2ο Ετήσιο Διασυνοριακό Εργαστήριο του Διαπεριφερειακού Έργου EPICAH

13 Δεκεμβρίου 2018
11:36
Κανένα σχόλιο

Με επιτυχία διοργανώθηκε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στην πόλη της Καστοριάς το 2ο ετήσιο Διασυνοριακό Εργαστήριο του Διαπεριφερειακού Έργου EPICAH, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Την όλη ευθύνη της πολύ επιτυχημένης, κατά κοινής ομολογίας των συμμετεχόντων, διοργάνωσης είχε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο συμμετέχει ως εταίρος από την ελληνική πλευρά, στην υλοποίηση του Έργου. Το θέμα που απασχόλησε τις εργασίες του Διασυνοριακού Εργαστηρίου ήταν η «Αποτελεσματικότητα των εργαλείων πολιτικής για τη διασυνοριακή προαγωγή της κληρονομιάς» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG EUROPE.

Στην έναρξη της πρώτης ενότητας του Διασυνοριακού Εργαστηρίου, με τη συνδρομή των ειδικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων του έργου, αναλύθηκε η ενσωμάτωση της εμπειρίας του έργου EPICAH στο γενικότερο σχεδιασμό για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και το περιβάλλον στις διαπεριφερειακές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την αναλυτική παρουσίαση των διαθέσιμων εργαλείων χρηματοδότησης δράσεων πολιτισμού, περιβάλλοντος και τουρισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε τόσο από τον Προϊστάμενο της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020» Γ. Παπαδόπουλο, όσο και από εκπρόσωπο της Διαχειριστικής Αρχής του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας.

Κύριο μέρος των εργασιών του Διασυνοριακού Εργαστηρίου αποτέλεσαν τα 2 παράλληλα στρογγυλά τραπέζια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2ου μέρους του, ως εξής:

  1. «Προσβάσιμος πολιτισμός και τουρισμός στη Δυτική Μακεδονία: Προκλήσεις και προοπτικές», ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε και συζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κούτσιανο Βασίλη

  2. «Περιβάλλον, Τουρισμός και Κλιματική Αλλαγή: προκλήσεις και ευκαιρίες σε έναν κόσμο που αλλάζει», ήταν το θέμα που παρουσιάστηκε από τον Περιβαλλοντολόγο & Δρ. Πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή, κ. Γκιουζέπα Γιώργο.

Το 2ο ετήσιο Διασυνοριακό Εργαστήριο του Διαπεριφερειακού Έργου EPICAH, ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή απόψεων και τη διατύπωση των συμπερασμάτων από τους συμμετέχοντες, αναφορικά με την υψηλή αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει η ορθή εφαρμογή και αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων πολιτικής για τη διασυνοριακή προαγωγή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

*Το EPICAH στοχεύει στη βελτίωση των εργαλείων πολιτικής για τη διασυνοριακή προστασία και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ εταίρων με σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη στρατηγικών, έργων και δράσεων διασυνοριακής συνεργασίας.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πρόκειται για μια κοινή έκθεση που καταρτίστηκε από τους παρακάτω εταίρους, οι οποίοι εκπροσωπούν 7 διασυνοριακές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  • Atlantic Axis of Peninsular Northwest (PT)

  • Regional Development Agency of the Pilsen Region (CZ)

  • Peipsi Center for Transboundary Cooperation (EE)

  • Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης/ Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  • Atlantic Axis of Peninsular Northwest (ES)

  • Iberian Association of Riverside Municipalities of Duero River (ES)

  • Tokaj Wine Region Nonprofit LLC (HU)

  • Agency for the Development of the Empolese Valdelsa (IT)

  • Satu Mare County Intercommunity Development Association (RO)

Το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης συνοψίζεται στο παράρτημα, όπου αναφέρονται τα κυριότερα συμπεράσματα αυτής και υποβάλλεται μια σειρά προτάσεων προς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στους κανονισμούς σχετικά με την επερχόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-27.

Η έκθεση εμπεριέχει σημαντικές πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση (συνάφεια σχετικά με την ανάπτυξη των συνόρων, τους κύριους περιορισμούς και τα πεδία βελτίωσης) για την Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά και τον Διασυνοριακό Τουρισμό (ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την προστασία και την προώθηση των άλλων δύο θεμάτων).

Η έκθεση αυτή εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου EPICAH, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG EUROPE για την περίοδο 2017-19.

Περιλαμβάνει τα αποτελέσματα μιας online έρευνας, η οποία καταγράφει η αντίληψη των φορέων των παραμεθόριων περιοχών σχετικά με την παρέμβαση της ΕΕ και ένα σύνολο προτάσεων για τη μελλοντική πολιτική συνοχής της ΕΕ για την εδαφική συνεργασία (2021-27).

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει επίσης περίπου 20 παραδείγματα καλών πρακτικών που παρουσιάζουν επιτυχημένες περιπτώσεις στις εν λόγω διασυνοριακές περιοχές και θα συνοδευτεί από ένα σχέδιο δράσης για κάθε συνοριακή περιοχή, το οποίο θα εκπονηθεί μέχρι τα τέλη του 2019 και είναι ύψιστης σημασίας για τον σχεδιασμό των μελλοντικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που πρόκειται να υλοποιηθούν στις εν λόγω περιοχές.

Στο παρακάτω δεσμό παρατίθεται μια σειρά παραδειγμάτων καλών πρακτικών σχετικά με επιτυχημένες περιπτώσεις.

https://www.interregeurope.eu/epicah/good-practices/

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι