Ο ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενόψει των ανακατατάξεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμβαίνουν σε πανελλαδική κλίμακα, εκφράζει μια καταρχήν θετική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο ένταξης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Θεωρεί ότι μία τέτοια προοπτική μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία.
Παράλληλα όμως θεωρεί ότι υπάρχουν μία σειρά από ανοικτά ζητήματα, όσον αφορά τη φυσιογνωμία του νέου Ιδρύματος, τη διαδικασία μετάβασης σε αυτό, αλλά και τη διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας σε όλες της τις πτυχές, ζητήματα τα οποία το υπουργείο οφείλει να αντιμετωπίσει από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι ερήμην της. Επίσης εκφράζει τη σταθερή του προσήλωση στα κεκτημένα του πανεπιστημίου και διεκδικεί τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου του ιδρύματος ως του μοναδικού εγγυητή για τη διασφάλιση μιας διαφανούς, αξιόπιστης και δημοκρατικής διαδικασίας μετάβασης. Για τη διαδικασία μετάβασης (μοντέλο μετάβασης) προτείνεται να ακολουθηθεί απολύτως ταυτόσημη μεθοδολογία με αυτήν που ίσχυσε μέχρι σήμερα σε όλα τα άλλα αυτοδιοικούμενα ιδρύματα στα οποία εντάχθηκαν ΤΕΙ.
Ο ΕΣΔΕΠ θεωρεί ότι μοναδικός εγγυητής της διασφάλισης της ακαδημαϊκότητας κατά τη διάρκεια της μετάβασης είναι η διατήρηση του αυτοδιοίκητου του ιδρύματος και όχι η επαναφορά του θεσμού της προσωρινής διοικούσας. Επομένως ζητάμε να αποτυπωθούν στο επικείμενο σχέδιο νόμου οι ίδιες αρχές και φιλοσοφία όπως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας που επικαλέστηκε το Υπουργείο Παιδείας στη δημόσια συζήτηση, δηλ. ο αριθμητικός συσχετισμός του προσωπικού των δύο ιδρυμάτων, ισχύει όταν υπάρχει κοινή βάση, όταν μιλάμε για όμοια πράγματα όπως στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Στην περίπτωσή μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή που θα καταργήσει το αυτοδιοίκητο, κατοχυρωμένο δικαίωμα του Πανεπιστημίου μας από το Σύνταγμα ακόμα, θα οδηγήσει απλά στην «απορρόφηση» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του νέου Πανεπιστημίου.
Διεκδικούμε ένα βιώσιμο, υψηλών προδιαγραφών και ενισχυμένο με νέα Τμήματα Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα λειτουργεί στη βάση των ακαδημαϊκών μας αρχών και κεκτημένων. Eίμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι με σοβαρή δουλειά, διεξοδικό σχεδιασμό και υπευθυνότητα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε των δυσκολιών και των προκλήσεων, και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και να την τροφοδοτούμε με νέους, άριστα καταρτισμένους πτυχιούχους με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Σίγουρα, αυτό το χρειάζεται σήμερα η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και η χώρα μας, περισσότερο από ποτέ.
O Πρόεδρος Η Γραμματέας
Ιωάννης Θωίδης Βασιλική Παπαδοπούλου
Πω! Πω! Ακαδημαϊκότητα!
Το θέμα είναι να μπουν στο χέρι οι υποδομές του ΤΕΙ, οι εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός και προπαντός να κλείσουν τα ΤΕΙ για να εξασφαλιστεί το παντεσπάνι του ΤΕΕ.
Όλα τα άλλα είναι για τους ιθαγενείς.
Για ποια ακαδημαϊκότητα μιλάνε οι “συντάκτες” του κειμένου;;; Ακόμα προσπαθούμε να τους βρούμε στη διεθνή βιβλιογραφία και δεν υπάρχει τίποτα. Πόσο άραγε “ακαδημαϊκή” είναι και η τωρινή διοίκηση του Πανεπιστημίου;;;
Εσείς οι πανεπιστημιακοί χωρίς εκθέσεις ιδεών δεν μπορείτε? Είναι ανιαρές και πολύ βαρετές κι εμείς οι κοινοί θνητοί χάνουμε το κύριο νόημα!
Δεν ξέρω τι είναι ο ΕΣΔΕΠ υποθέτω ότι είναι κάτι σας σύνοδος διδακτικού επιστημονικού προσωπικού. Είναι προφανές ότι το ΤΕΙ απορροφά το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο βάζει το πρόγραμμα σπουδών και το όνομα.
Αν δεν θέλετε το ‘αποφασίζω και διατάσω’ του υπουργείου να κάτσετε και να τα βρείτε μεταξύ σας και με τους φοιτητές σας. Το υπουργείο αν είστε ενωμένοι δεν έχει όρεξη να διορίζει ολιγόμηνες επιτροπές