Την προμήθεια εφεδρικών λεβήτων διπλού καυσίμου, αερίου και πετρελαίου, για την εξασφάλιση της τηλεθέρμανσης στις πόλεις του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας προτείνει το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο οι συγκεκριμένες περιοχές να μείνουν χωρίς τηλεθέρμανση όσο διαρκεί η αβεβαιότητα για την τύχη των λιγνιτικών σταθμών Αμυνταίου και Καρδιάς της ΔΕΗ.
Η Κομισιόν δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας για την παράταση των ωρών λειτουργίας του Αμυνταίου με παράλληλη περιβαλλοντική αναβάθμιση, αλλά και η ΔΕΗ, δεν φαίνεται να έχει καταλήξει στο σχήμα με τη συμμετοχή ιδιωτών που θα μπορούσε να αναλάβει το έργο, παρά τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις και τις επαφές με επιχειρηματικούς ομίλους.
Όπως φαίνεται τόσο η ΔΕΗ όσο και το ΥΠΕΝ έχουν αποφασίσει ότι το Αμύνταιο θα συνεχίσει να λειτουργεί, με βάση νόμο του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη που δίνει στο σταθμό επιπλέον 17.500 ώρες ζωής. Ο νόμος αυτός δεν φαίνεται να έχει προηγούμενη έγκριση από την ΕΕ. Έτσι, αν η Κομισιόν κρίνει ότι η παράταση Σκουρλέτη δεν είναι σύννομη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Πάντως η ελληνική πλευρά ελπίζει στις χρονοβόρες διαδικασίες των Βρυξελλών μέχρι να διαπιστωθεί η παράβαση για να περάσει τουλάχιστον η εφετινή χειμερινή περίοδος.
Οι μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς έχουν τεθεί από το 2016 σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17,5 χιλ. ωρών ως το 2023, για περιβαλλοντικούς λόγους.
Όμως οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου στο διάστημα από 1/1/2016 και ως 1/8/2018 λειτούργησαν επί 15.964 ώρες, έχουν λειτουργήσει και στο ενδιάμεσο και οι ώρες που απομένουν εκπνέουν μέσα στον Νοέμβριο.
Για τις δύο μονάδες της Καρδιάς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, οι ώρες λειτουργίας εξαντλούνται ως τα μέσα του 2019 και η ΔΕΗ δεν έχει ζητήσει παράταση.
Σε αναζήτηση λύσεων για την τηλεθέρμανση
Στο πλαίσιο αυτό το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας θέτει επί τάπητος την ανάγκη να εξεταστούν άμεσα εναλλακτικές λύσεις, όπως το CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο).
«Θεωρείται απαραίτητη η εξέταση άμεσης προμήθειας και εγκατάστασης εφεδρικών λεβήτων διπλού καυσίμου (αερίου – πετρελαίου) προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, ποιοτική παροχή ενέργειας και ασφάλεια εφοδιασμού», αναφέρει χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης.
Η τηλεθέρμανση, η οποία επί δεκαετίες εξασφαλίζεται από τα λιγνιτικά εργοστάσια της περιοχής, είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυροματίδη, με τον υφιστάμενο σχεδιασμό για την περιοχή, η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας θα εξυπηρετηθεί από τον νέο ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 όταν τεθεί σε λειτουργία μετά το 2021 και έως τότε θα στηρίζεται στον ΑΗΣ Καρδιάς.
Για την περίπτωση του Αμυνταίου δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση και η τηλεθέρμανση εξαρτάται από την πιθανότητα αναβάθμισης της υφιστάμενης μονάδας.
Σε επίπεδο υποδομών εναλλακτικών λύσεων, η Πτολεμαΐδα διαθέτει περιορισμένη εφεδρεία για κάλυψη φορτίων αιχμής και εφεδρείας / εκτάκτων αναγκών, ενώ στο Αμύνταιο που δεν διαθέτει αντίστοιχα συστήματα δρομολογείται η κατασκευή εναλλακτικής πηγής θερμότητας με χρήση βιομάζας.
Στην παρούσα φάση, όλες οι μονάδες της ΔΕΗ που προαναφέρθηκαν έχουν καταναλώσει σημαντικό αριθμό ωρών λειτουργίας, με αποτέλεσμα την άμεση διακοπή λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου και την αδυναμία λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας μετά το πέρας της φετινής θερμαντικής περιόδου, γεγονός που θα δημιουργήσει κενό τροφοδοσίας των πόλεων για τα επόμενα χρόνια μέχρι να είναι διαθέσιμες οι διάδοχες τεχνικές λύσεις, καθώς οι προσπάθειες που έχουν ανακοινωθεί από την ΔΕΗ για την επέκταση των ωρών λειτουργίας δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα.
Το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστούν συνολικά οι συνθήκες λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων με την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου και δεσμευτικού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των απαιτήσεων κάλυψης φορτίου των τηλεθερμάνσεων και μακροχρόνια μέτρα εφεδρείας, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
www.worldenergynews.gr
Ναι αλλά τζάμπα αέριο ποιος θα δώσει; ενώ τηλεθερμανση ο ΖΑΜΑΝΙΔΗ δεν πληρώνει….
Οι τεχνικές λύσεις που προτείνονται για αξιοποίησή τους
στην Τηλεθέρμανση είναι βιαστικές και πολύ ακριβές για τον
καταναλωτή.
Έτσι έτσι. Κρατήστε τον λιγνίτη για να τον καίτε όταν έχει ανάγκη η Γαλλία για ρεύμα και εμείς να αγοράζουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αλλά τί να σας κάνω; Που ολόκληρος ο νομός κοιμάται όρθιος. Εγώ δεξιός δεν υπήρξα ποτέ. Και να πω την αλήθεια μου ποτέ μου δεν τον χώνεψα. Αλλά αν ζούσε τώρα ο Μαυρομάτης, όλη η πόλη θα ήταν στις πύλες των ΑΗΣ. Το είχε κάνει για να πάρει την τηλεθέρμανση και για αυτό έμεινε στην ιστορία. Τώρα; Ποιός;