Στο πλαίσιο του εργασιακού μου ρόλου έρχομαι σε επαφή με γονείς των οποίων ο βασικός προβληματισμός εκφράζεται ως εξής: “Είμαι δίπλα στo παιδί μου, φροντίζω για το φαγητό του, για τα ρούχα του, του προσφέρω όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορώ, πληρώνω με όλη μου την καρδιά τους δασκάλους της επιλογής του για να το βοηθήσουν να περάσει στις πανελλαδικές εξετάσεις. Βλέπω το ίδιο το παιδί μου να παλεύει, να προσπαθεί να τα καταφέρει, να ανταποκριθεί για να πετύχει στις πανελλαδικές. Είναι όμως αυτό αρκετό;
Όλη αυτή η προσπάθεια πού μπορεί να καταλήξει; Μήπως αναλωνόμαστε σε κύρια θέματα χωρίς όμως να έχουμε καθορίσει το βασικό στόχο αλλά και τις άλλες εναλλακτικές του επιλογές;
Εγώ, όμως, πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να κάνει μια καλή εκπαιδευτική και επαγγελματική επιλογή;, για να …πιάσει τόπο όπως χαρακτηριστικά λέγεται όλη αυτή η προσπάθεια”
Όπως έχουν δείξει έρευνες, η συμμετοχή των γονέων στη διαδικασία εκπαιδευτικής και επαγγελματικής επιλογής παίζει σημαντικότατο ρόλο, καθώς αυτή επηρεάζει τις αντιλήψεις του εφήβου για τον κόσμο της αγοράς εργασίας. Οπότε, ορθώς προβληματίζονται οι γονείς και πολύ σωστά αναζητούν πρακτικές λύσεις στα ερωτήματά τους, καθώς η επιλογή του επαγγέλματος, του είδους της εργασίας, της καριέρας που θα ακολουθήσει ο κάθε άνθρωπος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής του.
Σ’ αυτούς τους γονείς, λοιπόν, εγώ απαντώ -με το αυτό το κείμενο αλλά και άλλα ένα που θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα – προτείνοντας απλούς, καθημερινούς, πρακτικούς τρόπους για γίνει ο γονιός σύμμαχος, υποστηρικτής του εφήβου στη διαδικασία λήψης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής απόφασης. Για να διευκολυνθεί ο κάθε νέος να πραγματοποιήσει τους στόχους και τα όνειρά του.
1) Στηρίξτε το παιδί σας, πείτε την γνώμη σας αλλά ΜΗΝ την επιβάλλετε. Ακούστε προσεκτικά τις επιθυμίες, σεβαστείτε τις αξίες του παιδιού σας. Μην συγχέετε τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις με αυτές του παιδιού σας: οι δικές σας απόψεις, προσδοκίες δεν είναι κατ’ ανάγκη και των παιδιών σας.
2) Επικοινωνήστε με τον έφηβό σας. Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι σταθερά επιδίωξη όλων των γονέων ανεξάρτητα από την φάση ανάπτυξης του παιδιού. Εστιάστε, πέραν όλων των άλλων, σε θέματα σχεδιασμού καριέρας. Μιλήστε για τις επιλογές επαγγελμάτων, καριέρας και γιατί όχι και για τις ανησυχίες σας. Ένα άρθρο που διαβάσατε π.χ. στο διαδίκτυο για κάποια από τα επαγγέλματα των ενδιαφερόντων του παιδιού σας είναι χρήσιμο να γίνει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού μαζί με το παιδί σας.
3) Γίνετε σωστά πρότυπα, μοιραζόμενοι τις δικές σας σκέψεις, εμπειρίες από τον δικό σας επαγγελματικό χώρο. Μιλήστε στο παιδί σας για τις θετικές σας εργασιακές εμπειρίες, ώστε να αντιληφθεί ότι η εργασία μπορεί να είναι και ουσιαστική αλλά και ευχάριστη. Τονίστε την αξία της δια βίου μάθησης και της ανάπτυξης των δεξιοτήτων ως τη λύση στις συνεχείς αλλαγές και τις νέες συνθήκες που έρχονται με το πέρασμα του χρόνου. Δώστε έμφαση στην εκπαιδευτική αξία του λάθους μέσα από το μοίρασμα των δικών σας λαθών και τη συζήτηση του πώς αυτά μας βοηθούν στην πορεία της ωριμότητας και της εξέλιξης.
Η προσπάθεια να βοηθήσετε σωστά τα παιδί σας μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη και γεμάτη προκλήσεις. Πιθανόν να σας φοβίσει τόσο εσάς τους γονείς, όσο και τους εφήβους. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσετε την ανάγκη να βρείτε άτομα-συμμάχους που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε τις δυνατότητες του παιδιού σας, να αναζητήσετε πληροφορίες για επαγγέλματα και τις προοπτικές τους για σπουδές και ευκαιρίες εκπαίδευσης. Έχετε όμως πάντα κατά νου ότι είναι ένα όμορφο ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου το παιδί σας θα μάθει νέα πράγματα, θα αλλάξει και θα ωριμάσει.
Συνχαρητηρια Μαρία..είσαι πολύ καλή επαγγελματίας..κ πολύ καλός ανθρωπος