Συνέχεια της ενδιαφέρουσας συνέντευξης του Γ. Χιωτίδη στο kozan.gr – Τι λέει για τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, την Παθολογική του «Μαμάτσειου» και το Τμήμα Χημειοθεραπείας του «Μποδοσάκειου»

4 Νοέμβριος 2018
08:54
Κανένα σχόλιο

Συνέντευξη για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις παροχές της δευτεροβάθμιας περίθαλψης υγείας στην περιοχή, παραχώρησε στο kozan.gr ο Διοικητής των Νοσοκομείων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας, Γιώργος Χιωτίδης.

Ο Διοικητής αναφέρθηκε στις υπάρχουσες ανάγκες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αξιολόγησε το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών των νοσοκομείων και έθεσε τους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο kozan.gr:

Ν.Χ.: Είστε διοικητής σε 3 νοσοκομεία. Εύλογα θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί, πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε τόσα θέματα ;

Γ.Χ.: Κοιτάξτε, όσο δύσκολο και αν είναι, σου αναθέτουν μία δουλειά και πρέπει να την κάνεις συναισθανόμενος το μέγεθος των ευθυνών. Δεν υπάρχει δεν μπορώ. Κάνεις ότι καλύτερο μπορείς.

Ν.Χ.: Αυτή τη στιγμή, πού υστερούν και σε ποιές ειδικότητες ιατρικού προσωπικού, τα δύο μεγάλα νοσοκομεία (Κοζάνης & Πτολεμαΐδας);

Κοιτάξτε την τελευταία τριετία-μιλώντας για τα νοσοκομεία της Κοζάνης – Πτολεμαΐδας πρωτίστως- έχουν έρθει εικοσιπέντε μόνιμοι γιατροί. Επίσης, το ισοζύγιο των επικουρικών γιατρών είναι θετικό, είναι συν επιπλέον δέκα άτομα. Αυτή την περίοδο που μιλάμε έχουν συγκροτηθεί ήδη τα συμβούλια κρίσεων και έχουν αξιοποιηθεί αρκετές περιπτώσεις για άλλους εννέα γιατρούς του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και για άλλους έξι γιατρούς του Νοσοκομείου Κοζάνης, μόνιμους πάντα. Παρά την σημαντικότατη αυτή ενίσχυση σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό, υπάρχουν ακόμα κάποιες ελλείψεις, ιδιαίτερα σε ειδικότητες τέτοιες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες από την μεριά των νοσοκομείων.

Ν.Χ.: Σε ποιες ειδικότητες αναφέρεστε;

Γ.Χ.: Για παράδειγμα γαστρεντερολόγους και πνευμονολόγους στην Πτολεμαΐδα που δεν υπάρχουν, επίσης νευρολόγους στην Πτολεμαΐδα, στην Κοζάνη θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε ακόμη έναν νευρολόγο, οπωσδήποτε χρειαζόμαστε έναν αιματολόγο, χρειαζόμαστε επιπλέον μόνιμους γιατρούς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών παρά το γεγονός ότι αυτή την περίοδο σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις για τέσσερις ακόμη μόνιμους γιατρούς. Οπωσδήποτε υπάρχουν κλινικές που λόγω του φόρτου εργασίας, όπως για παράδειγμα η παθολογική κλινική, χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό. Υπάρχουν ελλείψεις, δεν είναι τόσο σημαντικές όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια αλλά αν θέλουμε να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα, οπωσδήποτε θα πρέπει μέσα στο 2019 να αποκτήσουμε και αυτές τις επιπρόσθετες ειδικότητες.

Ν.Χ.: Το νοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται επαρκές;

Γ.Χ.: Εκεί δυστυχώς η έλλειψη είναι μεγαλύτερη. Και εκεί υπήρξε ένα θετικό αποτέλεσμα την την τελευταία τριετία, αλλά ποσοτικά όχι στον βαθμό που θα ήταν αρκετός για να καλύψει όλες τις ανάγκες. Για παράδειγμα, σήμερα προγραμματίζουμε να κάνουμε ΜΕΘ στην Κοζάνη, έχουμε στείλει το προσωπικό της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας για εκπαίδευση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει καθήκοντα σε ΜΕΘ, ωστόσο θα έχουμε ελλείψεις στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Άρα εκεί χρειάζεται πρόσθετο προσωπικό. Στην Κοζάνη χρειαζόμαστε επίσης και πρόσθετο προσωπικό στην καθαριότητα και την φύλαξη, και ενδεχομένως σε κάποιους επιπλέον παρασκευαστές. Όσον αφορά το διοικητικό προσωπικό, είμαστε εντάξει. Η Πτολεμαΐδα έχει ελλείψεις και στο νοσηλευτικό αλλά και στο διοικητικό προσωπικό. Στη Φλώρινα επίσης αναμένονται προσλήψεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Φλώρινας είναι αυτή τη στιγμή η Παιδιατρική Κλινική, που λειτουργεί με δάνειες δυνάμεις από όμορα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της τρίτης ΥΠΕ. Αυτό το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, διότι θα έρθουν δύο μόνιμοι παιδίατροι, συν μία παιδίατρος που θα επιστρέψει στις αρχές του 2018 από άδεια ανατροφής τέκνου. Οι ελλείψεις που υπήρχαν στη Φλώρινα παλαιότερα σε ορθοπεδικούς και χειρουργούς έχουν καλυφθεί, ενώ υπάρχουν και κρίσεις που είναι σε εξέλιξη, οπότε πιστεύω ότι και εκεί θα είμαστε καλά σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό. Στη Φλώρινα υπάρχει επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και σχετική επάρκεια διοικητικού προσωπικού. Δηλαδή η Φλώρινα, πιθανότατα να είναι καλύτερα σε όλα τα επίπεδα μέσα στους πρώτους μήνες του 2019.

Ν.Χ.: Θεωρείτε ότι το επίπεδο των παροχών υγείας στην περιοχή μας με τα παρόντα δεδομένα, είναι ικανοποιητικό; Ποιες βελτιωτικές αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν;

Γ.Χ.: Ναι, κρίνω ότι είναι ικανοποιητικές για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που αυτά τα νοσοκομεία προσφέρουν. Υπάρχουν βέβαια σαφείς δυνατότητες βελτίωσης στα πλαίσια ενδεχομένως ενός στρατηγικού σχεδιασμού για μία ορθολογικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και εάν υπήρχε μία οριακή αύξηση των δυνατοτήτων που έχουμε ξεφύγει και από τα μνημόνια κάπως, να ξοδεύουμε περισσότερα, γιατί υπάρχουν κάποια όρια στην εκτέλεση των προϋπολογισμών, βεβαίως η κατάσταση θα ήταν καλύτερη.

Ν.Χ.: Toν περασμένο Ιούλιο υπεγράφη από τον Π. Πολάκη η έγκριση εκπόνησης της μελέτης και υλοποίησης του έργου: «Προσθήκη νέας πτέρυγας Χειρουργικού και Παθολογικού Τομέα στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης». Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε; (Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 12.500.000 €)

Γ.Χ.: Μιλάμε για επέκταση που θα καλύψει τον Χειρουργικό και Παθολογικό Τομέα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποια δυσλειτουργία σε σχέση με την προκήρυξη της μελέτης, κάποια θέματα δηλαδή σε σχέση με το ύψος του προϋπολογισμού της μελέτης, νομίζω όμως ότι αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί. Αυτό [το έργο] είναι με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέχρι το 2020, δεν ξέρω αν υπάρχουν κάποιες γέφυρες με το επόμενο ΕΣΠΑ… Το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το Νοσοκομείο Κοζάνης διότι οι εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζονται αυτή τη στιγμή ο Χειρουργικός και Παθολογικός Τομέας είναι πάρα πολύ παλιές. Αν θέλουμε δηλαδή να βελτιώσουμε θεαματικά την ξενοδοχειακή υποδομή θα έλεγα, αν επιτρέπεται αυτός ο όρος, θα έπρεπε να προσθέσουμε τεσσεράμισι με πέντε χιλιάδες τετραγωνικά ώστε να μεταφέρουμε εκεί όλες τις χειρουργικές κλινικές και όλα τα παθολογικά τμήματα. Και ταυτόχρονα να κάνουμε και άλλα πράγματα, ενδεχομένως ένα εστιατόριο, ένα αμφιθέατρο, καλύτερα εφημερεία γιατρών, στον ήδη υπάρχοντα χώρο θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι διοικητικές υπηρεσίες που στεγάζονται σε ξένο κτήριο εάν αυτός απελευθερωθεί , και μία σειρά από άλλες ενέργειες.

Ν.Χ.: Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης. Θυμόμαστε, πριν από 3-4 μήνες, υπήρχαν καταγγελίες ότι οι γιατροί δεν επαρκούν ενώ αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Γ.Χ.: Κοιτάξτε, είχαμε τέσσερις γιατρούς και είμαστε ικανοποιητικά, βέβαια η Παθολογική Κλινική είναι «βαριά» κλινική και δεν χρειάζεται μόνο τέσσερις γιατρούς, χρειάζεται περισσότερους. Μία ιατρός έφυγε με άδεια εγκυμοσύνης, για ένα χρονικό διάστημα ταλαιπωρηθήκαμε με την έννοια ότι οι εναπομείναντες γιατροί έκαναν περισσότερες εφημερίες. Το ζήτημα των εφημεριών όμως έχει λυθεί, διότι υπάρχει γιατρός από την Πτολεμαΐδα που κάνει τρεις εφημερίες το μήνα και υπάρχει επικουρικός γιατρός του Κέντρου Υγείας Αμυνταίου ο οποίος κάνει τέσσερις εφημερίες. Δηλαδή από δάνειες δυνάμεις έχουμε επτά εφημερίες το μήνα. Συν τις εφημερίες που κάνουν οι υπάρχοντες γιατροί, έχουμε καλή εφημεριακή κάλυψη. Να πούμε επιπλέον ότι η Παθολογική Κλινική έχει επαρκέστατο αριθμό ειδικευόμενων ιατρών. Τον Αύγουστο του 2016 η Παθολογική κλινική είχε δύο μόνιμους γιατρούς και δύο ειδικευόμενους. Αυτή τη στιγμή έχει τρεις μόνιμους γιατρούς (τέσσερις πριν την άδεια εγκυμοσύνης της ιατρού) και με τη βοήθεια των επτά εφημεριών από άλλους γιατρούς, και οκτώ ειδικευόμενους, δηλαδή είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση. Αλλά βεβαίως επειδή είναι μία «βαριά» κλινική, κατά την άποψη μου , αν θέλουμε να λειτουργήσουμε και το διαβητολογικό ιατρείο, η Παθολογική Κλινική Πρέπει να έχει πέντε ή έξι γιατρούς, για να πεις ότι υπάρχει ασφάλεια ότι και αν συμβεί ότι υποστηρίζεις αποτελεσματικά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης ενδεχομένως προσθέτεις και επιπλέον υπηρεσίες στην Παθολογική Κλινική, όπως είναι η λειτουργία του Διαβητολογικού Ιατρείου, αλλά και κάνοντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους ειδικευόμενους σε αυτή την Παθολογική κλινική, και κάνοντας περισσότερα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Ν.Χ.: Εξαιρετικά όλα αυτά, το ζήτημα είναι πόσο κοντά είναι η υλοποίησή τους;

Κοιτάξτε από τη μια στιγμή στην άλλη δεν γίνονται όλα. Αλλά επειδή θα επιστρέψει η μια γιατρός από την άδειά της θα είναι τέσσερις [οι μόνιμοι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής]. Ο ιατρός ο οποίος επικουρεί ενδιαφέρεται να καταλάβει μόνιμη θέση εδώ, οπότε αν έρθει και εκείνος θα είναι πέντε οι γιατροί. Επιπλέον, ένας από του διευθυντές της Παθολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου έχει κάνει αίτηση μετάθεσης για εδώ, και είναι και Διαβητολόγος, μην σας φανεί παράξενο, εάν προς το τέλος του 2019, αυτή η Παθολογική κλινική έχει έξι μόνιμους γιατρούς και έχει και λειτουργία Διαβητολογικού ιατρείου δύο φορές την εβδομάδα. Αυτά δεν είναι πράγματα τα οποία φαντασιωνόμαστε ότι θα συμβούν σε μία δεκαετία από σήμερα.

Ν.Χ.: Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο τμήμα Χημειοθεραπείας του «Μποδοσάκειου Νοσοκομείου»; Υπάρχει επαρκές προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος?

Γ.Χ.: Εκεί δυστυχώς είχαμε δύο οργανικές θέσεις, τις προκηρύξαμε και τις δύο, η μία εξ αυτών θα καταληφθεί από μία επικουρική γιατρό η οποία θα γίνει μόνιμη, αλλά θα εξακολουθήσει να υπάρχει το έλλειμμα.

Ν.Χ.: Μπορεί να λειτουργήσει κανονικά το τμήμα μονάχα με μία γιατρό;

Γ.Χ.: Δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά με έναν γιατρό. Χρειάζονται οπωσδήποτε δύο, μην πω και τρεις, να προστεθεί δηλαδή και ένας επικουρικός γιατρός. Δυστυχώς σε αυτή την ειδικότητα δεν βρίσκουμε κόσμο.

Ν.Χ.: Είναι πρόβλημα αυτό κ. Χιωτίδη που συμβαίνει με τους γιατρούς.

Γ.Χ.: Φυσικά και είναι πρόβλημα, όμως δεν εξαρτάται από εμάς. Δηλαδή όταν κάνεις την προκήρυξη και δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος ή όταν ψάχνεις στις λίστες των διαφόρων ΥΠΕ και δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να έρθει σαν επικουρικός, και όταν απευθύνεσαι στους ιατρικούς συλλόγους και σε όλους τους άλλους γιατρούς που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την ειδικότητα και δεν εντοπίζεται κανείς… Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται αυτό το τμήμα να γίνει κλινική, άρα να αποκτήσουμε περισσότερες οργανικές θέσεις και κάποια στιγμή να προκηρύξουμε αρκετές θέσεις μαζί, μήπως και μπορέσουμε να το ισορροπήσουμε. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες άλλες ιδέες που είναι προς συζήτηση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον έχουν επιστημονική τεκμηρίωση. Θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με το «Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης», έτσι ώστε να «αναληφθεί η λειτουργία της κλινικής» από το εν λόγω νοσοκομείο που είναι ειδικευμένο, και αντί να δέχεται τους ασθενείς από τη Δυτική Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, να τους δέχεται εδώ. Θα ήταν καλό και για το «Θεαγένειο» και για τους ασθενείς.

Ν.Χ.: Αυτό που περιγράφετε επί του πρακτέου, είναι υλοποιήσιμο;

Γ.Χ.: Είναι μία ιδέα που θα συζητήσουμε κάποια στιγμή με όλους του εμπλεκόμενους κατά πόσον είναι εφικτή. Εμένα μου φαίνεται Υλοποιήσιμη.

Ν.Χ.: Δεν υπάρχουν ενδεχομένως διαδικαστικά προσκόμματα;

Γ.Χ.: Δε νομίζω ότι υπάρχουν. Θα είναι μια συνεργασία. Είναι μια ιδέα, γιατί όταν είσαι «κολλημένος» στον τοίχο λόγω των προβλημάτων αναγκάζεσαι να σκεφτείς διάφορες λύσεις. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Νατάσα Χατζηγεωργίου

Διαβάστε επίσης

***  kozan.gr: Ο Γιώργος Χιωτίδης στο kozan.gr για τις καταγγελίες αναγνώστη για ελλείψεις, σε σεντόνια και κουρτίνες κ.α., στο Μαμάτσειο Νοκοκομείο Κοζάνης: « Η καταγγελία έγινε (..) για να δημιουργηθεί ντόρος και για λόγους καθαρά πολιτικούς

*** kozan.gr: Ο Γιώργος Χιωτίδης για την δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία: «Υπάρχει μία κατασπατάληση πόρων από την ύπαρξη πέντε νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και αυξημένες δαπάνες για να συντηρηθούν πέντε διαφορετικές εγκαταστάσεις». «Θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις (… ) σε ένα από όλα τα [υπάρχοντα] νοσοκομεία»

*** kozan.gr: Ο Γιώργος Χιωτίδης για την δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης: «Νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνει [αιμοδυναμικό εργαστήριο] στα επόμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια, αρκεί να το δούμε από σήμερα στα σοβαρά»

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι