Η θέση της “Ενότητας” για την ενοποίηση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

14 Νοεμβρίου 2018
13:00

Η συζήτηση για την ενοποίηση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην πατρίδα μας γίνεται ενώ δεν έχει τεθεί από το Υπουργείο Παιδείας το σχετικό πλαίσιο, δεν έχουν δοθεί κατευθύνσεις για τον διάλογο και δεν προσδιορίζονται καν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σε άλλες περιπτώσεις ενοποιούνται ΤΕΙ και ονομάζονται Πανεπιστήμιο, σε άλλες το ΤΕΙ απορροφάται από το Πανεπιστήμιο, σε άλλες η ακαδημαϊκή κοινότητα αρνείται οποιονδήποτε διάλογο και σε άλλες επιδιώκονται ετερόκλητες συνενώσεις που δεν υπακούουν σε κάποια γεωγραφική ή εκπαιδευτική εγγύτητα.

Εντούτοις όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς πραγματικά να αλλάζει η διάρκεια των σπουδών ή τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, και έτσι παραπλανούνται και οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές που καλούνται να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο (στο μηχανογραφικό του 2018 το Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ είναι δίπλα-δίπλα με το Πολιτικών Μηχανικών Αιγάλεω που είναι 4ετούς φοίτησης και με διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα).

Μέσα σ´ αυτό το πλαίσιο μοναδική επιδίωξη του Υπουργείου φαίνεται να είναι η απάλειψη του όρου “τεχνολογικό“ από τα τριτοβάθμια ιδρύματα σπουδών εκπαίδευσης στην πατρίδα μας.

Για την επίτευξη της επιδίωξης αυτής το Υπουργείο υπόσχεται ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων παντού.

Και όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) :

  • Η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας μειώθηκε και το 2017 και έφτασε στο 0,06 % του ΑΕΠ
  • Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό φοιτητών στην ΕΕ με ποσοστό 6,58 %
  • Η χώρα μας έχει μια από τις δυσμενέστερες αναλογίες μεταξύ φοιτητών και διδασκόντων στην ΕΕ που ανέρχεται σε 44,1 (δηλαδή ένας διδάσκων για 44,1 φοιτητές)

Θεωρούμε πως :

  • Η περιοχή μας μαστίζεται από οικονομική κρίση και ανεργία, ενώ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, οδεύοντας σε εποχή μικρότερης εξάρτησης από τον λιγνίτη και βιώνοντας μια πρωτόγνωρη οικονομική και πληθυσμιακή συρρίκνωση.

Για το λόγο αυτό ο τόπος χρειάζεται ισχυρή παρουσία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Χρειαζόμαστε το επιστημονικό προσωπικό, τους φοιτητές, τη δράση τους και τη δημιουργικότητά τους.

Εύλογα αισθανόμαστε δικαιωμένοι όσοι στο παρελθόν στηρίξαμε την ίδρυση και την ανάπτυξή του Πανεπιστημίου πρόσφατα κα του ΤΕΙ παλαιότερα.

  • Η ενίσχυση της παρουσίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που τόσο εχει ανάγκη ο τόπος μας όπως προείπαμε, δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει :

Αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

Αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Παροχή της θεσμικής δυνατότητας στα περιφερειακά ιδρύματα να

ιδρύουν ξενόγλωσσα τμήματα ώστε να προσελκύουν φοιτητές από το

εξωτερικό.

  • Δεδομένων όλων των παραπάνω είναι δευτερεύον το ζήτημα της συνένωσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Οι υποσχέσεις για ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων κάτω απο τις τρέχουσες συνθήκες είναι γράμμμα κενό.

Είναι αναμφίβολα προφανές ότι η πολιτική και η ευθύνη για την κατάργηση των ΤΕΙ συνολικά σε όλη τη χώρα απαιτεί ενιαία εθνική πολιτική και δεν μπορεί να διαφοροποιείται ανά περιοχή ανάλογα με τους κρατούντες συσχετισμούς στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή την αυτοδιοίκηση.

Πρωτίστως λοιπόν η κυβέρνηση και στη συνέχεια η ακαδημαϊκή κοινότητα έχουν το λόγο.

14 σχόλια

  • ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.ΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ.ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΟΣΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝ ΔΕ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ;

  • Αουτο και πάλι
    Και ψηλά το κεφάλι.
    Με Μαλούτα και Πάρη
    Πήραμε το..καντάρι
    Δεν θέλω το Λάζο
    Κι όλη μέρα τον κράζω
    Τριάντα χρόνια τα ίδια
    Μας περνούσε για γίδια.
    Το Μαλούτα τον Λάζο
    Δήμαρχο δεν ξαναβγαζω
    Πιο καλά τα παιδιά
    Κι ας είν’ κι από χωριά

  • Χμ, θα ήμουν μαζί σου Λάζο αν: α) ως δημοτική αρχή είχατε πιέσει για την επίλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, β) στηρίζατε το ΤΕΙ που “τάισε” τόσα χρόνια τους Κοζανίτες με παραδάκι κι εσάς με ψηφαλάκια, γ) μεριμνούσατε για τις υποδομές που απαιτεί ένα ανώτατο ίδρυμα ώστε να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό.

    Εσείς τόσα χρόνια μετρούσατε τους ΤΕΙτζήδες ως πελατεία της Κοζάνης για τις πυλωτές που γίνανε studios, για τα φαστφουντάδικα που πουλούσανε σουβλάκια, για τα μπαράκια που εμπορεύονταν άφθονο οινόπνευμα.

    Και το πανεπιστήμιο έτσι το αντιλαμβάνεστε. Το μόνο που σας νοιάζει είναι: άσπρος γάτος (φοιτητής πανεπιστημίου), μαύρος γάτος (σπουδαστής ΤΕΙ), καλός είν΄ ο γάτος που πιάνει ποντίκια (ταΐζει την Κοζάνη)…

    Τα πανεπιστήμια κύριοι σε όλο τον κόσμο ιδρύονται για να εκπαιδεύουν επιστημονικά και επαγγελματικά τη νέα γενιά. Στην Ελλάδα ιδρύονται για να ταΐζονται οι χρεοκοπημένες τοπικές κοινωνίες ώστε να επανεκλέγονται οι ίδιες χρεοκοπημένες τοπικές πολιτικές ελίτ.

  • Μπράβο κ.Μαλούτα, αν και οι άλλοι αυτοδιοικητικοί είχαν τις δικές σας δυνατότητες και έδειχναν πραγματικό ενδιαφέρον για τα κοινά , θα πήγαινε πολύ καλύτερα ο τόπος. Δυστυχώς όμως, αυτοί ενδιαφέρονται μόνο να παραμείνουν στην εξουσία, χωρίς να τους νοιάζει το κοινό καλό και το συμφέρον του τόπου τους. Εξάλλου το έργο που κάνατε στο Δήμο Κοζάνης, είναι μεγάλο και ξεχωρίζει το Δήμο μας, από πολλούς άλλους Δήμους της Χώρας. Η σημερινή αρχή απλά διαχειρίζεται τα θέματα, χωρίς όραμα, χωρίς ικανότητες και χωρίς αποτέλεσμα.

  • η συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ “δευτερεύον” θέμα Λάζαρε.

    θα μπορούσες να πεις τριτεύον και τεταρτεύον θέμα. Αυτή θάταν, πράγματι, θέση, ενός αυτοδιοικητικού που νιάζεται για το μέλλον της περιοχής.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι