Η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Δυτική Μακεδονία έσπευσε στην περιοχή του Κωσταραζίου Καστοριάς, μετά από ενημέρωση από την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς για πρόσφατο περιστατικό δηλητηρίασης στην περιοχή.
Κατά την επιτόπια έρευνα, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Ομάδας εντόπισε μια νεκρή αλεπού και ένα νεκρό τσοπανόσκυλο με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης, ενώ σε μικρή απόσταση εντοπίστηκαν υπολείμματα αγριογούρουνου, το οποίο πιθανά να αποτελούσε το δηλητηριασμένο δόλωμα. Τονίζεται ότι στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα δηλητηριασμένα ζώα δραστηριοποιείται καθημερινά ένα ζευγάρι Χρυσαετών, που εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο, καθώς ανάλογα με τις ανάγκες και τη διαθέσιμη τροφή τρέφεται εν δυνάμει με νεκρά ζώα. Ο Χρυσαετός είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και απειλούμενα αρπακτικά της χώρας μας και προστατεύεται αυστηρά από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Με αφορμή το περιστατικό δηλητηρίασης η Victoria Saravia, χειρίστρια της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στη Δυτική Μακεδονία, δήλωσε: «Η διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων, εκτός ότι αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωση της άγριας πανίδας και των αρπακτικών πουλιών της Ελλάδας, προκαλεί επίσης οικονομικές απώλειες στους χρήστες γης, όπως τους κτηνοτρόφους που χάνουν τα σκυλιά εργασίας τους, αφήνοντας χωρίς προστασία τα κοπάδια τους και ταυτόχρονα συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής οφείλεται στο γεγονός ότι τις περισσότερες φορές γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων ως δόλωμα, πολλά από τα οποία έχουν απαγορευτεί από την ελληνική νομοθεσία, όπως και τα δηλητηριασμένα δολώματα».
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς τόνισε: «Δυστυχώς δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό δηλητηρίασης. Στην περιοχή μας χρησιμοποιούνται συστηματικά δηλητηριασμένα δολώματα με συχνά θύματα τα τσοπανόσκυλα. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που χάνουν τα σκυλιά τους σε ετήσια βάση. Η περιοχή όπου βρέθηκαν τα δηλητηριασμένα ζώα είναι πέρασμα άγριων ζώων και πιθανά να έχουν δηλητηριαστεί και προστατευόμενα είδη άγριας πανίδας».
Η Ιόλη, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ράτσας Border collie που συμμετείχε στην έρευνα, ανήκει στη νέα ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Δυτική Μακεδονία και είναι το πρώτο σκυλί για δηλητηριασμένα δολώματα που έχει εκπαιδευτεί αποκλειστικά στην Ελλάδα από Έλληνα εκπαιδευτή (Δημοσθένης Μουμιάδης, Ακαδημία Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Kynagon).
Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα:
- Την τοπική Δασική Υπηρεσία (Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας 1591)
- Την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας: τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00)