A’ Mέρος Συνέντευξης στο kozan.gr
Στην οικονομική κατάσταση του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού αναφέρθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Γέφυρα στο μέλλον» και υποψήφιος δήμαρχος στις Δημοτικές Εκλογές του 2019, Χρήστος Ελευθερίου, επισημαίνοντας, πως «Εάν δεν συμμαζέψουμε τα οικονομικά του Δήμου δεν μπορεί να γίνει τίποτα», ενώ είπε χαρακτηριστικά πως «Συμμάζεμα σημαίνει απλά να γίνουμε ωσάν πολίτες μη μπαταχτσήδες».
Επιπλέον ο κ. Ελευθερίου, μιλώντας στο kozan.gr, αναφέρθηκε σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα έθεσε σε θέσετε σε αδρές γραμμές το αναπτυξιακό πλάνο του συνδυασμού του.
Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε:
Πως αξιολογείτε την λειτουργία του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού την τελευταία τετραετία; Ποιες οι αστοχίες στη διαχείριση από την Δημοτική Αρχή;
Θεωρώ πως ή Δημοτική Αρχή έχει αποτύχει παταγωδώς. Δεν έχει καμία συνοχή, καμία επαφή με το περιβάλλον και απλά πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο. Μόνο πίσω πήγε την περιοχή.
Έχετε κάποιο πλάνο για την οικονομική διαχείριση του δήμου, καθώς υπολείπεται σε έσοδα κατά 3 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Εάν δεν συμμαζέψουμε τα οικονομικά του Δήμου δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Συμμάζεμα σημαίνει απλά να γίνουμε ωσάν πολίτες «μη μπαταχτσήδες». Άρα το πρώτο και βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι να μαζέψουμε έσοδα. Δυστυχώς όσο αυξάνεται ο όγκος των ανείσπρακτων τόσο πιο δύσκολα τα εισπράττεις. Άρα θα αναγκαστούμε να μπούμε σε μία διαδικασία δόσεων, σε μία διαδικασία που ο πολίτης συνεχώς να πληρώνει.
Τι εννοείται λέγοντας να γίνουμε σαν πολίτες «μη μπαταχτσήδες»;
Ο μπαταχτσής είναι αυτός που αποφεύγει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Τώρα εμείς σαν Δημοτική Αρχή , η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έκανε τον κάθε πολίτη μπαταχτσή, με τη λογική ότι δεν του έστελνε όπως θα έπρεπε τους λογαριασμούς. Άρα ενώ ο πολίτης θέλει να είναι τυπικός, η Δημοτική Αρχή τον κάνει αναγκαστικά μπαταχτσή, όχι ο ίδιος ο πολίτης.
Εσείς πως θα το επιτύχετε αυτό σε περίπτωση που εκλεγείτε;
Θα το επιτύχουμε με σκληρή δουλειά. Με τη λογική ότι δεν μπορούν να μένουν να μένουν τα ρολόγια χωρίς να γράφονται, με τη λογική ότι κάποια πράγματα πρέπει να μπουν στη σειρά, να ξέρουμε πόσα ρολόγια υπάρχουν, πόσο νερό μπαίνει, πόσο νερό βγαίνει σε κάθε περιοχή. Άρα υπάρχουν απλές κοινές λογικές και έξυπνα ρολόγια που μπορούν να μπουν στο δήμο και να καταγράφονται οι τιμές αυτόματα, να καταγράφονται οι χρεώσεις αυτόματα, είμαστε στον καιρό της τεχνολογίας , όλο μπορούν να γίνουν πλέον με τη βοήθεια ενός μηχανήματος. Άρα θεωρώ ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να δώσουμε είναι στις υποδομές που έχει να κάνει με τις εισπράξεις γρήγορα και εύκολα μέσω των δημοτών. Φανταστείτε ότι δεν μπορούν οι δημότες να πληρώνουν. Έχω πει ότι όλες οι συναλλαγές του δήμου θα μπορούν να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Άρα να τελειώσουμε και τη λογική μπαίνει, τι μπαίνει, πως μπαίνει και γιατί μπαίνει το χρήμα στο δήμο. Όταν υπάρχει η λογική του πλαστικού χρήματος δεν υπάρχει λόγος ούτε να κρύβει έσοδα ο δήμος, ούτε να χάνονται έσοδα από τον δήμο.
Επειδή η παρούσα Δημοτική Αρχή επέβαλλε ανταποδοτικά τέλη κινούμενη σε μία λογική αυξήσεων με στόχο τα έσοδα. Εσείς πως στοχεύετε να διαχειριστείτε αυτό το ζήτημα σε περίπτωση εκλογής σας;
Αυτό το έκανε για να εισπράξει μέσω της ΔΕΗ. Είναι φανερό και ξεκάθαρο. Όταν δεν εξορθολογήσεις τα έσοδά σου, είναι λογικό να κάνεις αυξήσεις για να εισπράξεις. Είναι ότι πιο φορομπηχτικό μπορεί να υπάρξει. Αντί να πάμε σε νέες μεθόδους, να μπορούμε να δημιουργήσουμε την Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, η οποία θα λειτουργεί με συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα και οι άνθρωποι που θα δουλεύουν εκεί θα παρουσιάζουν μέσα σε ένα μήνα, σε ένα τρίμηνο τη δουλειά που έκαναν, πάνω σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στις βλάβες, τότε θα μπορούμε να ελέγξουμε και κάποια πράγματα από πλευράς εσόδων. Θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο κρίσιμο.
Πέραν λοιπόν του εξορθολογισμού των οικονομικών αλλά και των ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας, μπορείτε να θέσετε σε αδρές γραμμές το αναπτυξιακό πλάνο του συνδυασμού σας για τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού; Σε ποιες δράσεις θα επικεντρωθείτε;
Σε δύο άξονες, την διοίκηση και και διαχείριση της καθημερινότητας και το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Στη διοίκηση συζητάμε για δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια και διαρκή έλεγχο παντού. Βασικοί στόχοι είναι η αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου, η υποχρεωτική ανάρτηση στον ιστοχώρο του Δήμου όλων των αποφάσεων. Μείωση των δαπανών, κατάρτιση και εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής, ανεξάρτητο όργανο ελέγχου και διαφάνειας, ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους επαγγελματίες και διασύνδεση και συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς. Έτσι πιστεύω ότι με ένα γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με μια καλή απογραφή –αξιολόγηση –αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων, με ένα βασικό κέντρο διαχείρισης προβλημάτων και ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας , αν καταφέρουμε να «χτυπήσουμε» στον εθελοντισμό στη νεολαία και στην αλληλεγγύη, μπορούμε να πάμε καλύτερα. Αυτά θεωρούμε ότι είναι οι βασικοί μας στόχοι. Όσον αφορά την ύδρευση, την καθαριότητα, την παιδεία, τις τοπικές κοινότητες θεωρούμε ότι αυτά πρέπει να είναι ειλημμένα.
Επειδή κάνατε λόγο «για αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας» στο δήμο, θεωρείτε πως ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού στην περούσα φάση δεν λειτουργεί δημοκρατικά;
Θεωρώ ότι δεν λειτουργεί καν. Ο δήμαρχος είναι η κεφαλή, από εκεί και κάτω υπάρχει Δημοτικό Συμβούλιο αλλά αυτή τη στιγμή τίποτα δε λειτουργεί. Όλα αυτά πρέπει να ξεκινήσουν από μηδενική βάση . Όταν ο δήμαρχος δεν έχει την τυπική πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάνει έξι και εφτά φορές συνεδρίαση για περάσει τον προϋπολογισμό, πως θα λειτουργήσει ο δήμος; Άρα όλα πρέπει να ξεκινήσουν από μηδενική βάση με το νέο Δημοτικό Συμβούλιο . Οι βασικές δημοκρατικές αρχές πρέπει να λειτουργούν, και όχι να τραβάει ο καθένας το δικό του δρόμο.
Νατάσα Χατζηγεωργίου
“με μια καλή απογραφή –αξιολόγηση –αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων”
“Μείωση των δαπανών, κατάρτιση και εφαρμογή τιμολογιακής πολιτικής”
αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα βρε Χρήστο ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΛΕΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 2011 όταν είχες την ευκαιρεία σου! μαζί με τον άλλο επίδοξο σωτήρα και σημερινό ανταγωνιστή για την δημαρχία!
και επειδή μιλάτε για έσοδα, ποια μαγαζιά και κάθε πότε επληρώνουν για τραπεζοκαθίσματα;