Θέμης Μουμουλίδης: «Σημαντική εξέλιξη, η δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών για άμεση νομοθέτηση ενιαίου ΦΠΑ 6% σε όλες τις μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες, μουσικές παραστάσεις . Μεγάλη ανάσα για τους Ελληνες δημιουργούς»

23 Οκτωβρίου 2018
15:34

Η επίκαιρη ερώτηση εκ μέρους του σκηνοθέτη και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης προς την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου προκάλεσε μια εξαιρετικής σημασίας δέσμευση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών .

Η δέσμευση αφορά στην άμεση μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6% σε συναυλίες και μουσικές παραστάσεις, γεγονός που θα δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στο χώρο της μουσικής και του ελληνικού τραγουδιού.

«Στην ουσία πρόκειται για μια άδικη υπερφορολόγηση της μουσικής έναντι των άλλων τεχνών ( ο ΦΠΑ πχ στα εισιτήρια του θεάτρου είναι 6% ) , που επιβλήθηκε με τη διαδοχική αύξηση του ΦΠΑ στις συναυλίες από 13% σε 23% και τελικά σε 24% , καθώς η αύξηση αυτή κατέστησε τις συναυλίες και κάθε είδους ζωντανή εμφάνιση μουσικών [live] είδος πολυτελείας, οδηγώντας συνθέτες , μουσικούς , ερμηνευτές αλλά και μια σειρά παράλληλων επαγγελμάτων,(ηχολήπτες, ηλεκτρολόγους, φροντιστές ,φωτιστές κ.λ.π.) στην ανεργία και την ένδεια, αφού πλέον η παραγωγή συναυλιών καθίσταται οικονομικά ασύμφορη» υποστήριξε με την επίκαιρή ερώτησή του ο βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης και συνέχισε κλείνοντας την πρωτολογία του :

« O ΦΠΑ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του εισιτηρίου και η τιμή του εισιτηρίου αποτελεί βαρόμετρο στην ψυχολογία των θεατών. Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες δημιουργοί και καλλιτέχνες πλήττονται από ανεργία που υπερβαίνει το 95%, δηλαδή ο χώρος του σύγχρονου πολιτισμού είναι ο χώρος που πλήττεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, και στη χώρα μας ο σύγχρονος πολιτισμός κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι ο μεγάλος αδικημένος, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε στην επιβίωση επαγγελμάτων που λόγω της εκρηκτικής ανεργίας τείνουν να εξαφανιστούν.»

Η Υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας στον βουλευτή αποδέχτηκε το αίτημα, αναγνωρίζοντας ότι ο πολιτισμός ήταν ένα από τα πεδία που επλήγησαν ιδιαίτερα στο χρόνια της κρίσης.

«Ενας από τους κεντρικούς στόχους για την περίοδο που διανύουμε, καθώς αφήνουμε πίσω μας τα μνημόνια, είναι η αποκατάσταση της πρόσβασης στα αγαθά του πολιτισμού, στις τέχνες και την ψυχαγωγία. Δεν το θεωρούμε δευτερεύον, είναι κομμάτι του σχεδίου μας για την επόμενη μέρα. Ως Υπουργείο Οικονομικών συμφωνούμε στη μείωση του ΦΠΑ, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη παροχή- στο 6%. Το μέτρο αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί άμεσα να επηρεάσει θετικά το κόστος που έχει για τους πολίτες η παρακολούθηση των συναυλιών και των ζωντανών μουσικών παραστάσεων. Μπορεί επίσης να στηρίξει και όσους εργάζονται στα παρασκήνια, τα επαγγέλματα δηλαδή που σχετίζονται με τα θεάματα, τεχνικοί, ηχολήπτες κλπ που θα μπορέσουν να έχουν μεγαλύτερες απολαβές»

Στη δευτερολογία του ο Θέμης Μουμουλίδης επεσήμανε ως εξαιρετικά θετική και αισιόδοξη την αντίδραση της Υπουργού, τονίζοντας ότι ο ελληνικός πολιτισμός υστερεί στις συζητήσεις που γίνονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ότι η συζήτηση αυτή αποτελεί μια από τις ελάχιστες φορές στα τελευταία δέκα χρόνια που ακούγονται φωνές υπέρ των Ελλήνων δημιουργών. Ο χώρος του ελληνικού τραγουδιού και της ελληνικής μουσικής, έχει προσφέρει τα μέγιστα στον σύγχρονο πολιτισμό και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής της ελληνικής κοινωνίας.

«Είναι υποχρέωσή μας» συνέχισε ο κύριος Μουμουλίδης, «να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον προστασίας και εξωστρέφειας που τελικό αποδέκτη θα έχει τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, την ελληνική κοινωνία, αφού η μείωση του ΦΠΑ στην χαμηλότερη κατηγορία θα δημιουργήσει χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων, μικρότερη ανεργία, μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και μεγαλύτερα έσοδα. Επομένως ζήτημα δημοσιονομικού κόστους δεν υφίσταται. Για την ιστορία θα ήθελα να αναφέρω -μιας και ομνύουμε σε μια διαφορετική Ευρώπη- τι ισχύει στην Ευρώπη. Στο συγκεκριμένο λοιπόν ζήτημα ο ΦΠΑ στην Κύπρο είναι 5%, στο Βέλγιο 6%, στη Γερμανία 7%, ενώ η Γαλλία, είναι η χώρα που υπερασπίζεται τον σύγχρονο πολιτισμό της ως ένα ισχυρό εθνικό κεφάλαιο, που για οποιαδήποτε παράσταση σκηνικού θεάματος, για θέατρο, μουσική, χορό, μουσικό θέατρο, ο ΦΠΑ είναι 2,1% για τις πρώτες εκατόν σαράντα παραστάσεις. Μετά την εκατοστή τεσσαρακοστή πρώτη παράσταση ο ΦΠΑ γίνεται 5,5%.»

Και κατέληξε: «Θα θέλαμε να μελετήσετε με καθαρότητα το ζήτημα του ενιαίου ΦΠΑ 6% σε όλη τη δραστηριότητα των παραστατικών τεχνών, θέατρο, μουσική, συναυλίες σύγχρονης κλασσικής μουσικής, χορού και ιδιαίτερα του μουσικού θεάτρου».

Κλείνοντας τη συζήτηση η Υπουργός ανέφερε ότι «ως Υπουργείο Οικονομικών που μας ενδιαφέρουν τα δημόσια έσοδα, καθώς αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον καλλιτεχνικό χώρο, θα έχουμε κι εμείς τα ανάλογα αποτελέσματα και αυτό είναι πολύ θετικό»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμη Μουμουλίδη

Σκηνοθέτη – βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης

6 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι