Ξεκινούν οι μελέτες για τη Σιδηροδρομική Σύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας

13 Νοεμβρίου 2018
13:28

Στη σέντρα οδηγείται ένα από τα πλέον σημαντικά σιδηροδρομικά έργά που αφορά την παρθενική σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας. Είναι άλλωστε μια από τις παραδοξότητες της Βαλκανικής, δύο γειτονικές χώρες να μην έχουν τέτοιου είδους σύνδεση, ίσως το μοναδικό τέτοιο παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Αυτό, θα επιχειρηθεί λοιπόν να αναιρεθεί σε μία πρώτη τελετή που σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com θα πραγματοποιηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ στις 19 Νοεμβρίου στην πόλη της Καστοριάς. Εκεί, το Υπουργείο Υποδομών της χώρας μας μαζί με το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας θα εγκαινιάσουν τις συζητήσεις για το πως θα γίνει αυτή η σύνδεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Βούρδας.

Το έργο είναι μέρος της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και αφορά τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινα-Καστοριά-Πόγραδετς. Σε αυτή την πρώτη φάση θα ξεκινήσιε η μελέτη η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το το Πρόγραμμα INTERREG IPA II CROSS-BORDER COOPERATION PROGRAMME GREECE – ALBANIA 2014-2020.

Η μελέτη συμφωνήθηκε να εκπονηθεί από κοινού από τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και το Υπουργείο Μεταφορών Αλβανίας. Ο σιδηροδρομικός διάδρομος “Φλώρινα – Πόγραδετς” έχει συνολικό μήκος περίπου 130 χιλιομέτρων σε Ελλάδα και Αλβανία ενώ έχει αναγνωριστεί ως μέρος του σχεδιασμού του προγράμματος “TEN-T Connecting Europe”. Μεγάλος ωφελημένος από αυτό το έργο θα είναι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που θα δει σε μερικά χρόνια να μεταμορφώνεται σε σιδηροδρομικό κόμβο μεταφορών ανάμεσα σε Ελλάδα-Αλβανία και Σκόπια.

Ο σκοπός της μελέτης βιωσιμότητας, είναι να συλλεγούν οι σχετικές πληροφορίες από όλους τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς, να αξιολογηθεί η μελλοντική κοινωνικοοικονομική και χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του νέας αυτής σιδηροδρομικής σύνδεσης και οι κύριες επιπτώσεις της. Το πεδίο εφαρμογής της μελέτης καλύπτει τόσο τους επιβάτες όσο και τα φορτία.

Η σύνδεση με την Αλβανία μελλοντικά θα μπορούσε να είναι διπλή και με την ανάπτυξη του δυτικού τμήματος της Σιδηροδρομικής Εγνατίας θα μπορούσε να σημάνει και την σύνδεση αυτής της γραμμής με τα οφέλη να είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Πηγή: ypodomes.com

7 σχόλια

  • Μεγάλος ωφελημένος από αυτό το έργο θα είναι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που θα δει σε μερικά χρόνια να μεταμορφώνεται σε σιδηροδρομικό κόμβο μεταφορών ανάμεσα σε Ελλάδα-Αλβανία και Σκόπια.

    • Παραμύθια της Χαλιμάς !

      Δεν υπάρχει καμία βιωσιμότητα του έργου !

      ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΨΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΉ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ Αρχιψευτη ΣΥΡΙΖΑ !!

    • Μεγαλος ωφελημενος οι Αλβανοι. Μη χασουμε και δεν τους φερουμε ολους μα ολους εδω. Μεγαλος πολιτισμος. Αλοιμονο. Ειναι και συνειδητα ευγνωμονες εξαλλου.

  • Μελέτη βιωσιμότητας είναι ….

    Γιατί δεν γράφουν στο δελτίο τύπου πόσο είναι το κόστος της ;;;

    Παραδέχομαι πάντως τους συριζαιους που έχουν τον τρόπο τους και παρουσιάζουν τα πράγματα με το τρόπο τους ….

    Αν αποδειχτεί βιώσιμο το εγχείρημα …

    Να γίνει η μελέτη του έργου
    (πολύ μεγαλύτερου κόστους )

    Αν συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τα τρία κράτη …

    Αν βρεθεί η χρηματοδότηση ….

    20 με 25 χρόνια …

    Το δούλεμα πάει σύννεφο!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι