υπηρεσίες, στις επιτροπές σύνταξης Π.Δ, κανονισμών σε βάρος των μελών μας.
  • σταματούσε την παράνομη παρακράτηση του 2% υπέρ Τ.Ε.Ε από τις αμοιβές μελετών ή επίβλεψης έργων ή εργασιών Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι-μελών της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και να επέστρεφε τα έως τότε παρακρατηθέντα στους δικαιούχους.
  • έδινε οδηγίες στους εκπροσώπους του στο Δ.Σ του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε να άρουν τα εμπόδια εγγραφής σ’ αυτό των Μηχανικών Τ.Ε.Ι. ελευθέρων επαγγελματιών κ.λ.π.
  • διακήρυττε ότι τα δικαστήρια δεν μπορούν να κρίνουν τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά θέματα των Μηχανικών.
  • μην αμφισβητούσε τον αυτόνομο ρόλο των Μηχανικών Τ.Ε.Ι. κατά την άσκηση του Επαγγέλματος.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ επεσήμανε στο ανωτέρω έγγραφο της ότι “εάν εξασφαλιστούν οι παραπάνω προϋποθέσεις είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των Μηχανικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα) στην χώρα μας με βάση την κατεύθυνση των Σπουδών τους (ειδικότητα) αλλά και των άλλων τεχνικών πάντα σε ισότιμη βάση.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην τελευταία, προφητική, με τα σημερινά δεδομένα, παράγραφο του εγγράφου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (2003), στην οποία αναφέρεται ότι: “Είμαστε βέβαιοι ότι οι επερχόμενες εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη θα δικαιώσουν τον πολυετή και άνισο αγώνα τον οποίο διεξάγει ο φορέας μας με στόχο τον εξορθολογισμό της τεχνικής νομοθεσίας στην χώρα μας και την εναρμόνιση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού με όσα ισχύουν στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες”.

Τονίζουμε ότι το έγγραφο αυτό ήταν γνωστό στα τότε μέλη της Κεντρικής Διοίκησης της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, όπως επίσης και στα μέλη των Διοικήσεων των Νομαρχιακών της Τμημάτων, ανάμεσα στα οποία είναι και αρκετοί από αυτούς, οι οποίοι κατηγορούν σήμερα την Ένωση για την “απροθυμία” συζήτησης με το Τ.Ε.Ε!!!

Για την ιστορία επισημαίνουμε τα εξής: τα σχέδια Π.Δ προωθήθηκαν στο Σ.τ.Ε, το οποίο όμως καθυστέρησε την επεξεργασία τους, με αποτέλεσμα όταν άλλαξε η Κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2004, το Σ.τ.Ε τα επέστρεψε στον νέο Υπουργό, ο οποίος δεν προχώρησε στην επαναπροώθηση τους. Ενδεχομένως να βρίσκονται ξεχασμένα στα συρτάρια του Υπουργείου.

Για όσους αναρωτιούνται, το Τ.Ε.Ε δεν έχει απαντήσει έως σήμερα στο έγγραφο (του 2003) της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Προφανώς επιθυμεί συνομιλητές, πρόθυμους να αποδεχθούν, άνευ ορίων, τις απόψεις του.

Ανενεργός Νόμος

Περάν των πιο πάνω υπενθυμίζουμε ότι, σε εφαρμογή του άρθρου 23 του Ν.4233/2014, που ορίζει ότι: «Ειδικά, το ΤΕΕ επιτρέπεται να συμμετέχει από κοινού με την ΕΕΤΕΜ και με φορείς του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπούς:
ε) την πιστοποίηση φυσικών και νομικών προσώπων, εγκαταστάσεων και κατασκευών συναφών με την τεχνική, επιστημονική, κατασκευαστική και βιομηχανική δραστηριότητα και
στ) την τήρηση Μητρώων φυσικών και νομικών προσώπων συναφών δραστηριοτήτων»,

η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ έστειλε 2 έγγραφα στο Τ.Ε.Ε (στις 27-03-2014 και στις 14-05-2014), με τα οποία ζητούσε «την έναρξη συνομιλιών για την υλοποίηση του άρθρου 23 προς όφελος του τεχνικού κόσμου και πρωτίστως για την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

Το Τ.Ε.Ε ουδέποτε απάντησε στα εν λόγω έγγραφα. Προφανώς διότι θέλει να αναλάβει τις αρμοδιότητες αυτές, μόνο του.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Όπως το 2003 έτσι και τώρα, το Τ.Ε.Ε χρησιμοποιεί παρελκυστικές τακτικές, προκειμένου να μην δοθεί λύση στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Το 2017, με εκφρασμένη την πρόθεση του Υπουργού για ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων, όλων των Τμημάτων Α.Ε.Ι, με νόμο, και με κατατεθειμένη στο Υπουργείο Παιδείας την πρόταση νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι, το Τ.Ε.Ε, χρησιμοποιώντας τους “πρόθυμους” εντός των τειχών, αποφάσισε να ιδρύσει «Τμήμα Αποφοίτων Σχολών Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», επιχειρώντας τη χειραγώγηση του Κλάδου μας.

Επισημαίνουμε ότι κάποιοι εξ’ αυτών που συνυπέγραψαν το αίτημα για τη δημιουργία του Τμήματος, ήταν μεταξύ ΕΚΕΙΝΩΝ που είχαν συναποφασίσει (2003) την αποστολή του εγγράφου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ προς το Τ.Ε.Ε!!!

Οι πραγματικές προθέσεις του Τ.Ε.Ε για την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού εκφράστηκαν με τις δηλώσειςτης Προέδρου της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (16-02-2018), όπου δήλωσε ότι μόνο οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί μπορούν να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον κατά την άσκηση τεχνικών επαγγελμάτων, ενώ οι Μηχανικοί 4ετούς φοίτησης Ανώτατης Εκπαίδευσης ΔΕΝ μπορούν να αναλάβουν την μελέτη, επίβλεψη, ολοκληρωμένο προγραμματισμό και διεύθυνση έργων!!

Δηλαδή, σύμφωνα με τις απόψεις του Τ.Ε.Ε, ο απόφοιτος του 4ετούς Α.Ε.Ι θα χρειάζεται μια ζωή συνυπογραφή από Διπλωματούχο για οιαδήποτε μελέτη και θα κάνει αυτόνομα μόνο κατασκευή, για την οποία δεν χρειάζεται καν πτυχίο!!

Μάλιστα όπως η ίδια η πρόεδρος της Αντιπροσωπείας αναφέρει (στο τέλος της τοποθέτησης της) για να καταφέρει το Τ.Ε.Ε τους σκοπούς του, πήρε την απόφαση για “δημιουργία τμήματος πτυχιούχων ΤΕΙ, κατά συνέπεια και 4ετών πανεπιστημιακών σπουδών”.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στόχος του Τ.Ε.Ε είναι η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, διότι αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια του. Αν ξεπεραστεί το “εμπόδιο” αυτό, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διαβάθμιση της «πυραμίδας» των τεχνικών επαγγελμάτων, καταπώς βολεύει το Τ.Ε.Ε.

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα;

Το μέγεθος του προβλήματος που ακούει στο όνομα “άνοιγμα του επαγγέλματος” γίνεται αντιληπτό και από το άρθροτου κ. Κ. Κρεμαλή μέλους του Τ.Ε.Ε, στο οποίο θίγεται και το ζήτημα των αλληλοεπικαλύψεων στα επαγγελματικά δικαιώματα των Διπλωματούχων Μηχανικών.

Όταν το Τ.Ε.Ε δεν μπορεί να ρυθμίσει τα του οίκου του είναι αφελές και συνάμα επικίνδυνο να νομίζει κανείς ότι είναι σε θέση (ακόμα και αν είχε την αρμοδιότητα) να ρυθμίσει συνολικά το επάγγελμα του Μηχανικού, και μάλιστα κατά τρόπο δίκαιο για εμάς.

Τούτο επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση του Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε, στην οποία αναφέρεται ότι “Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας ούτε καν για τα αυτονόητα όπως ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων μας και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ανάλογα με το γνωστικό και επιστημονικό μας επίπεδο και αντικείμενο.

Βέβαια το ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό σημείο της συγκεκριμένης ανακοίνωσης είναι η αναφορά πως: “Μας διαφεύγει ότι έρχεται τεράστια πίεση από κάτω και σε λίγο δεν θα έχουμε να συζητάμε μόνο με μέλη της ΕΕΤΕΜ, αλλά με κάθε έναν που πιθανόν να έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια και να τα φέρνει ως πιστοποιητικά ανώτατων σπουδών. Νομίζω μάλιστα ότι τώρα είναι ο χρόνος επίκαιρος. Ακούτε τις διαφημίσεις στη τηλεόραση από τα διάφορα ΙΕΚ.

Η “τεράστια πίεση που έρχεται από κάτω”, (ευθεία αναφορά στα περί πυραμίδας των τεχνικών επαγγελμάτων), δεν μπορεί να είναι άλλη πέρα από την πάγια άποψη της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για τον αυτόνομο ρόλο των Μηχανικών Τ.Ε.Ι κατά την άσκηση του επαγγέλματος, όπως αυτή έχει εκφρασθεί στη σχετική πρόταση νόμου της Ένωσης.

Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ευθεία προσπάθεια υποβάθμισης του Κλάδου μας, την οποία επιχειρεί το Τ.Ε.Ε με το να “εξισώνει” τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι με “κάθε έναν που πιθανόν να έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια και να τα φέρνει ως πιστοποιητικά ανώτατων σπουδών”. Άλλωστε αυτό συμβαδίζει απόλυτα και με την άποψη του Τ.Ε.Ε για την “εν μια νυκτί ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι” με τον Ν.2916/01.

Και για όσους ενδεχομένως πιστεύουν ότι το Τ.Ε.Ε, το τελευταίο διάστημα (δηλαδή από τις 16 Φεβρουαρίου, όταν έγιναν οι δηλώσεις της Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε, μέχρι και σήμερα) άλλαξε τακτική – στρατηγική απέναντι στον Κλάδο, ας διαβάσουν τη γνώμη της Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε για το ΠΑ.Δ.Α, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο φύλλο της Τετάρτης 29-08-2018 της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Η θέση μας είναι σταθερή

Για να είναι ένας διάλογος, ουσιαστικός θα πρέπει να έχουν τεθεί εξ’ αρχής ορισμένες προϋποθέσεις και αρχές, οι οποίες θα πρέπει να είναι αποδεκτές από όλους τους συμμετέχοντες. Σε αντίθετη περίπτωση είναι προσχηματικός και χρησιμεύει μόνο για να “νομιμοποιήσει” τα όποια αποτελέσματα, ακόμα και όταν αυτά δεν είναι ομόφωνα.

Προφανώς το Τ.Ε.Ε, ούτε τότε, ούτε και τώρα, ενδιαφέρεται να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για το επάγγελμα του Μηχανικού.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά: η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ είναι ανοιχτή στο διάλογο για τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού στη χώρα, αρκεί να είναι από μηδενική βάση για όλους, εφόσον πρώτα η Πολιτεία λύσει το ζήτημα του πλαισίου επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, το οποίο είναι αρμοδιότητα των Επιστημονικών Συμβουλίων των Τμημάτων των Σχολών, των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι και του Επαγγελματικού τους Φορέα!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

4 σχόλια

  • Οι μηχανικοι βιομηχανικης πληροφορικης ηταν ΠΣΕ κι εβγαλαν επαγγελματικα δικαιωματα οταν οι μηχανικοι βιομηχανικου σχεδιασμου παροτι παλαιοτεροι και με βαρβατες σπουδες δεν ειχαν. Ακομη και μεταξυ τμηματων αδικιες ,οπως και το τμημα επιστημων τεχνης στα Γιαννενα. Ελλας το μεγαλειο σου μια ζωη ο γνωστος του γνωστου και η βολεψη της βολεψης.

    • Ενω εσεις μεσ τη γνωση και την επαρκεια,γι αυτο ρημαξατε τις πολεις. Απαραδεκτοι και θρασεις κανετε τους θεους ενω ειστε υπολογοι.

    • Μηχανικοι ειναι και οι αποφοιτοι του ΤΕΙ ειτε σας αρεσει ειτε οχι. Το τι σπουδασε ο καθενας το γραφει το αναλυτικο προγραμμα σπουδων και η ειρωνια ειναι οτι το διδαχθηκε απο εσας που αντιδρατε γιατι εσεις εισασταν οι καθηγητες οι επικουροι,οι αναπληρωτες,οι τακτικοι και τωρα ενω εσεις οι μηχανικοι ΑΕΙ που δουλεψατε στα ΤΕΙ γινεστε κατευθειαν καθηγητες ΑΕΙ με την συνενωση χτυπιεστε μεσω ΤΕΕ για τους αποφοιτους σας. Κομπλεξικοι αν μη τι αλλο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι