Με τη δεύτερη παράταση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ να είναι δεδομένη και ορίζοντα για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών την 15η Δεκεμβρίου, βρίσκεται ένα σκληρό παζάρι σε εξέλιξη για τους όρους και το τίμημα της εξαγοράς.
Τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση επιδιώκουν με κάθε τρόπο η όλη υπόθεση να κλείσει εντός του έτους, γεγονός που σηματοδότησε και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος μίλησε για αχαρτογράφητα νερά στην περίπτωση που δεν κλείσει με θετικό τρόπο ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.
Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποτυχίας, που θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κύκλο πιέσεων από την Κομισιόν για την πώληση και υδροηλεκτρικών, η ΔΕΗ πλέον εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει δεκτές κάποιες από τις απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές η ΔΕΗ έχει κάνει ένα βήμα πίσω στην αρνητική στάση της ως προς τη συμμετοχή της στις ζημίες και τα κέρδη των μονάδων για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την πώληση.
Από την άρνηση στην αποδοχή
Όπως είναι γνωστό οι υποψήφιοι αγοραστές με δεδομένο ότι η Μελίτη και η Μεγαλόπολη με βάση τα στοιχεία που τους έχουν δοθεί εμφανίζουν ζημιές 60 με 70 εκατ. ευρώ ετησίως, ζητούν τη συμμετοχή της ΔΕΗ σε μέρος των ζημιών και των κερδών για έξι χρόνια.
Το αίτημα αυτό που σε πρώτη φάση απερρίφθη, φαίνεται ότι πλέον συζητείται από τη διοίκηση της ΔΕΗ που αντιπροτείνει μείωση του χρόνου συμμετοχής της στα κέρδη και τις ζημίες από τα έξι στα δυο χρόνια, ενώ θέτει πλαφόν στο ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 10%.
Βεβαίως, η πρόταση των υποψηφίων για συμμετοχή της ΔΕΗ επί έξι χρόνια εδράζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει εξαετή δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στους δύο σταθμούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, διαπιστώνεται στις δύο μονάδες του σταθμού της Μεγαλόπολης.
Σ’ αυτές εργάζονται περί τα 1.100 άτομα, εκ των οποίων 200 με 230 συνταξιοδοτούνται στο τέλος του χρόνου και συνολικά 400 με 450 στο τέλος των έξι χρόνων προστασίας των θέσεων εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν τα σχήματα Κοπελούζου – CHN Energy(Κίνα), Seven Energy (Τσεχία) – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, EPH (Τσεχία), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Μυτιληναίος.
www.worldenergynews.gr